Grid star
eveniment

CCR II DA DREPTATE LUI ORBAN – S-a blocat transferul gratuit al actiunilor statului

Lumea Banilor prezinta Decizia 724/2020 prin care Curtea Constitutionala a solutionat exceptia de neconstitutionalitate a Legii privind transferul, cu titlu gratuit, al pachetului integral de actiuni detinut de stat la Societatea Nationala „Aeroportul International Timisoara -Traian Vuia” - S.A. din proprietatea privata a statului si din administrarea Ministerului Transporturilor in proprietatea privata si in administrarea Consiliului Judetean Timis si, respectiv, in proprietatea privata si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Timisoara, obiectie formulata de Guvernul Romaniei condus de Ludovic Orban (foto stanga, langa Florin Citu).

Guvernul a sustinut ca din analiza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale si ale Legii nr.137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, rezulta ca realizarea transferului actiunilor si, implicit, diminuarea participatiei statului la capitalul social al acestor operatori economici catre alte persoane fizice sau juridice se pot face numai in anumite conditii.

Astfel, invedereaza faptul ca transferul actiunilor se poate face numai cu titlu oneros. si nu se poate realiza catre unitatile administrativ-teritoriale, acestea avand interdictie de participa direct sau indirect la procesul de privatizare, si trebuie sa fie insotit de acordul organelor de conducere si administrare a societatii.

Executivul a mai aratat ca intrucat Societatea Nationala „Aeroportul International Timisoara - Traian Vuia” - S.A. este obiectiv de interes strategic pentru efectuarea transporturilor care privesc siguranta nationala, iar dezvoltarea acestuia trebuie sa se realizeze tinand cont de nevoile de aparare a tarii, autorul sesizarii sustine ca este necesar ca acest transfer sa aiba si acordul Consiliului Suprem de Aparare al Tarii.

De asemenea, considera ca trebuie justificat foarte clar si detaliat de ce acest obiectiv nu mai este de interes strategic, national si european si a devenit de interes local.

Decizia CCR

Potrivut Curtii, legea supusa controlului de constitutionalitate are un veritabil caracter individual, fiind adoptata nu in vederea aplicarii unui numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit, respectiv in ceea ce priveste transferul, cu titlu gratuit, al pachetului integral de actiuni detinut de stat la Societatea Nationala „Aeroportul International Timisoara-Traian Vuia” - S.A. din proprietatea privata a statului si din administrarea Ministerului Transporturilor in proprietatea privata si in administrarea Consiliului Judetean Timis si, respectiv, in proprietatea privata si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Timisoara.

Judecatorii constitutionali au constatat ca exercitarea dreptului de dispozitie asupra unui pachet de actiuni detinut de stat la Societatea Nationala „Aeroportul International Timisoara-Traian Vuia” - S.A., operatiune juridica ce se circumscrie domeniului de reglementare a actelor cu caracter infralegal, administrativ, nu corespunde finalitatii constitutionale a activitatii de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cat mai largi de relatii sociale generale, in cadrul si in interesul societatii.

Din aceasta perspectiva, Curtea arata ca actul normativ criticat este de natura a contraveni dispozitiilor art.1 alin.(4) din Constitutie, referitoare la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, Parlamentul intrand in sfera de competenta a autoritatii executive, singura autoritate publica cu atributii in organizarea executarii legilor, prin adoptarea actelor cu caracter administrativ.

Acceptarea ideii ca Parlamentul isi poate exercita competenta de autoritate legiuitoare in mod discretionar, oricand si in orice conditii, adoptand legi in domenii care apartin in exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, ar echivala cu o abatere de la prerogativele constitutionale ale acestei autoritati consacrate de art.61 alin.(1) din Constitutie si transformarea acesteia in autoritate publica executiva, arata judecatorii.

Astfel, CCR a admis obiectia si a decis ca legea atacata este neconstitutionala.

In ceea ce priveste critica potrivit careia, in procesul de adoptare a legii criticate, trebuia solicitat avizul Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, CCR a apreciat ca, dat fiind faptul ca de plano actul juridic prin intermediul caruia trebuia realizat transferul dreptului de proprietate a fost gresit ales, nu se mai impune examinarea acestui aspect.

* Cititi aici decizia CCR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani