CE MOSTENESTE NICUSOR DAN LA PRIMARIA CAPITALEI – Vistieria Bucurestiului este pe plus, dar va avea mult de furca la incasarea veniturilor
Primarul general ales al Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat deja ca se va ocupa cu prioritate de situatia financiara a Primariei Capitalei, cunoscut fiind faptul ca este unul dintre cei mai duri critici ai executiei bugetare a PMB. Dan a declarat luni, 28 septembrie 2020, inainte de a intra efectiv in biroul de primar, ca „lipsesc 800 de milioane de lei” si ca vrea sa evalueze documentele contabile ale PMB pentru ca primaria sa nu intre in „incapacitate de plata”. Insa ultimele cifre transmise de PMB Ministerului de Finante arata ca temerile primarului ales sunt nejustificate: Primaria Capitalei a cheltuit mai putin decat a incasat.
Cu alte cuvinte, Bucurestiul functioneaza cu excedent bugetar in 2020. La fel, in 2019, Capitala a incheiat anul fiscal pe plus. Insa este o problema cu veniturile: scaderea cotelor defalcate din TVA ce ajung la administratia locala a fost semnalata in repetate randuri de administratia Capitalei catre Guvern. Documentele privind executia bugetara publicate de PMB in august arata ca, din veniturile estimate de 3,8 miliarde de lei, s-au realizat doar 1,96 de miliarde de lei la nivelul trimestrului 2 al anului 2020. Cu toate acestea cheltuielile Primariei nu au depasit 1,91 de miliarde de lei, lucru care, la sfarsitul intervalului, a generat un excedent bugetar de 32,6 milioane de lei.
Insa vine iarna, iar Capitala va trebui sa achite subventiile la incalzire, lucru care va pune presiune pe buget. Primarul ales al Bucurestiului va fi nevoit sa gaseasca bani pentru aceasta cheltuiala suplimentara.
Primarul ales Nicusor Dan: „Vreau sa o am intr-o saptamana situatia financiara a Capitalei, ca sa nu intram in incapacitate de plata”
Luni, 28 septembrie 2020, imediat dupa ce BEC a anuntat centralizarea a peste 90% dintre voturile bucurestenilor, Nicusor Dan a anuntat ca prioritatea sa, dupa preluarea mandatului de primar general, este aceea de a evalua documentele financiare ale PMB.
„In orice caz, foarte repede o sa aflati situatia financiara a primariei. Primaria Generala, care trebuie sa dea o subventie si pe care nu a dat-o si lipsesc 800 de milioane de lei - toata aceasta situatie financiara a primariei si a institutiilor din subordine o sa o aveti intr-o saptamana, pentru ca si eu vreau sa o am intr-o saptamana, ca sa nu intram in incapacitate de plata”, a declarat luni Nicusor Dan la B1TV.
Veniturile Bucurestiului, in scadere dramatica inca din 2019
Administratorul public al Bucurestiului, Sorin Chirita, a transmis anul trecut, in iunie, directiilor din Primaria Capitalei, institutiilor din subordine si companiilor municipale o scrisoare conform careia in primele cinci luni ale anului veniturile au scazut cu 15%, iar pana la finalul anului se estimeaza o scadere de pana la 35%. Potrivit aceluiasi document intern, situatia ar fi generata de scaderea cotelor defalcate din TVA si imposibilitatea incasarii sumelor din solutiile alternative generatoare de venituri care sa compenseze cu aceeasi valoare sumele neincasate de la bugetul de stat.
„35% din suma totala – inseamna ca recunoaste ca pana la sfarsitul anului nu va incasa cel putin 2,37 miliarde de lei. O suma astronomica! Mai mult decat jumatate din bugetul pe anul trecut. Ce este strigator la cer este faptul ca in 30 mai noi am avut o corectie bugetara la Primaria Municipiului Bucuresti si printr-un document public, pe care primarul Firea l-a prezentat si pe care Consiliul General l-a votat, in continuare ei spuneau ca vor colecta aceste sapte miliarde de lei. Cinci zile mai tarziu, pe 5 iunie, intr-un document intern catre directiile din primarie, administratorul municipiului Bucuresti spune: ‘Aveti grija! Cel putin 35% din buget nu o sa putem sa il incasam’. Deci este o minciuna cat casa”, replica Nicusor Dan la acel moment.
Reducerea la sange a cheltuielilor, una dintre prioritatile noului primar general
Dan a precizat, atunci, ca veniturile proprii reprezinta: taxe locale, subventii de la stat pe diverse proiecte, bani europeni, sume incasata din amenzi sau inchirieri si a pledat pentru “o reducere la sange” a cheltuielilor. „Reducere la sange” pe care o va putea implementa in calitate de primar general in 2020, asa cum a anuntat recent. Ramane de vazut din ce.
La sfarsitul lunii aprilie 2020, Nicusor Dan spunea ca bugetul elaborat de administratia bucuresteana pentru anul in curs este unul „absolut fantezist”.
„Acum ca avem oficial executia bugetara pe 2019, avem dovada. Primaria a spus ca o sa aiba venituri proprii de 3,2 miliarde de lei si a avut venituri proprii pe tot cursul anului 2019 de abia 300 de milioane de lei. Deci, 9% din cat a estimat ca o sa faca venituri proprii. Oriunde, in mediul privat, un manager care face 80-85% din veniturile pe care si le-a propus este demis, cu atat mai mult daca face 9%. E ceva ce, realmente, nu se poate califica”, a declarat Dan intr-o conferinta de presa sustinuta pe 30 aprilie 2020.
Luni, 28 septembrie 2020, imediat dupa ce datele centralizate de BEC aratau clar ca noul primar al Capitalei este Nicusor Dan, acesta a declarat din nou ca situatia financiara a Bucurestiului „este disperata”.
„Cel putin 1 an jumate masurile pe care o sa le luam o sa fie obligatorii. Ca sa iesi din faliment ai nevoie de niste masuri obligatorii. Daca primarul comunica coerent, nu poti sa fii nebun sa te opui proiectelor primarului”, a mai spus Dan.
Primaria Capitalei a avut, in 2019 un buget estimat de 6,7 miliarde lei (circa 1,4 miliarde euro). Pentru infrastructura si marile proiecte de investitii s-au alocat circa 370 de milioane de euro. Principalele lucrari de infrastructura catre care s-au dus bani in 2019 sunt: largirea strazii Fabrica de Glucoza, Pasajul Ciurel, Pasajul Nicolae Grigorescu si strapungerea in continuarea pasajului, parcarea park&ride de la capatul Sos. Pantelimon.
Subventiile pentru caldura si transport public reprezinta aproximativ 340 milioane euro (1,6 miliarde lei). 128 de milioane de euro au fost alocate pentru asistenta sociala si 85 de milioane de euro pentru spitale.