CASE PENTRU ANGAJATII INSTITUTIILOR DE FORTA – Politistii, militarii si angajatii SRI ar putea cumpara locuintele de serviciu. Achizitia se poate face si in rate, cu o dobanda anuala de 5% (Document)
Militarii, politistii si angajatii Serviciului de Informatii (SRI) ar putea sa cumpere locuintele de serviciu in care locuiesc cu chirie. Asta prevede un proiect de lege initiat de deputatul Gheorghe Nacov (foto), reprezentant al minoritatilor.
Propunerea legislativa privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu locuintele de serviciu pe care acestea le au in administrare va fi dezbatuta prima data in Senatul Romaniei. Proiectul vizeaza locuintele care au intrat in fondul de locuinte dupa 2004. In prezent, autorizarea vanzarii locuintelor de serviciu din institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate national este reglementata de Legea 562 din 9 decembrie 2004, fiind reglementata doar posibilitatea vanzarii unor locuinte de serviciu pe care institutiile mentionate le aveau in administrare la data intrarii in vigoare a legii, respectiv anul 2004.
Initiativa stabileste ca locuintele pot fi achitate integral, sau in rate, iar daca se alege ultima varianta, dobanda anuala este de 5%. Conform proiectului, pot cumpara o singura locuinta de serviciu personalul in activitate din institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pensionarii sau urmasii personalului decedat, care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) detin un contract de inchiriere pentru locuinta respectiva valabil incheiat in calitate de titular sau sunt urmasi ai titularului contractului de inchiriere decedat;
b) locuiesc efectiv in locuinta de serviciu;
c) au achitat chiria la zi;
d) nu detin si nu au detinut ele sau sotul, sotia ori copiii aflati in intretinere, o locuinta proprietate personala care corespunde ca numar de camere numarului membrilor de familie:
e) nu au incetat activitatea prin demisie sau din motive imputabile lor, in conditiile prevazute de lege, dupa caz;
f) nu detin sau nu au detinut in proprietate o fosta locuinta de serviciu achizitionata de la una dintre institutiile publice.
In situatia in care sotii, personal militar sau personal civil, detin fiecare cate o locuinta de serviciu, de prevederile legii poate beneficia numai unul dintre acestia.
Rate esalonate pe 20 de ani
Locuintele de serviciu pot fi vandute titularilor de contract de inchiriere cu plata integrala a valorii locuintei sau in rate lunare. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii locuintelor de serviciu se vor esalona pe o perioada de maximum 20 de ani, cu o dobanda anuala de 5%.
Daca locuintele de serviciu nu sunt cumparate de chiriasi si au devenit disponibile din diferite motive, acestea pot fi transferate la autoritatile interesate, prin hotarare a Guvernului. In situatia in care locuintele de serviciu sunt ocupate de pensionari sau de urmasi ai titularilor contractelor de inchiriere decedati, al caror venit nu le permite cumpararea locuintei, acestia isi pot pastra calitatea de chirias.
Locuintele de serviciu cumparate in conditiile prezentei legi nu pot fi instrainate pentru o perioada de cinci ani de la data achitarii integrale a pretului.
* Cititi aici proiectul de lege privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu locuintele de serviciu pe care acestea le au in administrare
* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu locuintele de serviciu pe care acestea le au in administrare