Grid star
criptomonede

CE CARTE JOACA TRUMP? - Dispute aprinse privind securizarea voturilor prin tehnologia blockchain, patentata de Serviciul Postal al SUA in pragul alegerilor

Lumea a inghetat cu ochii pe rezultatele alegerilor din SUA dupa acuzatiile lansate de Donald Trump privind fraudarea alegerilor. Dupa o saptamana „fierbinte”, 16 procurori federali implicati in investigarea infractiunilor electorale, au transmis, sambata, 14 noiembrie 2020, ca „nu există dovezi ale fraudei electorale sau ale altor nereguli care ar putea avea un impact substanțial asupra alegerilor” într-o scrisoare adresata procurorului general William Barr, citata de NBC News.

Rand pe rand, sefii de stat, inclusiv cei care ezitau sa ii transmita felicitari presedintelui ales Joe Biden, au decis sa ii recunoasca, la nivel diplomatic, victoria. Insa in spatele spectacolului mediatic si al jocului oficial de pe scena politica internationala, „cheia criptata” a recunoasterii sau nu a rezultatului oficial al alegerilor din SUA ar putea fi o cu totul alta disputa: daca tehnologia blockchain este sau nu pregatita sa asigure un sistem de „votare sigura”, care sa elimine fraudele.

Presedintele american in exercitiu, Donald Trump, nu a cedat inca in fata presedintelui ales, democratul Joe Biden, mizand pe faptul ca exista o investigatie in curs in ce priveste rezultatul alegerilor. Insa liderii lumii, dar si sistemul de justitie american, ii dau din ce in ce mai putine sanse lui Trump de a castiga acest razboi.

Nu exista dovezi ale fraudei electorale sau ale altor nereguli care ar putea avea un impact substantial asupra alegerilor, au declarat 16 procurori federali acuzati de investigarea infractiunilor electorale intr-o scrisoare adresata procurorului general William Barr, a informat NBC News sambata dimineata.

Si oficialii electorali americani au declarat recent ca votul pentru Casa Alba din 2020 a fost „cel mai sigur din istoria americana”, respingand pretentiile de frauda ale presedintelui Donald Trump.

Nu exista dovezi ca vreun sistem de vot a sters sau a pierdut voturi, a schimbat voturile sau a fost compromis in vreun fel”, a anuntat o comisie, respingand acuzatiile lui Trump ca 2,7 milioane de voturi pentru el au fost „sterse”.

Subsecvent acestei dispute, in Statele Unite se discuta din ce in ce mai aprins despre un sistem de vot mai sigur si mai ferit de frauda bazat pe tehnologia Blockckain, aceeasi tehnologie care sta la baza infrastructurii financiare a criptomonedelor.

S-a discutat recent, in cercuri restranse, despre faptul ca Donald Trump le-ar intins o capcana democratilor marcand cu filigran buletinele de vot. Operatiunea ar fi fost dezvaluita de Steve R. Pieczenik, fost oficial al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii care sustine ca aceasta a fost cunoscuta si acceptate de serviciile de inteligence si pusa la cale de Donald Trump, inspirandu-se din Arta Razboiului de Sun Tzu, asa cum a scris anterior Lumea Justitiei.

Aceasta este operatiune 'sting' (n.red. - intepatura). Contrar a ceea ce spun toti, Trump stia ce se intampla, Eric stia ce se intampla si au avertizat publicul, eu am stiut ce se intampla si cu toate acestea nu am putut spune nimic despre acest lucru. Ce am facut noi a fost sa insemnam cu fligran fiecare buletin de vot cu ceea ce se numeste codul de criptare 'QFS blockchain' si astfel stim foarte bine unde se afla fiecare buletin de vot, unde a mers si cine il are”, a explicat Steve R. Pieczenik, citat de Lumea Justitiei.

Teoria sa a fost preluata in mod limitat de presa americana, marginalizata si, eventual, ridiculizata.

Cu toate acestea, dezbaterile privind implementarea tehnologiei blockchain in sistemul de vot american s-au intensificat. La fel, dezbaterile privind limitele sistemului de justitie american in a integra dovezi provenite din utilizarea acestei tehnologii.

Expertiza pentru gestionarea in instanta a tehnologiei blockchain ramane limitata. Multi oficiali de stat si alegeri locale au deseori resurse tehnice minime pentru a indeplini cerintele de baza ale afacerii. Incorporarea tehnologiei blockchain provocatoare si in mare parte nedovedita in mediul lor ar fi o sarcina oneroasa.”, scriu cei de la NextGov.com

Una peste alta, declaratiile si evenimentele recente par a duce la concluzia ca razboiul juridic initiat de Trump s-a bazat pe o tehnologie pe care sistemul american de votare nu este pregatit (inca) sa o integreze.

Un sistem de blockchain sigur si transparent ar putea ajuta la urmarirea buletinelor de vot prin e-mail, scrie publicatie de specialitate blockchain.news

Sistemul actual de vot prin e-mail nu are fiabilitate si trasabilitate. Ambelor parti si sustinatorilor lor le lipseste increderea unul in celalalt, iar presedintele american Donald Trump are indoieli cu privire la Serviciul Postal al SUA (USPS). Tehnologia blockchain ar putea actiona ca un mecanism de incredere, eliminand increderea pe care trebuie sa ne bazam pe oricare dintre parti”, se arata in articolul publicat de Blockchain.news.

Intamplator sau nu, Serviciul Postal al SUA - USPS a patentat in august 2020, chiar in pragul alegerilor, un astfel de sistem blockchain pentru o votare sigura. Pe 13 august, Oficiul de Brevete si Marci al SUA a prezentat cererea oficiala de brevet a USPS, denumita „Sistemul de votare sigura”, care utilizeaza tehnologia blockchain pentru securitizarea procesului de vot si transmiterea buletinelor de vot primite mai eficient si mai rapid. Cu sistemul blockchain, ar exista mai putine dispute, deoarece sistemul de vot patentat blockchain ar putea sa se realizeze inainte de alegerile prezidentiale din 2024 din SUA. Sistemul blockchain ar putea permite ca procesul de vot prezidential american din 2024 sa fie mai eficient, mai transparent si mai sigur”, se arata in analiza Blockchain News.

Si publicatia NextGov.com, un agregator de voci editoriale puternice din SUA, vorbeste despre potentialul tehnologiei blockchain pentru un sistem de vot, dar arata si vulnerabilitatile actuale ale modului in care este implementata aceasta tehnologie.

„Multi sustin ca integrarea tehnologiei blockchain in procesul electoral va raspunde acestor noi preocupari si va imbunatati integritatea si securitatea alegerilor. In timp ce eforturile de valorificare a tehnologiei blockchain in alegeri sunt nobile, oficialii electorali au inca multe de inteles despre tehnologia blockchain”, arata cei de la NextGov.com.

Ce este tehnologia blockchain si cum ar putea asigura securitatea alegerilor?

Alegatorii pot vota chiar prin intermediul sistemului blockchain direct, eliminand complet buletinele de hartie. Sistemul de vot este una dintre cele mai tipice aplicatii blockchain si unii au propus chiar sa incerce sa utilizeze sistemul de vot blockchain. Pe 5 mai, democratii din Ohio au introdus proiectul de lege privind revizuirea alegerilor, care propunea un sistem de vot blockchain pentru alegatorii militari americani inregistrati in Ohio, aflati in strainatate. Blockchain public Cardano a dezvoltat un astfel de sistem, deoarece fondatorul sau, Charles Hoskinson crede chiar ca noul sistem de vot al lui Cardano va face din ADA cea mai valoroasa criptomoneda din lume.

Dar sistemul de vot blockchain nu vine fara dezavantaje. Potrivit organizatiei media rusa TASS, pe 27 iunie, platforma rusa blockchain de vot electronic a fost atacata. De asemenea, ar putea exista si alte probleme legale legate de un sistem de vot blockchain”, explica si specialistii de la blockchain.news.

Tehnologia blockchain ia multe forme, dar consta de obicei dintr-un registru public descentralizat format din inregistrari sau „blocuri”. In teorie, natura descentralizata si matematica tehnologiei blockchain ar imbunatati integritatea si fiabilitatea alegerilor: designul sau se bazeaza pe copii distribuite, pe mai multe noduri, ale fiecarei intrari din registru pentru o dovada imuabila a fiecarui buletin votat.

Cu toate acestea, oficialii electorali trebuie sa inteleaga modul in care tehnologia blockchain ar fi integrata in infrastructura electorala actuala. In prezent, votul este limitat la votul in persoana sau la votul prin corespondenta. Tehnologia blockchain ar necesita o platforma digitala si aproape sigur ar necesita o conexiune la internet, doua lucruri care nu sunt usor accesibile multor americani”, scrie NextGov.com

Cum s-ar integra blockchain-ul in actuala infrastructura electorala din SUA?

Alegerile din SUA se bazeaza aproape in totalitate pe votul in persoana, voturile prin corespondenta fiind acceptate pentru exceptii documentate. Trecerea la o solutie bazata pe blockchain ar fi fezabila numai in contextul votului la distanta. Exista multe parti mobile in infrastructura alegerilor, inclusiv masinile de vot, bazele de date de inregistrare a alegatorilor, tehnologia de tabulare a votului si sistemele de gestionare a alegerilor. Toate aceste componente sunt esentiale pentru a se asigura ca votul fiecarui american este numarat corespunzator.

Intrebarile specialistilor: Daca trecem la blockchain, ce cerinte tehnologice ar exista pentru ca fiecare alegator sa voteze? Cum isi vor verifica alegatorii identitatea online? Solutiile blockchain ar impune ca toata lumea sa voteze online?

„In plus, blockchain-ul nu exista in vid. Necesita un sprijin extins din partea personalului uman si a altor tehnologii. Expertiza pentru gestionarea in instanta a tehnologiei blockchain ramane limitata. Multi oficiali de stat si alegeri locale au deseori resurse tehnice minime pentru a indeplini cerintele de baza ale afacerii. Incorporarea tehnologiei blockchain provocatoare si in mare parte nedovedita in mediul lor ar fi o sarcina oneroasa.”, scriu cei de la NextGov.com

Este folosita in prezent tehnologia blockchain la alegerile americane?

Solutiile de vot blockchain la distanta au fost folosite la alegerile locale din Virginia de Vest, Oregon, Utah si Colorado. Cu toate acestea, aceste initiative au avut o durata scurta de timp in urma cercetarilor ca serviciile de votare la distanta s-au dovedit a fi vulnerabile la atac. Organizatiile academice si guvernamentale si-au exprimat ingrijorarea cu privire la vulnerabilitatea acestor noi tehnologii. In ciuda interesului semnificativ pentru tehnologie, blockchain-ul continua sa fie implementat doar la o scara limitata, se arata in analiza publicata recent de NextGov.com

Ce autoritate au guvernele federale, de stat si locale in autorizarea sau interzicerea tehnologiei blockchain?

Sistemul electoral american este conceput pentru a fi descentralizat, cu cea mai mare autoritate la nivel de stat si local. Acest lucru garanteaza ca alegerile se desfasoara in cel mai sigur si accesibil mod pentru cetateni.

Ce reglementari ar trebui sa existe pentru tehnologia blockchain? Ar exista directii din partea guvernului federal cu privire la blockchain? Cum poate guvernul sa asigure integritatea furnizorilor care ofera solutii blockchain la alegeri?

Tehnologia tertilor utilizata in alegerile primare din Iowa din 2020 a dus la confuzie si ingrijorari cu privire la validitatea rezultatelor. In timp ce solutia software utilizata in Iowa nu a folosit tehnologia blockchain, aceasta este dovada ca fara testarea adecvata, noile solutii tehnologice pot complica operatiunile electorale. Este crucial ca oficialii electorali sa abordeze riscurile lantului de aprovizionare si sa ofere firmelor veterinare care ofera software pentru alegeri.

Va fi tehnologia blockchain vreodata gata sa fie implementata in procesul de votare?

Exista inca multe de invatat despre costurile si beneficiile tehnologiei blockchain. Beneficiile potentiale pe care blockchain le-ar putea oferi procesului electoral nu pot fi ignorate. Imbunatatirile aduse integritatii si auditabilitatii alegerilor sunt tehnologii atractive. Cu toate acestea, sistemul electoral american nu este destul de pregatit sa implementeze tehnologia blockchain pe scara larga.

Nu exista nicio indoiala ca oficialii trebuie sa abordeze preocuparile privind securitatea si integritatea alegerilor americane. Cu toate acestea, exista mai multe intrebari decat raspunsuri cu privire la ce inseamna blockchain pentru sistemul electoral din SUA, deci nu ar trebui sa fie vazuta ca solutie in acest moment, mai arata cei de la NextGov.com.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani