CCIR SPRIJINA MEDIUL DE AFACERI – Mihai Daraban: Atacurile cibernetice, cea mai mare amenintare pentru companii, in 2022

1418

Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta (CCINA Constanta), cu suportul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Serviciului Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucuresti si Biroului Federal de Investigatii (FBI) pentru Romania si Moldova, a organizat luni, 12 septembrie, conferinta „Cele mai bune practici in domeniul securitatii cibernetice din S.U.A. – amenintari, tendinte si solutii”.
 
Migrarea angajatilor catre munca de la distanta din ultimii doi ani, cauzata de Pandemia COVID 19, precum si conflictul armat dintre Federatia Rusa si Ucraina au adus la o crestere semnificativa a numarului de atacuri cibernetice, In acest context, mediul de afaceri din Romania trebuie sa aiba un plan de masuri bine pus la punct de prevenire a unor astfel de atacuri, conferinta „Cele mai bune practici in domeniul securitatii cibernetice din S.U.A. – amenintari, tendinte si solutii” reunind experti ai Biroului Federal de Investigatii (FBI) pentru Romania si Moldova, reprezentanti ai mediului de business din Constanta, precum si factori de decizie locali.
 
La nivelul CCIR, pregatirea mediului de afaceri pentru a face fata atacurilor cibernetice a inceput sa devina o prioritate, si avem in vedere organizarea, cu ajutorul camerelor judetene, a Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucuresti, precum si a specialistilor din cadrul Biroului Federal de Investigatii pentru Romania si Moldova, a unei serii de evenimente precum cel de astazi. Potrivit datelor statistice, in perioada 2020 – 2021, in Europa, numarul atacurilor cibernetice s-a majorat cu 37,7%.
Tendinta aceasta este confirmata si pe piata din Romania, acolo unde specialistii spun ca s-au inregistrat cu 31% mai multe atacuri cibernetice in 2021 fata de 2020, principalele tinte fiind industriile de retail si transporturi.
De asemenea, un alt studiu identifica atacurile cibernetice ca fiind cea mai mare amenintare pentru companii, in 2022. CCIR si Ambasada SUA la Bucuresti au dezvoltat, in ultimii ani, un parteneriat real in folosul mediului de afaceri din Romania, care beneficiaza astfel de know-how-ul si experienta specialistilor americani”,
a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

FBI, prezent la eveniment

 Expertii FBI prezenti la eveniment au precizat faptul ca „SUA se afla sub un atac intens in ceea ce priveste spionajul economic, care, evident, include si atacurile cibernetice. Fie ca vorbim de tari precum Rusia sau Iran, fie de China, ne confruntam cu o crestere fara precedent ale unor astfel de atacuri asupra economiei americane. Din pacate, sunt numai 13 mii de agenti FBI, iar acestia, in mod evident, sunt prea putini pentru a face fata acestui val de agresiuni asupra SUA. De aceea, parteneriatele cu companiile private sunt esentiale in stoparea acestui fenomen. In ultimii 12 ani, numarul acestor parteneriate a crescut exponential, ceea ce a facut foarte facil schimbul de informatii dintre noi si companii.
Pentru FBI acest schimb de informatii este extrem de necesar pentru a ne da seama daca este vorba de un atac local, regional sau international. In ceea ce priveste Romania, absolut toate actiunile noastre sunt in colaborare cu autoritatile competente, atunci cand vorbim de protejarea institutiilor de stat. Avem nevoie insa de o colaborare la fel de buna si cu companiile private pentru a putea preveni in acest mod orice incercare de spionaj economic”
.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole