CERTIFICATUL VERDE AR FI PUTUT PROVOCA O CATASTROFA – Hidroelectrica a vrut sa le interzica accesul la munca angajatilor nevaccinati de la mentenanta
Indarjirea autoritatilor de a impune in cat mai multe locuri certificatul verde (electronic) ar fi riscat sa provoace dezastre. Cel mai recent exemplu se refera la Hidroelectrica, societatea nationala care administreaza hidrocentralele Romaniei.
Miercuri, 3 noiembrie 2021, Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa” a publicat o adresa din 29 octombrie, prin care presedintele Hidroelectrica, Bogdan-Nicolae Badea (foto), informeaza Societatea de Servicii Hidroenergetice (SSH) Hidroserv SA ca accesul angajatilor la locurile de munca (deci inclusiv in hidrocentrale, adaugam noi) se face doar pe baza de certificat electronic, care sa ateste vaccinarea sau trecerea prin COVID-19 (vezi facsimil 1).
Aceasta atitudine pune in pericol nu doar siguranta sectorului energetic, ci si situatia economica a Hidroserv, care deja se afla in insolventa si care astfel risca falimentul, avertizeaza, in comunicatul CNS Cartel Alfa, Cristinel Popescu, liderul sindicatului „Portile de Fier” din cadrul Hidroserv.
Redam comunicatul CNS Cartel Alfa:
„Regulile adoptate prin prelungirea starii de alerta, prin care accesul persoanelor in institutiile publice, altele decat angajatii, este conditionat de prezentarea certificatului verde (HG 1130/2021) au creat in practica situatii stranii, discriminatorii si greu de pus in aplicare.
In ceea ce priveste insa situatia de la Hidroelectrica, unde activitatea de mentenanta este asigurata prin servicii subcontractate unei firme - SSH Hidroserv S.A. - aplicarea acestei reguli poate conduce la disfunctionalitati majore, posibile avarii si, in contextul energetic national, la un dezastru de proportii.
Prin adresa trimisa de Hidroelectrica catre SSH Hidroserv S.A. (atasat) si blocarea accesului salariatilor acesteia in incinta companiei, Hidroelectrica blocheaza pur si simplu propria activitate de mentenanta, fapt ce duce la scaderea sigurantei in functionare a hidroagregatelor. Si asa in momentul de fata situatia in Hidroelectrica este una destul de grava, foarte multe instalatii fiind vechi si cu probleme.
'Prin interdictia Hidroserv de a presta lucrarile de mentenanta, pe de o parte Hidroelectrica agraveaza situatia de insolventa a Hidroserv ducand-o spre faliment, dar pune in pericol chiar propriile instalatii si chiar siguranta sectorului energetic', a declarat Cristinel Popescu, liderul sindicatului din cadrul Hidroserv.
In conditiile in care, cu inconstienta, au fost inchise majoritatea producatorilor pe combustibili fosili, Romania ajungand sa importe si 2600 MWh, adica capacitatea maxima de import, oprirea hidroagregatelor din Hidrolectrica este sinonima cu un colaps al sistemului energetic national.
In consecinta, Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA solicita de urgenta modificarea cadrului normativ privind regulile din perioada starii de alerta pentru a debloca si evita astfel de situatii care pun in pericol activitatea unor companii si interesul public”.
Arafat a dat inapoi
Totusi, marti, 2 noiembrie 2021, Departamentul pentru Situatii de Urgenta – condus de Raed Arafat – a precizat, ca raspuns la adresa lui Bogdan Badea, ca prevederile Hotararii de Guvern nr. 1090/2021 (care a introdus certificatul verde la locul de munca) „nu se refera la punctele de lucru / amplasamentele de lucru ale Hidroelectrica SA, la spatiile destinate productiei energiei din cadrul hidrocentralelor, pentru care conditionarea accesului angajatilor partenerilor contractuali ai societatii, respectiv persoanele care asigura interventiile urgente in cazul aparitiei de disfunctionalitati in privinta instalatiilor de producere a energiei electrice, de prezentarea dovezilor privind vaccinarea, testarea sau trecerea prin boala ar putea conduce la imposibilitatea desfasurarii activitatii specifice de mentenanta planificata si incidentala in sistemul energetic” (vezi facsimil 2).