Grid star
punguta cu doi bani

CCR are ocazia sa faca dreptate pentru zeci de mii de romani abuzati de banci

Zeci de mii de debitori romani ajunsi in dificultatea sau chiar in imposibilitatea de a mai plati ratele creditelor imobiliare ar putea obtine un imens ajutor din partea Curtii Constitutionale a Romaniei.

La 20 aprilie 2021, CCR este asteptata sa se pronunte asupra unui val de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de catre numeroase banci cu privire la Legea nr. 52/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Aceasta lege a adus garantii solide pentru debitori in relatia cu bancile, astfel incat din ce in ce mai multi consumatori au castigat procese pe darea in plata in ultimul an. Cel mai important avantaj este posibilitatea ca instanta sa dispuna nu doar darea in plata a locuintei catre banca, ci si echilibrarea cursului valutar pe care se bazeaza contractul de credit.

Daca veti intra aici si veti cauta „52/2020” (fara ghilimele), veti vedea ca exista nu mai putin de 355 de dosare in care bancile si cateva IFN-uri au atacat Legea 52/2020. Deci atat de mare este furia acestor institutii de credit impotriva unui act normativ gandit sa preotejeze debitorii.

Ca sa intelegeti cat de importanta va fi o decizie CCR in favoarea consumatorilor, va prezentam cazul unei familii de romani care a avut de suferit de pe urma exploziei cursului franc elvetian-leu si care a incercat fara succes sa negocieze cu banca un nou curs. Singura lor speranta este acum legea darii in plata.

Mentionam ca aceasta speta a fost popularizata pe Facebook de catre economista Beatrice Aldea, membra a Grupului Clientilor cu Credite in CHF (GCCC), transformat in ONG, sub numele de Asociatia Credere. Tot Aldea a infiintat primul grup care in 2010 s-a ridicat impotriva abuzurilor facute de banci. De atunci, a militat continuu pentru contracte corecte, fara clauze abuzive.

Prezentam povestea acelei familii, asa cum a fost postata pe Facebook de catre Beatrice Aldea:

In curand CCR se va pronunta din nou asupra legii Darii In Plata. In acest context va redau mai jos mesajul unui cetatean roman, debitor CHF, care a ales calea emigrarii. Mesajul este adresat judecatorilor de la CCR.

Povestea lui e povestea a mii de oameni care au parasit Romania dezamagiti de sistemul bancar, medical si educational.

Este vorba de o familie de buna credinta, oameni educati din clasa de mijloc a societatii.

Mi-au dat lacrimile citindu-l. Pentru ca e trist sa vezi cum tara asta se imputineaza pe zi ce trece.

****

Aceasta este povestea mea, este o poveste fericita pentru mine dar una trista pentru Romania.

In 2008 am achizitionat un apartament mic intr-un bloc vechi (nu imi doream mai mult). Am fost mereu un om corect si am avut incredere in alti oameni sau institutii. Asa ca am mers la banca sa fac un credit imobiliar.

Mi s-a raspuns clar (toate bancile aveau raspunsuri similare):

- pentru un credit in RON nu va incadrati si oricum nu va recomandam pentru ca dobanda este foarte mare (19-20%)

- pentru un credit in EURO dobanda este mai mica (10-11%) dar cea mai buna varianta este urmatoare:

- credit in CHF, dobanda este mica, moneda este sigura si puteti imprumuta o suma mult mai mare.

Nu am comentat, nu am negociat, am avut INCREDERE in sistemul bancar si am acceptat sugestia lor.

Dupa aceea stiti cum au decurs lucrurile, cum a evoluat cursul CHF.

Nu suntem printre situatiile disperate, in sensul ca ne-am permis mereu sa platim rata indiferent de cat de mult a crescut.

Dar ne-am simtit tot mai inselati de un sistem in care am avut incredere.

Intre timp sotia si-a terminat rezidentiatul si a devenit medic specialist ATI. Si era tot mai dezamagita de sistemul medical.

In plus, era tot mai evident ca fiul nostru are autism iar sistemul educational nu parea prea prietenos cu cei care nu sunt "perfecti".

In 2014 am decis sa emigram in Suedia. Nu a fost usor, am lasat in urma parintii si prietenii pentru a oferi un alt viitor copiilor. Am

ales sa plecam profund dezamagiti de un sistem (bancar, medical, educational) care nu lucra pentru cetatean ci impotriva lui.

Astazi suntem cetateni suedezi, eu proiectez circuite integrate pentru tehnologia 5G (sunt coordonator tehnic al unui proiect pentru o mare firma de Telecomunicatii) iar sotia este medic specialist ATI intr-unul dintre cele mai mari spitale din Suedia.

De Romania ne mai leaga administrativ doar creditul acesta. Dupa 13 ani de plata (din 30) mai avem de plata 140000 CHF din cei 180000 (imprumutati).

Nu avem niciun fel de venit in Romania sau alt bun material, deci am putea oricand sa nu mai platim, apartamentul sa fie executat iar in 5 ani datoria se stinge. Dar am vrut sa fim corecti, am platit in continuare rata, nu am intarziat niciodata.

Acum am apelat la noua lege a darii in plata, sperand ca vom gasi o cale echitabila pentru a inchide aceasta datorie. In caz ca nu era evident, banca refuza orice fel de dialog.

Astazi eu dezvolt nano tehnologie de ultima generatie iar sotia trateaza pacienti COVID in Suedia. Am fi putut face asta in Romania, poate intr-un univers paralel si mai putin corupt eu ar fi trebuit sa fac cercetare la Microelectronica iar sotia sa lucreze inca in Floreasca.

Romania se poate schimba in bine si schimbarea se poate face cu pasi mici care au efecte mari.

Pe 20 aprilie aveti o decizie importanta de luat. De aceasta decizie depind vieti (in cazurile disperate, care din pacate sunt majoritare, in care oameni simpli vor ramane pe strazi) si destine (in cazurile fericite in care ai de ales "doar" intre parinti si copii)

Nu o sa va spun eu cum ar trebui sa arate aceasta decizie, voi sunteti specialistii in domeniu. Vreau insa sa va rog sa nu uitati de spiritul legii. Cand veti lua o decizie sa va ganditi dincolo de randurile pe care le cititi, dincolo de text. Sa va ganditi la efectele pe care le produc acele cuvinte asupra oamenilor. Litera legii este pentru sistem, in cazul acesta sistemul bancar deoarece bancile isi permit cei mai scumpi avocati care stiu sa scoata maximul posibil din orice virgula a unei legi.

Spiritul legii ar trebui sa fie pentru OM.

Aduceti litera legii mai aproape de spiritul ei, ganditi-va la OM!

PS: Am credit imobiliar facut in Suedia cu dobanda de 1% pentru care platesc mai putin lunar desi suma este dubla. Cei de la banca de aici nu au inteles cum o banca din Romania mi-a acordat credit in alta valuta fata de cea in care primesc salariul si de ce in acest caz banca nu isi asuma riscul valutar”.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani