Grid star
eveniment

CAZARE, MASA SI BANI PENTRU ELEVI – Iata suma prevazuta in proiectul de lege. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii (Document)

Proiectul de lege care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru elevi a fost depus in Parlament. Potrivit initiativei legislative, scolarii beneficiaza si de masa si cazare gratuita.

Concret, legea prevede ca elevii inscrisi in invatamantul profesional si tehnic cu durata de minimum 3 ani, precum si cei din invatamantul dual beneficiaza de masa gratuita in cantinele scolare sau prin servicii de catering, de cazare gratuita in internatele scolare, dar si de un sprijin financiar lunar in cuantum de 250 lei. Finantarea cheltulelilor pentru cazarea si masa acestora, precum si sprijinul financiar se asigura de catre Ministerul Educatiei din fondurile alocate de la bugetul de stat.

Initiatorii arata ca prin acest proiect se doreste atragerea si sustinerea elevilor pentru formare initiala prin scoala profesionala. Acestia precizeaza ca prin atragerea absolventilor clasei a VIII-a pentru formare initiala prin scoala profesionala s-ar diminua considerabil si abandonul scolar care are drept consecinte somajul, saracia si excluziunea sociala.
Se mai arata ca sustinerea scolarilor pentru a urma aceasta forma de invatamant este absolut necesara, in contextul in care cel mai multi dintre provin din localitati aflate la distante mari de scolile profesionale, de unde nu ar putea ajunge la scoala din lipsa retelelor de transport in comun sau a costurilor mari, sens in care se impune asigurarea cazarii si mesei.

Criza fortei de munca

Potrivit expunerii de motive, in prezent Romania se confrunta cu una dintre cele mal profunde crize a fortei de munca calificata, fenomen care, pe termen mediu si lung, va avea repercusiuni grave asupra productivitatii muncii si implicit asupra economiei nationale:

Sistemul educational actual din Romania nu este corelat cu cerintele pietei muncii, iar functia economica a invatamantului care se exprima, in primul rand, in formarea si calificarea fortei de munca, este in continuarea ignorata si neexploatata corespunzator. Profilul calificarii profesionale a absolventului nu raspunde nevoilor sociale si economice ale Romaniei, aspect ce a determinat cresterea somajului si emigrarea, criza fortei de munca, imposibilitatea gestionarii eficiente a resursei umane si, pe cale de consecinta, apelarea la forta de munca din strainatate pentru acoperirea deficitului de personal existent pe plata interna a muncii. La nivel national, dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic creeaza o noua perspectiva de viitor tinerilor, conduce la cresterea nivelului competentelor tehnice, la atragerea de noi investitori si, implicit, la crearea de noi locuri de munca”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani