CE si EUIPO subventioneaza IMM-urile cu sediul in UE pentru dobandirea drepturilor de proprietate intelectuala
22 February 2024 14:30 Lumea Banilor 1247Mihai Betelie-Managing Partner, Agentia de Proprietate Industriala Rompatent Design
Este al treilea an consecutiv in care Comisia Europeana si Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) sustin IMM-urile din intreaga Uniune Europeana pentru a obtine drepturi de proprietate industriala sub forma marcilor, desenelor si modelelor industriale si a brevetelor de inventie.
Programul de finantare derulat incepand cu 22 ianuarie 2024 prin Fondul pentru IMM-uri-Ideas Powered for Business presupune subventionarea taxelor platite de companii pentru obtinerea unor drepturi de proprietate industriala, prin acordarea unou vouchere, ca si in anii precedenti.
Programul de finantare se adreseaza microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii avand sediul intr-unul din statele membre UE.
Decontarea taxelor se face de regula in cuantumul de 75% din valoarea taxelor, dar nu mai mult de 1.000 euro in materia marcilor, desenelor si modelelor industriale sau 3.500 euro in materia brevetelor. Mai multe detalii privind cele patru tipuri de vouchere precum si procedura de subventionare pot fi obtinute prin consultarea ghidului elaborat de EUIPO, pus la dispozitie pe site-ul oficiului.
In procedura de finantare se aplica regula "primul venit, primul servit”, intrucat fondurile sunt limitate. Anul acesta au fost alocate 21,3 milioane euro. Important de retinut ca pentru a obtine finantarea, companiile trebuie sa respecte urmatorii pasi: se depuna mai intai cererea de subventie, se asteapta apoi decizia de acordarea a subventiei si a voucherului, apoi se depune cererea de protectie la oficiile de proprietate intelectuala nationale sau la cel european si sa face plata taxelor.
In final, in baza documentelor care atesta depunerea cererii si plata taxelor se obtine rambursarea a 75% din cuantumul taxelor. Daca o companie depune mai intai cererea de marca sau de brevet, apoi solicita subventionarea, aceasta nu va fi acordata. Recomand companiilor din Romania sa acceseze cat mai curand aceste fonduri care in anii anteriori s-au epuizat in lunile iulie, august.