CERTIFICATUL VERDE IN ROMANIA – Sindicatele acuza: „Aplicarea acestei reguli poate conduce la disfunctionalitati majore, posibile avarii si, in contextul energetic national, la un dezastru de proportii” (Document)

1194

Cartel Alfa acuza ca regulile „aberante” privind instituirea certificatului verde in institutii publice si aplicarea lor cu rea-credinta poate conduce la dezastre nationale. Mai mult, Cartel Alfa avertizeaza ca aplicarea certificatului verde la Hidroelectrica poate duce la un „dezastru de proportii”.

Sindicalistii arata ca regulile adoptate prin prelungirea starii de alerta, prin care accesul persoanelor in institutiile publice, altele decat angajatii, este conditionat de prezentarea certificatului verde (HG 1130/2021) au creat in practica situatii stranii, discriminatorii si greu de pus in aplicare.

Iata comunicatul Cartel Alfa:

„Regulile adoptate prin prelungirea starii de alerta, prin care accesul persoanelor in institutiile publice, altele decat angajatii, este conditionat de prezentarea certificatului verde (HG 1130/2021) au creat in practica situatii stranii, discriminatorii si greu de pus in aplicare.

In ceea ce priveste insa situatia de la Hidroelectrica, unde activitatea de mentenanta este asigurata prin servicii subcontractate unei firme – SSH Hidroserv S.A. – aplicarea acestei reguli poate conduce la disfunctionalitati majore, posibile avarii si, in contextul energetic national, la un dezastru de proportii.

Prin adresa trimisa de Hidroelectrica catre SSH Hidroserv S.A. si blocarea accesului salariatilor acesteia in incinta companiei, Hidroelectrica blocheaza pur si simplu propria activitate de mentenanta, fapt ce duce la scaderea sigurantei in functionare a hidroagregatelor. Si asa in momentul de fata situatia in Hidroelectrica este una destul de grava, foarte multe instalatii fiind vechi si cu probleme:

‘Prin interdictia Hidroserv de a presta lucrarile de mentenanta, pe de o parte Hidroelectrica agraveaza situatia de insolventa a Hidroserv ducand-o spre faliment, dar pune in pericol chiar propriile instalatii si chiar siguranta sectorului energetic’, a declarat Cristinel Popescu, liderul sindicatului din cadrul Hidroserv.

Modificarea cadrului normativ

In conditiile in care, cu inconstienta, au fost inchise majoritatea producatorilor pe combustibili fosili, Romania ajungand sa importe si 2600 MWh, adica capacitatea maxima de import, oprirea hidroagregatelor din Hidrolectrica este sinonima cu un colaps al sistemului energetic national.

In consecinta, Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA solicita de urgenta modificarea cadrului normativ privind regulile din perioada starii de alerta pentru a debloca si evita astfel de situatii care pun in pericol activitatea unor companii si interesul public”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole