CEC BANK SI-A ANUNTAT PROFITUL – Raportul institutiei cu capital de stat: 110,8 milioane de lei.Veniturile nete din dobanzi si comisioane au crescut

1048

sursa foto: facebook CEC Bank

CEC Bank, institutie cu capital de stat, anunta ca a inregistrat un profit net estimat, neauditat, de 110,8 milioane de lei in primul semestru din 2022. Banca a continuat sa-si consolideze pozitia pe piata si a inregistrat o crestere a activelor pana la 53,3 miliarde de lei – plus 20% fata de perioada similara a anul trecut. 

Veniturile nete din dobanzi si comisioane au crescut cu 20,5% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 1,2 miliarde de lei, in conditiile in care, ratele bonificate pentru depozite au crescut intr-un ritm mai accelerat decat cele pentru credite. De exemplu, in ultimul trimestru, CEC Bank majorat dobanda la sursele atrase de la populatie de la 3% la 7% la depozitele pe un an, in timp ce cresterea dobanzilor la credite a fost mult mai redusa: IRCC a crescut de la  1,86% la 2,65%/an. Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 28,3% fata de sfarsitul primului semestru al anului trecut, pana la 47,5 miliarde de lei.

Creditele acordate

CEC Bank precizeaza ca a continuat sa sustina economia, finantand companiile si segmentul persoanelor fizice, cu:
-Peste 27 000 de credite noi in primul semestru din 2022, cu o valoare cumulata de  peste 5,5 miliarde de lei;
-1,5 miliarde de lei – credite de investitii pentru companii;
-Peste 21 000 de romani, persoane fizice, au beneficiat de finantari;
-Valoarea creditelor noi pentru persoane fizice acordate in semestrul I depaseste 1,35 miliarde de lei, creditele pentru locuinte avand o pondere de peste 64%;
-Numarul de utilizatori de internet si mobile banking a crescut cu peste 50% fata de primul semestru din 2021, iar valoarea tranzactiilor cu 94%.

Valoarea investitiilor

Banca precizeaza ca a continuat programul de modernizare si transformare. Valoarea investitiilor realizate in primele sase luni ale anului se ridica la 35,3 milioane de lei, din care peste 70% vizeaza investitii in sisteme IT. Astfel, in trimestrul doi a fost demarat proiectul de implementare a unui sistem informatic modern pentru activitatile de Trezorerie si management de bilant, bazat pe solutia oferita de grupul american FIS Global – unul dintre cei mai mari furnizori la nivel global de solutii si tehnologii pentru sistemele bancare si de plati. 

In linie cu strategia de a dezvolta un model de afaceri omni-channel, CEC Bank a deschis doua unitati noi cu un design modern – in Cluj Napoca si in Iasi – in zone rezidentiale aflate in expansiune. In zona de digitalizare a serviciilor bancare, a fost extinsa oferta de servicii disponibile online – cu posibilitatea de a contracta credite de nevoi personale si carduri de credit pe un flux rapid, simplificat, direct din aplicatiile de Mobile si Internet Banking si a fost relansata aplicatia de mobile banking CEC app, cu un design modern si imbunatatit. De asemenea, CEC Bank este partener in programele guvernamentale lansate recent: Start-up Nation si subventii APIA pe 3 ani.

Rata creditelor neperformante

Portofoliul de credite se mentine sanatos, iar rata creditelor neperformante a inregistrat un nivel de 4,88% la sfarsitul lunii iunie 2022, in scadere fata de nivelul de 5,38% inregistrat in perioada similara a anului trecut. Banca a mentinut o abordare prudenta si a inregistrat cheltuieli nete cu provizioane/ajustari aferente creditelor acordate clientelei nebancare (inclusiv cheltuiala cu ajustarile pentru creante depreciate) in cursul primului semestru din anul 2022 in valoare de 220,4 milioane de lei. Rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 21,07%, la sfarsitul trimestrului doi. Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 6,61%, in crestere de la 5,97% la sfarsitul primului trimestru”, potrivit CEC Bank.

Trendul dobanzilor

Presedintele CEC, Bogdan Neacsu, a declarat ca pentru economie si sistemul bancar, trimestrul doi a fost unul dintre cele mai provocatoare din ultimul deceniu:

Inflatia creste la niveluri record – in SUA si Anglia atingand un nou maxim inregistrat in ultimii 40 de ani. La nivel global trendul dobanzilor s-a reversat brusc si de la dobanzi minime istorice anul trecut, acestea sunt acum pe un trend de crestere accelerata. CEC Bank a demonstrat ca se poate adapta rapid la noile provocari in contextul presiunilor inflationiste, coroborate cu o scadere a lichiditatii de pe piata.
Am continuat sa finantam economia – cu credite noi, in valoare de peste 5,5 miliarde lei acordate in primul semestru si sa ne consolidam pozitia pe piata.
In acelasi timp, am crescut accelerat dobanzile la depozite, pana la niveluri de 7,7% pe an deoarece consideram ca trebuie sa avem o abordare corecta in fata deponentilor. Deocamdata nu vedem o crestere a creditelor neperformante si nu ne-am confruntat cu un volum semnificativ de cereri de amanare la plata si continuam sa stam aproape de anteprenori si clienti pentru a-i ajuta sa depaseasca perioadele dificile. Urmarim cu atentie evolutiile macroeconomice si semnalele din piata si suntem pregatiti sa raspundem rapid”
.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole