CEI 40% PENTRU PENSIONARI S-AU DUS LA SERVICII – Rea vointa si dispret maxim al Guvernului Iohannis fata de lege si varstnici. S-au deturnat banii prevazuti in lege si promisi pensionarilor la preluarea guvernarii de catre PNL

4215

Dispret maxim si rea vointa din partea Guvernului Orban-Iohannis la adresa pensionarilor. Caci dupa copii, ale caror alocatii Guvernul a refuzat sa le dubleze desi exista o lege care prevede aceasta masura, a venit randul pensionarilor sa fie tepuiti de Executivul PNL. In pofida faptului ca exista o lege care prevede majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 40%, pensionarii vor trebui sa se multumeasca doar cu o crestere a punctului de pensie cu 14%. Ceea ce inseamna, daca tinem cont de lege, o scadere a punctului de pensie cu 26%. In schimb, Guvernul PNL nu a avut nicio problema sa gaseasca bani pentru serviciile secrete.

Incalcarea legii prin refuzul de a creste punctul de pensie cu 40% a fost confirmata de insusi premierul Ludovic Orban, acesta explicand ca nu exista bani pentru majorare de 40%, Guvernul permitandu-si doar acordarea a 14% in plus la punctul de pensie. “Poti face rau Romaniei si facandu-te ca vrei sa faci bine daca le cresti. Ii rog pe parintii si pe bunicii nostri sa inteleaga ca am facut maximum posibil. Decizia de crestere cu 14% a fost o decizie grea”, a precizat Orban.

Totusi, este foarte posibil ca Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara sa fie respinsa de Parlament in forma actuala, introducandu-se in final majoarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, fix asa cum prevede legea. Mai mult, este foarte posibil ca Guvernul PNL sa fie demis prin motiunea de cenzura anuntata de PSD, astfel incat noul Executiv format din majoritatea din Parlament, in frunte cu PSD, sa adopte o majoare a punctului de pensie cu 40%.

Interesant este ca PNL nu doar ca nu respecta legea votata de Parlament si promulgata de presedintele Klaus Iohannis privind cresterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, ci isi incalca propriile promisiuni. Afirmam asata in conditiile in care la preluarea guvernarii, in toamna anului 2020, prim-ministrul Ludovic Orban dadea asigurari privind o crestere a punctului de pensie cu 40%: “Este o lege in vigoare, este o lege promulgata de presedintele Iohannis si o lege pe care vrem sa o aplicam”. De asemenea, ministrul Muncii Violeta Alexandru si alti lideri PNL au declarat de-a lungul timpului, atunci cand au fost intrebati daca vor creste punctul de pensie cu 40%, ca vor respecta legea. Or legea prevede, repetam, o crestere a punctului de pensie cu 40%, nu cu 14% asa cum doreste Guvernul Orban.

Banii de la servicii puteau fi dati pensionarilor

Desigur, oficialii Guvernului au invocat criza economica provocata de pandemia de covid pentru cresterea punctului de pensie doar cu 14%. Solutii se puteau insa gasi, credem noi. Spre exemplu, Guvernul PNL putea renunta la majorarea bugetelor serviciilor secrete, astfel incat banii sa fie directionati catre pensionari. Asta intrucat proiectul de rectificare bugetara prevede acordarea unor cresteri de buget pentru toate serviciile secrete din Romania.

In acest sens, serviciile secrete vor beneficia de cresteri ale bugetelor dupa cum urmeaza:

-Serrviciul de Telecomunicatii Speciale (STS): 64,5 milioane lei;

-Serviciul Roman de Informatii (SRI): 64,3 milioane lei;

-Serviciul de Informatii Externe (SIE): 32,1 milioane lei;

-Serviciul de Protectie si Paza (SPP): 2,3 milioane lei;

Rezulta asadar un total de peste 163 milioane lei acordati serviciilor secrete. Putem spune deci, metaforic vorbind, ca cei 40% sau macar diferenta de 26% eliminata de la cresterea punctului de pensie, s-au dus la serviciile secrete.

Pe de alta parte, din proiectul de rectificare bugetara observam ca nu doar pensionarilor li se vor taia banii promisi prin lege, ci si Ministerului Muncii, care va ramane fara 1,9 miliarde lei. O suma uriasa.

4 comentarii la “CEI 40% PENTRU PENSIONARI S-AU DUS LA SERVICII – Rea vointa si dispret maxim al Guvernului Iohannis fata de lege si varstnici. S-au deturnat banii prevazuti in lege si promisi pensionarilor la preluarea guvernarii de catre PNL

  1. Mint şi fură cu nesimţire, cu neruşinare, dincolo de prostie, sfidând legile şi constituţia acestei ţări. Aceste lichele întronate de statul paralel ştiu că ce votează plebea oricum nu contează, vor fi aleşi doar cei ce sunt totalmente vânduţi şi incompetenţi.
    De ce mai merge lumea la vot, chiar nu înţeleg.

  2. Mai simplu de atat nu se poate explica. Excepțional discursul lui Florin Câțu:
    „Oameni buni, contabilitatea, finanțele publice nu sunt sf, e foarte simplu, e ca într-o familie: ai venituri și cheltuieli. Cât încasezi atâta cheltui. Și tot ca într-o familie, la nevoie mai apelezi la împrumuturi, dar în limita a ceea ce poți să și plătești înapoi. Contabilii, finanțiștii, nu se împart în buni când e PSD la putere și răi când conduce PNL, cifrele sunt aceleași, oamenii care lucrează la ministerul de finanțe sunt aceiași. Diferența constă că PSD-ul nu a fost niciodată interesat de ceea ce lasă în urmă. Nu i-a interesat niciodată ce găuri lasă în buget pe care le acoperim cu împrumuturi externe și nici ce (NE)realizări, ca să vă amintesc de autostrada Bechtel. Statul român nu se poate descurca singur de ani de zile, cheltuim mai mult decât producem, asta însemnă miliarde de euro pe care le împrumutăm și care se adună. Bani pe care trebuie să îi dăm înapoi, noi, tinerii de azi și copiii noștri. Suntem în criză economică, Germania are o scădere de 12.3%, Spania de 18% , toate țările sunt în această situație, Marea Britanie de 20,5 %, etc, Romania nu are cum să facă excepție. PSD spune că trebuie să respectăm legea, dar legea au dat-o ei înainte de alegerile prezidențiale, acelea în care azi în fruntea statului o aveam pe doamna Dancilă, dacă era să ne luăm după PSD. Au crezut că vă pot cumpăra așa, dacă atunci nu i-ați crezut nu aveți cum să îi credeți nici acum. Nu avem de unde să mărim pensiile cu 40%, credeți că nu as vrea să o fac, că nu am răsucit cifrele bugetului în toate felurile posibile? Dar nu se poate, nu avem de unde!!. Avem încasări mai mici la buget și din cauza pandemiei de corona virus avem cheltuieli mai mari și nimeni nu știe cât va dura această criză. Responsabilitatea mea este să nu duc țara în situația în care a fost Grecia acum 10 ani când a intrat în incapacitate de plată după ani de dezmăț și măriri continue de salarii și pensii. Facem ce putem în condițiile unui aparat administrativ pe care nu îl putem reforma pentru că nu avem majoritatea în parlament, nu putem tăia pensiile speciale pentru ca CCR a declarat neconstitutionala legea promovata de PNL in Parlament, suntem blocați în a face o reformă care să facă administrația mai suplă și eficientă. Trăgând linie, capacitatea de a mari pensiile în acest moment este de 14%. Pur și simplu statul român nu are de unde mai mult fără să punem în pericol dezvoltarea României. Ar însemna să oprim lucrul la autostrăzi și alte proiecte în derulare. Și chiar dacă am face asta, tot ce s-ar întâmpla după o creștere a pensiilor cu 40 % ar însemna o creștere rapidă a inflației, euro ar sări de 5,5 lei. În final economiile în lei ale populației ar fi mai mici, puterea de cumpărare ar ajunge aceeași ca cea de acum dar cu un buget prăbușit. Cu sinceritate, al d-voastră, Florin Câțu. „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole