Grid star
banci

CEC A INCHEIAT ANUL PE PLUS – CEC Bank a inregistrat un profit net de 515,8 milioane lei in 2023. Se urmareste intrarea pe piata asigurarilor

CEC Bank, institutie financiara cu capital de stat, a inregistrat in 2023 un profit net estimat, neauditat, de 515,8 milioane lei. Banca a avut o crestere a activelor nete pana la 83,5 miliarde lei, in crestere cu 35% fata de 2022.
 
In bilantul pe 2023 se arata ca s-au acordat credite noi in valoare de circa 10,5 miliarde lei, inregistrandu-se o crestere a activelor nete de 35%, de la 61,8 miliarde lei la 83,5 miliarde lei. Potrivit CEC, valoarea investitiilor realizate in 2023 in cadrul programului de transformare si de evolutie digitala se ridica la 175 milioane lei. In iulie 2023, CEC Bank a achizitionat pachetul de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), si continua demersurile pentru a intra pe piata asigurarilor generale. 
 
Veniturile nete operationale au crescut cu 11% fata de anul 2022, pana la 2 miliarde lei. Banca si-a imbunatatit eficienta operationala prin controlul strict al cheltuielilor de functionare (amortizare, cheltuieli administrative, personal) care au crescut cu 7% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce rata inflatiei in acest interval a fost de 6,6%.
Valoarea bruta a creditelor in sold acordate clientilor se ridica la 33,2 miliarde lei, in crestere cu 8% fata de perioada similara din 2022, in timp ce depozitele atrase de la clienti au crescut cu circa 39% fata de sfarsitul anului trecut, pana la 72,7 miliarde lei.

Raport pe lichiditati

Banca anunta ca rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de 24,2%, la sfarsitul lui 2023, in scadere usoara fata de finalul anului 2022 (24,7%). De asemenea, se inregistreaza o pozitie solida din punct de vedere al lichiditatii, valoarea indicatorului LCR fiind 353,45%, in crestere semnificativa fata de valoarea inregistrata in 2022 (268,3% - date auditate). Banca si-a intensificat eforturile de imbunatatire a calitatii activelor, rata creditelor si avansurilor neperformante (potrivit definitiei ABE) scazand de la 4,4% la 4,1% in decembrie 2023.
Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 11,83%, marcand o crestere semnificativa fata de rata de rentabilitate inregistrata in anul 2022 (10,95%), datorita cresterii veniturilor operationale si controlului cheltuielilor de functionare. De asemenea, rata de eficienta a activitatii bancare (C/I) s-a imbunatatit de la 54% la decembrie 2022 la 50,5% la decembrie 2023.
Pentru mentinerea unui nivel confortabil de indeplinire a cerintelor regulatorii privind indicatorul MREL, Banca va continua realizarea de emisiuni de obligatiuni eligibile in cadrul Programului Multianual EMTN, aprobat la finalul anului 2022.

Valoarea creditelor noi

Peste 58.000 de credite noi au fost acordate in 2023, cu o valoare cumulata de aproximativ 10,5 miliarde de lei. Creditele nou acordate in 2023 clientilor corporate sunt in valoare de peste 8,5 miliarde de lei, din care 3,4 miliarde de lei au fost acordate clientilor nou intrati in portofoliul bancii:
“Ne-am concentrat pe sustinerea proiectelor investitionale ale clientilor existenti, dar si pe diversificarea portofoliului. Principalele domenii de activitate finantate, in corelatie cu programele care vizeaza proiecte de interes national si regional au fost: agricultura, industria, comertul, constructiile. Agricultura a avut cea mai mare crestere in portofoliul CEC Bank, fiind al doilea domeniu finantat de catre banca, soldul creditelor si angajamentelor de finantare a crescut pana la 5,1 miliarde de lei (+ 26% fata de decembrie 2022). Peste 48.000 de romani, persoane fizice, au beneficiat de finantari in valoare de 1,9 miliarde lei, destinate investitiilor imobiliare sau concretizarii altor proiecte personale. Numarul clientilor care au accesat produse de creditare prin fluxuri 100% sau partial digitale (canal online si reteaua de unitati teritoriale) s-a dublat fata de anul 2022, la fel si numarul celor care au accesat pachete de produse si servicii online”.


Prezentam bilantul CEC Bank:

“In 2023, CEC Bank a crescut nivelul activelor nete cu 35%, pana la 83,5 miliarde lei. CEC Bank a continuat sa sustina activ economia: s-au acordat credite noi in valoare de circa 10,5 miliarde lei. Banca si-a mentinut trendul de consolidare a pozitiei pe piata – cu o crestere a activelor nete de 35% fata de perioada similara a anului trecut, de la 61,8 miliarde lei la 83,5 miliarde lei. Valoarea investitiilor realizate in 2023 in cadrul programului de transformare si de evolutie digitala se ridica la 175 milioane lei
In iulie 2023, CEC Bank a achizitionat pachetul de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), si continua demersurile pentru a intra pe piata asigurarilor generale

'2023 a fost inca un an de crestere si transformare pentru CEC Bank, un an care ne-a reconfirmat pozitia de banca puternica, stabila, incluziva, capabila sa faca fata oricaror provocari prezente si viitoare. Ne-am majorat activele cu 35% fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce ne-a propulsat in topul primelor trei banci din piata. Am pus bazele grupului financiar prin achizitia pachetului de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), am mentinut ritmul de transformare si digitalizare si am emis cu succes un nou pachet de obligatiuni in cadrul Programului Multianual EMTN. Am continuat sa fim unul dintre cei mai importanti finantatori ai economiei romanesti, atat pentru companii mari si IMM, cat si pentru persoane fizice, si am ramas una dintre bancile care au prioritizat incluziunea financiara si am demarat initiative pentru consolidarea principiilor ESG in organizatia noastra. Am incredere ca anul 2024, an in care CEC Bank implineste 160 de ani de cand este parte din viata romanilor, va fi inca o etapa de succes in indeplinirea obiectivelor planului nostru strategic”, a spus Bogdan Neacsu, Presedinte CEC Bank.
 
Veniturile nete operationale au crescut cu 11% fata de anul 2022, pana la 2 miliarde lei. Banca si-a imbunatatit eficienta operationala prin controlul strict al cheltuielilor de functionare (amortizare, cheltuieli administrative, personal etc.) care au crescut cu 7% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce rata inflatiei in acest interval a fost de 6,6%.
Valoarea bruta a creditelor in sold acordate clientilor se ridica la 33,2 miliarde lei, in crestere cu 8% fata de perioada similara din 2022, in timp ce depozitele atrase de la clienti au crescut cu circa 39% fata de sfarsitul anului trecut, pana la 72,7 miliarde lei.
 

Pozitie financiara solida
 
Rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de 24,2%, la sfarsitul lui 2023, in scadere usoara fata de finalul anului 2022 (24,7%). De asemenea, banca inregistreaza o pozitie solida din punct de vedere al lichiditatii, valoarea indicatorului LCR fiind 353,45%, in crestere semnificativa fata de valoarea inregistrata in 2022 (268,3% - date auditate).
Portofoliul de credite se mentine in continuare sanatos, in pofida contextului de piata in care inflatia si cresterea ratelor dobanzilor au afectat veniturile gospodariilor. Banca si-a intensificat eforturile de imbunatatire a calitatii activelor, rata creditelor si avansurilor neperformante (potrivit definitiei ABE) scazand de la 4,4% la 4,1% in decembrie 2023.
Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 11,83%, marcand o crestere semnificativa fata de rata de rentabilitate inregistrata in anul 2022 (10,95%), datorita cresterii veniturilor operationale si controlului cheltuielilor de functionare. De asemenea, rata de eficienta a activitatii bancare (C/I) s-a imbunatatit de la 54% la decembrie 2022 la 50,5% la decembrie 2023.
Pentru mentinerea unui nivel confortabil de indeplinire a cerintelor regulatorii privind indicatorul MREL, Banca va continua realizarea de emisiuni de obligatiuni eligibile in cadrul Programului Multianual EMTN, aprobat la finalul anului 2022.
 
CEC Bank continua sa joace un rol important in economie, finantand si sprijinind companiile si persoanele fizice. Peste 58.000 de credite noi in 2023, cu o valoare cumulata de aproximativ 10,5 miliarde de lei. CEC Bank este una din primele 5 banci comerciale din Romania care are in oferta de produse credite cu garantii FEI gratuite pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor si pentru sustenabilitatea IMM si a intreprinderilor mici cu capitalizare medie, in cadrul Acordului de Garantare semnat cu FEI in cadrul Invest EU - Compartimentul pentru statul membru Romania. Creditele nou acordate in 2023 clientilor corporate sunt in valoare de peste 8,5 miliarde de lei, din care 3,4 miliarde de lei au fost acordate clientilor nou intrati in portofoliul bancii. Ne-am concentrat pe sustinerea proiectelor investitionale ale clientilor existenti, dar si pe diversificarea portofoliului. Principalele domenii de activitate finantate, in corelatie cu programele care vizeaza proiecte de interes national si regional au fost: agricultura, industria, comertul, constructiile.
 
Agricultura a avut cea mai mare crestere in portofoliul CEC Bank, fiind al doilea domeniu finantat de catre banca, soldul creditelor si angajamentelor de finantare a crescut pana la 5,1 miliarde de lei (+ 26% fata de decembrie 2022). CEC Bank a lansat, in premiera in sectorul bancar, facilitatea APIA Optim 5x pentru sectorul vegetal si animal, consolidand astfel sprijinul acordat companiilor, in linie cu strategia sa de afaceri. De asemenea, CEC Bank a completat oferta de creditare dedicata domeniului agricol cu un nou produs – Fast Track, prin care se asigura o finantare rapida pentru capital de lucru si investitii.
 
Peste 48.000 de romani, persoane fizice, au beneficiat de finantari in valoare de 1,9 miliarde lei, destinate investitiilor imobiliare sau concretizarii altor proiecte personale. In acelasi timp, CEC Bank a ajuns pe locul 5 in topul bancilor dealeri primari pe piata titlurilor de stat la finalul anului 2023.

 
Digitalizarea operatiunilor clientelei

 
Accesarea produselor si serviciilor bancare pe parcurs 100% digital si-a continuat diversificarea iar tehnologia din online cu motoare decizionale automate a fost extinsa catre serviciile din unitatile teritoriale. Astfel, clientii pot rambursa anticipat un credit 100% online, pe un flux rapid, simplificat, direct din platformele de Mobile Banking/Internet Banking si din marketplace-ul CEC_IN pentru persoanele fizice, dar si posibilitatea diminuarii limitei de suma acordata la cardurile de credit si overdraft direct din aplicatia Internet Banking pentru persoanele fizice. Pe parcursul anului 2023 s-a finalizat si adoptia tuturor fluxurilor rapide de creditare online de catre intreaga retea a bancii, inclusiv de catre agentiile de tip B (urban si rural). Totodata, au fost lansate fluxurile rapide de actualizare date clienti si refinantare credite de consum iar intrarea intr-o relatie de afaceri cu clientii nu mai este conditionata de prezenta acestora in unitati, in sensul ca, in afara de canalele online, s-au creat birouri bancare mobile prin care banca pune la dispozitie servicii bancare oriunde clientii au nevoie de ele.
 
Numarul clientilor care au accesat produse de creditare prin fluxuri 100% sau partial digitale (canal online si reteaua de unitati teritoriale) s-a dublat fata de anul 2022, la fel si numarul celor care au accesat pachete de produse si servicii online.
CEC Bank a implementat mecanisme prin care retragerile de numerar se pot face cu cod QR, prin intermediul telefoanelor mobile, direct la MFM din reteaua bancii, fara utilizarea vreunui card bancar iar emiterea cardurilor virtuale este posibila direct din platforma de mobile banking.
Cresterea numarului de clienti Persoane Fizice, prin atragerea a peste 80.000 de clienti noi si implicit, cresterea numarului de utilizatori ai canalelor digitale: CECapp si CEC_IN, au dus la cresterea volumului de operatiuni prin canalele digitale.
CEC Bank ocupa locul al treilea in clasamentul sistemului bancar romanesc dupa numarul de ATM-uri si MFM-uri detinute – 1.354 echipamente. Dintre acestea, aproape 1.300 sunt echipamente noi de ultima generatie. Anul acesta avem in plan finalizarea procesului de modernizare a intregii retele.
 
Numarul de tranzactii financiare derulate prin carduri si prin reteaua de echipamente ATM si POS (ghiseu si comercianti fizici si virtuali, inclusiv SNEP – ghiseul.ro) a depasit 100 milioane - in crestere, fata de anul anterior, cu peste 30%, in timp ce valoarea tranzactiilor financiare a depasit 35 miliarde de lei (in crestere cu 21%). Totodata, platile la comercianti efectuate cu cardurile, atat la cei fizici cat si la cei virtuali, au inregistrat cresteri de peste 35%, atat ca numar cat si ca valoare.
 
Tranzactiile contactless cu carduri prin portofelele virtuale Apple Pay / Gpay / Garmin Pay / Fitbit Pay au inregistrat cresteri, fata de 2022, atat in ceea ce priveste numarul tranzactiilor (+ 126%), cat si in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor ( +151%). Volumele de tranzactionare in activitatea de acceptare la plata prin card prin POS-uri fizice, virtuale si SNEP au inregistrat cresteri de peste 40% fata 2022. Totodata, reteaua de terminale POS (fizice, virtuale, SoftPOS) instalate la comerciantii fizici si virtuali pentru acceptarea la plata a cardurilor a inregistrat o crestere cu 58% fata de 31.12.2022.
 

Principalele proiecte derulate in 2023
 
CEC Bank a continuat intr-un ritm accelerat programul de modernizare si transformare a bancii. Valoarea investitiilor realizate in 2023 se ridica la 175 milioane de lei, in crestere cu peste 40% fata de anul anterior, din care peste 73% vizeaza investitii in sisteme IT.
In cadrul Programului de Transformare, au fost inregistrate progrese semnificative pentru urmatoarele proiecte:
-CRM, care are drept scop: imbunatatirea relatiilor de afaceri cu clientii, optimizarea proceselor, imbunatatirea performantelor prin cresterea vanzarilor si fidelizarea clientilor;
-FIS Quantum: platforma moderna de trezorerie pentru activitatile de trezorerie si gestionarea bilantului, cu noi functionalitati pentru clientii Bancii;
ERP (platforma SAP): platforma financiar-contabila actualizata.

In faza avansata se afla urmatoarele proiecte:

Achizitia noului Sistem Core Banking, care va inlocui actualul Core Banking cu un sistem modern si robust, capabil sa raspunda cerintelor de dezvoltare ale Bancii;
Relocarea Centrului de Date existent intr-o locatie moderna, cu caracteristici de Data Center, prin care sa fie asigurata resilienta operationala.
 
Strategia noastra are in centrul sau nevoile clientilor si intregul program de transformare este dezvoltat in aceasta directie. Clientii ne percep ca fiind o banca cu traditie pe piata, stabila si de incredere iar din perspectiva masurii in care acestia sunt dispusi sa ne recomande (indicator NPS), ne pozitionam in linie cu media bancilor concurente din top.
 

Emisiune de obligatiuni
 
In 2023, Banca si-a consolidat prezenta pe piata de capital, noile emisiuni de obligatiuni in cadrul Programului Multianual EMTN fiind plasate cu succes. Lansate in doua etape, printr-o emisiune initiala in luna februarie (2023) cu maturitate in 2028, suplimentata ulterior in cursul lunii noiembrie (volumul total emis ridicandu-se la aproape 300 milioane de euro), ambele transe au fost suprasubscrise atat de investitori internationali, cat si locali, reconfirmand interesul acestora pentru CEC Bank in calitate de emitent. CEC Bank a finalizat anul 2023 cu un sold de obligatiuni emise de peste 2 miliarde de lei (~414 milioane de euro), inregistrand un nivel confortabil al pasivelor eligible MREL (cu peste 7 puncte procentuale fata de cerintele reglementate).
 

Concept AGRI CEC
 
De asemenea, CEC Bank a implementat, in premiera, un nou concept de unitate dedicata exclusiv acordarii de finantari agricultorilor – AGRI CEC, concept pe care banca il va implementa si in alte zone cu potential agricol din tara. Clientii AGRI CEC beneficiaza de consultanta de specialitate oferita de personalul bancii, care detine experienta in structurarea facilitatilor de credit din acest sector si care cunoaste bine tendintele pietei la nivel local: evolutia preturilor la terenurile agricole, cereale si inputuri, particularitati privind etapele in care sunt realizate culturile si recoltarea, fiind cunoscut ca sezonalitatea este o caracteristica predominanta a sectorului, tehnologia utilizata si particularitatile acestor achizitii. O importanta semnificativa o are consilierea adecvata a clientilor in vederea accesarii de fonduri europene si programe guvernamentale menite sa sustina eficienta si modernizarea activitatii fermierilor cat si alinierea performantelor economice si de sustenabilitate la nivelul asumat in cadrul Uniunii Europene.
 
AGRI CEC va avea un rol de integrator in ecosistemul clientului CEC Bank, oferind zone si fluxuri dedicate pentru dezvoltarea dar si atragerea clientiilor din agricultura. Vom crea un marketplace pentru clientii nostri unde vom aduce laolalta partenerii CEC Bank care pot furniza tot ceea ce au nevoie fermierii: consultanta, ingrasaminte, seminte, sisteme de irigatii, silozuri, utilaje agricole, etc. 
CEC Bank a demarat in 2023 si implementarea Proiectul E-Factoring, care are ca scop automatizarea proceselor si activitatilor specifice administrarii facilitatilor de factoring”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani