Grid star
eveniment

CEL MAI INCOMPETENT GUVERN DIN ULTIMII 30 DE ANI – Gabriel Zetea: „3 generatii vor plati imprumuturile facute de Citu... Acordul cu FMI va aduce o austeritate mai drastica decat cea din 2010”

Actualul guvern PNL condus de catre Ludovic Orban este cel mai incompetent din ultimii 30 de ani, iar dezastrul economic pe care l-a provocat va afecta trei generatii de acum inainte.

Apasatoarea concluzie a fost trasa de catre presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea (foto), candidat pentru Camera Deputatilor in alegerile din 6 decembrie 2020, intr-un interviu acordat Lumea Banilor.

De altfel, catastrofa economica a regimului Iohannis-Orban se vede deja in explozia datoriei guvernamentale si a deficitului bugetar, a adaugat Zetea, subliniind ca simultan cu sufocarea antreprenorilor romani, cabinetul PNL favorizeaza capitalul strain. Un exemplu in acest sens este inchiderea pietelor, dar lasarea hipermarketurilor sa functioneze fara probleme.

In acelasi interviu oferit Luba.ro, Gabriel Zetea a vorbit despre masurile de relansare economica pe care PNL le-a inclus in programul de guvernare 2020-2024, precum si despre numele pe care Partidul Social Democrat le ia in calcul pentru fotoliul de prim-ministru dupa alegerile din 6 decembrie.

Prezentam intregul interviu:

Alegerile din 6 decembrie reprezinta un moment crucial pentru Romania. Multi spun ca este mai important decat alegerile prezidentiale din 2019, intrucat cine castiga aceste alegeri parlamentare poate ramane la guvernare chiar si patru ani. Campania a inceput de ceva vreme, ati mers, presupun, printre oameni si ati luat pulsul societatii. Deci ce va asteptati sa se intample in 6 decembrie?

Gabriel Zetea: Cu siguranta, aceste alegeri sunt extreme de importante din punct de vedere politic. La alegerile parlamentare votul este majoritar politic, pentru ca cetatenii aleg partidul despre care considera ca le poate reprezenta cel mai interesele. Daca in alegerile locale se alege omul (primarul) si programul propus pentru dezvoltarea locala a comunitatii, contand mai putin culoarea politica, lucurile stau cu totul altfel in alegerile parlamentare. Aceasta campanie este totusi una atipica, pentru ca intalnirile cu cetatenii fata in fata sunt dificil de realizat. Masurile de distantare, interzicerea adunarilor mari de persoane, inchiderea pietelor, interzicerea intalnirilor in spatii inchise limiteaza interactiunile fata in fata. Sigur, insa, ca sunt in contact permanent cu maramuresenii, asa cum am fost si in anii in care am condus Consiliul Judetean Maramures in calitate de presedinte si stiu ca oamenii isi doresc isi doresc cu ardoare o viata normala. Cu totii suntem constienti de pericolul pe care il reprezinta acest virus, insa exista solutii de combatere a pandemiei, solutii pe care actualul Guvern PNL refuza sa le aplice. Prima masura ar fi sa testam masiv populatia, pe modelul Slovaciei. Din luna februarie am insistat permanent sa crestem capacitatea de testare a judetelor, insa toate propunerile facute de mine sau de alti colegi din tara s-au izbit de un zid. PNL refuza sa accepte orice solutii propuse de PSD si am sentimentul ca vor sa pastreze romanii intr-o stare de teama continua. Dupa 6 decembrie ma astept ca lucrurile sa se schimbe. Cred cu adevarat ca PSD va castiga aceste alegeri si mai cred ca, alaturi de alte formatiuni politice care isi doresc vindecarea si reconstructia Romaniei, vom scapa de PNL. Cu un Parlament majoritar, presedintele Iohannis va fi nevoit sa accepte un premier pe care il vom propune. Este, cred, unica sansa pentru Romania si pentru romani. Sa trimitem penelistii acasa si sa aducem la guvernare profesionisti care stiu si pot sa aplice legi bune pentru tara.

Mai exact, ce scor vedeti pentru PSD, cum arata lucrurile in urma analizelor, studiilor sociologice pe care le-ati facut?

Gabriel Zetea: PSD va pastra cel putin scorul din alegerile locale care a fost in jurul a 31 – 32 de procente, atat la nivelul consiliilor judetene, cat si la nivelul primariilor din tara. De precizat ca PSD a castigat cele mai multe primarii si cele mai multe consilii judetene din Romania la alegerile din 27 septembrie, fapt care arata ca romanii au incredere in propunerile social-democratilor. Ne asteptam ca si aceasta confruntare politica sa fie castigata de Partidul Social-Democrat, care este un partid ce vine cu idei si solutii pentru oameni. Noi avem variante atat pentru elevi, cat si pentru tineri, pentru clasa muncitoare si pentru varstnici. Avem programe care se adreseaza atat mediului economic, cat si domeniului sanitar, iar Programul de Guvernare al PSD a fost scris de specialisti.

De ce credeti ca romanii nu ar trebui sa voteze PNL, iar PNL nu ar trebui sa mai ramana la guvernare?

Gabriel Zetea: Simplu. Pentru ca PNL este nociv pentru romani si pentru Romania. Pentru ca penelistii nu au facut altceva, de cand au preluat guvernarea, decat sa isi umple buzunarele si sa favorizeze clientela aservita. Am auzit, in acest an de cand au preluat guvernarea, de nenumarate achizitii care acum sunt in cercetarea organelor abilitate, am vazut zecile de mii de angajari la stat ale pilelor si neamurilor celor din PNL, am vazut haosul in care au aruncat Romania. Toate masurile luate de PNL par sa fie impotriva romanilor. Au inchis scolile cand celelalte tari europene le-au deschis. Refuza testarea in masa si acum interzic si testele rapide, in timp ce in toate tarile se practica acest mod de testare. Ministrul Educatiei, ministrul Finantelor, ministrul de Interne si ministrul Sanatatii au facut atat de multe gafe, incat orice alt guvern trebuia sa demisioneze in bloc. La PNL insa totul este posibil si orice are o scuza. Ne-au inchis in casa la 300 de cazuri pe zi, nu am avut sarbatori si Pasti, dar ne lasa liberi la 10.000 de cazuri pe zi doar pentru a putea organiza alegerile parlamentare, ingroziti ca vor pierde puterea. Au favorizat bancile si corporatiile straine in detrimentul romanilor. Au inchis zeci de mii de afaceri si sute de mii de romani sunt pe drumuri. Au distrus domeniul HoReCa. Isi bat joc de sistemul de invatamant. Isi bat joc, zi de zi, de medici si de toti cei care activeaza in sistemul sanitar. In loc sa investeasca in tehnologie pentru elevi si profesori, in echipamente de protectie pentru medici si pentru toti cei din linia 1, ei maresc bugetul pentru a cumpara masini noi de politie si pentru a cumpara avioane si arme. Asta e prioritatea PNL si asta a fost mereu. Din acest motiv, in 6 decembrie, trebuie sa ii trimitem acasa si sa ne recuperam tara din mainile acestor impostori.

Sa spunem ca PSD va reusi sa castige alegerile. Automat va veti duce la presedinte cu o propunere de premier. Totusi, pana in momentul de fata nu se cunoaste numele premierului propus de PSD. Veti merge pe aceeasi strategie ca in 2016, cand premierul propus a fost aflat de romani in ziua consultarilor de la Cotroceni?

Gabriel Zetea: Fata de anul 2016, cand PSD a reusit sa formeze majoritatea alaturi de ALDE, de aceasta data va fi nevoie, cel mai probabil, de o alianta intre mai multe partide care isi doresc binele romanilor. Cu siguranta nu ne vom gandi nicio secunda la o alianta cu PNL. Personal, voi vota cu doua maini impotriva oricarei aliante cu acest partid care e anti-Romania. Trebuie sa vedem insa ce partide vor trece pragul electoral, ce procentaj vor obtine la alegeri, vom privi cu atentie si ce isi doresc romanii si vom demara negocierile. Premierul va fi decis, cu siguranta, in urma negocierilor pe care le vom purta. De aceea, astazi nu pot sa va ofer un nume, dar cu siguranta, dupa 7 decembrie, vom avea avea o varianta. Vom ramane insa deschisi negocierilor si vom alege ce e mai bine pentru Romania.

Si dintre cine se va alege propunerea de premier? Cine sunt liderii PSD pe care dumneavoastra ii vedeti potriviti pentru aceasta functie?

Gabriel Zetea: Personal, imi respect toti colegii social-democrati, iar noua componenta a Parlamentului aduce cel putin 50% dintre membrii nostri, figuri noi. Sunt multi care ar fi potriviti pentru o asemenea functie inalta, iar Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose sunt variante care pot fi luate cu siguranta in calcul. Vasile Dincu este un alt nume respectat si ar face cinste Partidului Social Democrat si Romaniei sa aiba aceasta demnitate de prim-ministru. Si, extrem de important pentru mine, ar fi din Ardeal. Pot sa va asigur ca oricine va fi propunerea noastra, cu siguranta va fi un profesionist, un om integru si, extrem de important, un om care nu are probleme cu legea. Si, cu siguranta, propunerea PSD va fi discutata intai in interiorul partidului si ne vom consulta cu colegii nostri. Noul PSD are o alta politica fata de vechiul PSD, iar una dintre schimbari tocmai in asta consta: in transparenta si dialog cu toti membrii de partid. Profesionisti dorim sa propunem si pentru portofoliile de ministri, cum este Alexandru Rafila pentru Sanatate, Cristian Socol (autorul programului de guvernare cu care PSD a castigat alegerile din 2016) va fi propus pentru Ministerul Finantelor sau Leonard Azamfirei (rectorul Universitatii de Medicina din Targu Mures) pentru Ministerul Educatiei. Avem oameni pregatiti care pot sa preia guvernarea, avem propuneri atat pentru functia de prim-ministru, cat si pentru ministerele importante.

Ce veti face daca veti avea majoritate impreuna cu alte partide in Parlament, insa presedintele Iohannis va refuza sa numeasca premierul propus de PSD? Suspendarea acestuia din functie mai reprezinta o optiune?

Gabriel Zetea: Astfel de iesiri ale presedintelui Iohannis nu cred ca mai surprind pe nimeni. Inca din 2015, de cand Guvernul Ponta a demisionat, in urma incendiului de la Colectiv, Iohannis a visat sa puna mana pe toata puterea. Si a reusit in 2019, cand s-a instalat acest guvern minoritar care nu face altceva decat sa respecte cu strictete indicatiile lui Iohannis. Sa ne uitam la incediul de la Piatra Neamt. Acum de vina nu este ”Guvernul sau”, ci de vina sunt medicii, sunt angajatii spitalului, de vina sunt toti romanii. Oricine, dar nu PNL. Oamenii au reusit sa ii vada adevarata fata si majoritatea s-au convins ca Iohannis nu este presedintele tuturor romanilor, ci doar al votantilor PNL. Probabil ca va incerca sa refuze una, chiar doua propuneri de premier, nu ar fi prima data. Insa pana la urma tot va trebui sa accepte ca PNL nu mai are ca sa caute la guvernare si va fi obligat sa respecte votul romanilor. Al romanilor pe care ii umileste constant, de un an de zile, alaturi de Guvernul PNL. Nu am discutat acum despre suspendare, asteptam sa vedem rezultatul alegerilor. Este o decizie pe care nu o iau eu, personal. Acest lucru se va discuta in forurile partidului, la momentul oportun, daca situatia o va cere. Noi vrem doar sa incepem sa lucram cu adevarat pentru Romania. Sa incercam sa readucem normalitatea in haosul instaurat de PNL. Sa redam romanilor Romania. Sa ne recuperam, rand pe rand, viata normala. Sa nu ne mai fie frica de amenintarile pe care acest Guvern PNL, in frunte cu presedintele, le lanseaza zi de zi. Sa nu mai existe minciuna si opacitate. Sa fim transparenti, sa comunicam unii cu altii. Asta este, cred, cel mai important lucru pentru noi toti.

Faceti parte din conducerea executiva a partidului – sunteti vicepresedinte. Ce s-a schimbat din 2019 (cand PSD a obtinut un scor catastrofal la alegerile europarlamentare) si pana acum, astfel incat romanii sa fie convinsi sa va voteze?

Gabriel Zetea: In primul rand, trebuie sa spun ca PSD si-a invatat lectia. Noi am invatat din greselile trecutului, ne-am aplecat spre popor, am ascultat reprosurile care ne-au fost transmise si am actionat. Jumatate dintre viitorii parlamentari sunt oameni noi, profesionisti in domeniile lor de activitate. Oamenii vechi ai PSD care au fost implicati in diverse dezbateri aprinse au fost indepartati, tocmai pentru a arata ca am inteles mesajul poporului si ca ne schimbam cu adevarat. Intre candidatii nostri nu veti regasi nici macar o persoana care sa aiba probleme penale. Selectia a fost stricta si extem de atenta. Nu acelasi lucru il pot spune despre cei de la PNL, care au, in diverse locuri din tara, oameni aflati la prima sau chiar la a doua condamnare, persoane cu procese penale pe rol. Mai mult, la votul ”Fara penali in functii publice”, si PNL si USR au lipsit din plen. Asta ne arata cat de integri sunt si cat de important este pentru ei sa isi faca curatenie in partid. Noi am reusit sa atragem alaturi oameni noi, specialisti din diverse domenii, am ascultat ce ni s-a transmis si acest fapt s-a vazut si la alegerile locale, unde am castigat cel mai mare numar de primari si de presedinti de consilii judetene. Romanii nu mai pot fi mintiti, romanii nu mai pot fi amagiti. Romanii vad cine vrea sa lupte pentru Romania si cine lupta impotriva ei.

Presupunem ca ajungeti la guvernare. Cum veti gestiona problema pandemiei COVID-19? Din punctul dumneavoastra de vedere, ar trebui sa se mearga pe o inchidere totala a tarii, asa cum a mai fost, sau restrictiile trebuie luate doar in locurile in care situatia risca sa fie scapata de sub control?

Gabriel Zetea: PSD are un plan foarte bine structurat in Programul de Guvernare, care se si numeste ”Combaterea pandemiei COVID-19”. Este un program pe care l-am facut public si chiar i-am incurajat pe cei de la PNL sa il preia si sa il aplice, pentru ca este evident ca ei nu au solutii. Asa cum am mai spus, si in programul nostru de combatere a virusului este prevazuta testarea in masa, este primul si cel mai important lucru pe care putem sa il facem. Apoi, trebuie sa redeschidem spitalele pentru toti bolnavii, nu doar pentru cei infectati cu COVID-19. Trebuie sa crestem siguranta pacientilor in sistemul medical si trebuie sa comunicam mai mult unii cu altii. Trebuie sa reducem panica si sa insistam mai mult pe preventie. Iohannis si Orban ne spun, de 9 luni, sa ne spalam pe maini si sa purtam masca. Si da, ne baga in carantina locala, apoi masluiesc iar testele si apoi se razgandesc. Nu cred ca tara trebuie inchisa total; din contra: consider ca multe trebuie redeschise. Am inchis pietele, dar tinem deschise hypermarket-urile. Am inchis restaurantele, dar lasam deschise mall-urile. Criza economica care loveste Romania va fi mai puternica decat criza sanitara. Preventie, testare in masa si dialog corect cu cetateanul. Toate acestea pot sa reduca raspandirea pandemiei si sa ne ajute pe toti sa revenim la o oarecare normalitate.

In problema scolilor, care este opinia dumneavoastra? Trebuie ele tinute inchise sau trebuie redeschise?

Gabriel Zetea: Trebuie redeschise, cu siguranta. Si nu doar redeschise, ci chiar instituit programul de ”Scoala dupa scoala”, cel putin la ciclul primar, pentru ca parintii sa poata sa mearga linistiti la munca, stiind ca copiii lor au o masa calda, ca isi fac temele si se pregatesc pentru a doua zi. Ce se intampla acum este bataie de joc la adresa elevilor, a profesorilor si a parintilor. Au inchis toate scolile si au decis sa se faca scoala online, fara a asigura strictul necesar de echipamente nici profesorilor si nici elevilor. Sunt sute de mii de copii care nu au o tableta sau un calculator de pe care sa intre la cursurile online. Sunt zeci de mii de familii in Romania care nu isi permit un abonament la internet. Sunt familii cu copii multi, unde nu pot sa asigure fiecaruia in parte aparatura necesara pentru a participa la cursurile online. O vara intreaga, ministrul Educatiei nu a fost capabil sa se asigure ca elevii din Romania vor primi tablete cu acces la internet. Aceasta este, de fapt, ”Romania educata” a presedintelui Iohannis. O bataie de joc la adresa noastra, a tuturor. PSD va redeschide scolile imediat dupa ce va prelua guvernarea, este primordial ca elevii sa faca scoala offline, sa interactioneze unii cu altii, sa aiba contact cu dascalii lor.

Sa abordam putin si partea economica. Aveti vreo explicatie pentru imprumuturile facute de Guvernul PNL, unde se duc acestea?

Gabriel Zetea: Ministrul Finantelor, Florin Citu, a imprumutat 85 de miliarde de lei in 11 luni. Ministerul Finantelor Publice a publicat abia la finalul lunii octombrie, cu mare intarziere, cifrele privind datoria guvernamentala in PIB si avem un record istoric absolut in Romania. Ponderea datoriei in PIB facute de Citu a crescut de la 34,6% din PIB in octombrie 2019 la 42,8% din PIB in august 2020. Datoria guvernamentala a depasit 450 de miliarde de lei. Plus 85 miliarde de lei in doar 11 luni la datorie, fata de plus 79 miliarde lei in 2 ani si 10 luni de guvernare social democrata. In 11 luni cat in trei ani. Avand in vedere ca viteza de imprumut de aproape 8 miliarde lei pe luna, trei generatii de aici inainte vom plati imprumuturile facute de Citu si guvernarea PNL. Unde sunt banii? In orice alta parte decat in nevoile romanilor. Alta explicatie decat faptul ca acest guvern este total impotriva romanilor nu cred ca exista. Si nici nu vom primi un raspuns coerent de la acest ministru care minte la fiecare raspuns pe care il da. Singurul lucru pe care-l stim e ca unele imprumuri sunt facute pe 30 de ani, deci vom plati noi si copiii nostri toate prostiile pe care aceasta guvernare haotica a reusit sa le faca intr-un singur an.

De curand, ministrul Finantelor anunta un deficit bugetar de 9,1% pentru 2020, dar o serie de specialisti si reprezentanti ai bancilor sustin ca el ar putea fi mult mai mare. Cum s-a ajuns aici? Cum vor putea fi reparate lucrurile?

Gabriel Zetea: Ministrul Finantelor prezinta orice dezastru ca fiind un mare succes – deja ne-am invatat cu acest stil de abordare de la fiecare ministru al acestui Guvern PNL. Nici in ceasul al 12-lea, Citu nu revine cu picioare pe pamant, insa minciuna are picioare scurte, mai ales in domeniul finantelor publice. Acest haos a fost prevazut de PSD, iar faptul ca deficitul creste scriptic la 9,1% inseamna ca finalul executiei bugetare va fi de circa 10%, adica peste 100 de miliarde de lei. Relansarea economica in V este doar o fantasma a lui Citu, iar fondurile nerambursabile UE sunt tot mai incerte. Acest guvern a reusit un record absolut: a triplat deficitul bugetar si se apropie cu pasi repezi de o dublare a datoriei publice. Toti indicatorii macroeconomici sunt nefavorabili in acest moment si situatia nu este deloc roz. Situatia economica a tarii este aproape de intrare in criza, iar rata de indatorare creste permanent. Trebuie sa apara o evidentiere foarte clara, foarte exacta a modului in care sunt preluate aceste imprumuturi si cum sunt distribuite ele pe diferitele conturi bugetare.

Credeti real scenariul potrivit caruia, daca PNL va ramane la guvernare din 2021, vom avea din nou un acord de imprumut cu FMI? De ce ar fi nociv un imprumut cu FMI?

Gabriel Zetea: Din informatiile pe care le avem, proiectul de buget pe anul viitor nu va presupune doar mariri de taxe si de impozite. De aceea se feresc penelistii sa fie transparenti. PSD asta solicita, in fapt: transparenta, insa ministrul Citu nu este deloc incantat sa ne arate proiectul de buget pe anul viitor. Noi credem ca lipsa de transparenta mai ascunde ceva, dincolo de marirea de taxe si impozite: un posibil acord cu FMI, despre care romanii trebuie sa afle, pentru ca asta va aduce restrictii si masuri economice drastice. Un nou acord cu FMI va insemna alte sute de mii de oameni aruncati pe drumuri si zeci de mii de noi firme falimentare. Este posibil ca austeritatea sa fie mai drastica decat criza economica prin care am trecut in 2010. Este evident o gaura uriasa intre veniturile planificate si cele realizate de Guvernul PNL, care nu mai poate fi acoperita la nesfarsit din imprumuturi. 26,25 de miliarde de lei este diferenta dintre veniturile planificate si cele realizate de penelisti. In procente, inseamna o eroare de 7,67%. Cele 26,25 miliarde lei gaura la venituri dau masura esecului grav, fara precedent al celui mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani. Sunt bani care ar fi putut finanta fara probleme si alocatii si pensii si salarii si investitii. Se vede ca nimic din ce spune sau planifica PNL nu se realizeaza si tocmai de aceea consider ca PNL nu are ce sa mai caute la guvernare incepand cu 2021.

comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT MARAMURES, cod mandatar financiar 11200020

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani