CES DEMASCA GUVERNUL – Iata concluziile Consiliului Economic si Social privind Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2024: “Optimism excesiv si nejustificat in privinta nivelului veniturilor” (Document)
Lumea Banilor prezinta concluziile Consiliului Economic si Social (CES) in ceea ce priveste “proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2024”, aprobat joi seara, 14 decembrie 2023, de Guvernul Romaniei. Iar concluziile nu au nicio legatura cu ceea ce prezinta public membrii Executivului.
CES a dat aviz nefavorabil proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2024. Consiliul arata ca nu a existat timp suficient pentru a studia proiectul, in conditiile in care acesta avea peste 1.200 de pagini, iar membrii CES aveau la dispozitie mai putin de 24 de ore pentru a il analiza.
Chiar si asa, CES a reusit sa faca o analiza preliminara. Iar aceasta arata ca optimismul Guvernului in ceea ce priveste nivelul veniturilor este excesiv si nejustificat.
Iata avizul CES (consultativ) in legatura cu “proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2024” (vezi facsimil):
“AVIZ referitor la proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2024
In temeiul art. 2 alin. (1) din Legea nr. 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 11 lit. a) din Regulamentul de organizare si functionare, Consiliul Economic si Social a fost sesizat cu privire la avizarea proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de statpe anul 2024.
CONSILIUL ECONOMIC SI SOCIAL
In temeiul art. 5 lit. a) din Legea nr. 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sedinta din data de 14.12.2023, desfasurata online, conform prevederilor Hotarârii Plenului nr.86/17.05.2022, avizeaza NEFAVORABIL prezentul proiect de act normativ, cu urmatoarea motivare:
-in contextul alocarii de timp insuficient (mai putin de 24h) pentru analiza unor documente complexe ce insumeaza peste 1200 de pagini, impactul proiectului de act normativ nu a putut fi evaluat in mod corespunzator. O analiza preliminara releva un optimism excesiv si nejustificat in privinta nivelului veniturilor si un impact semnificativ asupra numeroase industrii, angajatori, angajati si reprezentanti ai mediului non-guvemamental deopotriva.
Reiteram necesitatea implicarii tuturor factorilor interesati in etapele premergatoare adoptarii actelor normative de importanta majora”.