CASCAVALUL DIN STAREA DE ALERTA – Combinatiile PNL-PSD, devolate de Ilan Laufer: "Blatul cel mai mare intre PNL si PSD a fost pe umplerea conturilor. Daca nu se prelungea starea de alerta, conturile PSD si PNL nu mai erau umplute cu cateva miliarde"
Lumea Banilor publica continuarea interviului realizat cu fondatorul Platformei Social Liberale, Ilan Laufer (foto), fost ministru si om de afaceri care a reusit sa puna Romania pe harta Start-Up-urilor inteligente. In cea de-a doua partea a interviului am vorbit cu Ilan Luafer atat despre perspectivele economice ale Romaniei dupa COVID-19, cat si despre implicatiile si consecintele actiunilor politice in modul de conducere a tarii.
Caci, astfel cum veti vedea, din punctul de vedere al lui Ilan Laufer, deloc unul izolat in spatiul politic, prelungirea starii de alerta in Romania s-a facut cu sprijinul Opozitiei, in speta a PSD-ului condus de Marcel Ciolacu, despre care Ilan Laufer sustine ca a votat cu doua maini toate propunerile PNL si ale presedintelui Klaus Iohannis intrucat in acest mod s-au putut umple conturile primarile si autoritatilor locale de la PNL, cat si de la PSD:
"Blatul cel mai mare intre PNL si PSD a fost pe umplerea conturilor primarilor si autoritatilor locale in teritoriu. Daca nu se prelungea starea de alerta, conturile PSD si PNL, al primarilor, nu mai erau umplute acum cu cateva miliarde".
Din acest motiv, precizeaza Ilan Laufer in interviul pentru Lumea Banilor, daca maine s-ar organiza un congres online pentru alegerea presedintelui PSD – functie ocupata interimar in acest moment de Marcel Ciolacu – "va castiga Ciolacu, cu siguranta, fiindca are o influenta foarte mare in partid in acest moment si a dat functii, a dat bani". In schimb, precizeaza Laufer, daca Congresul PSD s-ar organiza "pe bune" o sansa foarte mare de castig ar avea-o fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici.
Regretabil insa, prin acest blat PNL – PSD s-a ajuns in situatia ca Guvernul liberal sa adopte masuri aberante care, daca ar fi fost impuse de PSD "lua foc si Palatul Victoria, si sediul PSD" . In acest sens, Ilan Laufer a vorbit despre masurile bune pe care fostul lider PSD Liviu Dragnea le-a adoptat, dar care nu au contat in spatiul public, din moment ce "presa care era impotriva lui Liviu Dragnea a reusit sa faca din el un demon": "S-au cheltuit miliarde care puteau sa ajunga in autostrazi ca sa fie demonizat PSD", conchide Ilan Laufer.
Redam in continuare principalele declaratii facute de Ilan Laufer:
-Avem nevoie de 10 miliarde de euro care sa intre in economia romaneasca pentru a recupera problema pe care Guvernul acesta, prin inactiune si lipsa masurilor, a creat-o. Vorbesc despre companiile cu capital romanesc, nu vorbesc despre multinationale. Statul va trebui sa intervina in urmatorii doi ani cu 10 miliarde de euro.
-O sa ajunga din nou FMI in tara. Lipsa de profesionalism, de viziune, si faptul ca unii dintre ministrii sunt pacaliti efectiv de consilieri... Guvernul liberal, oameni de dreapta, majoritatea dintre ei nu au avut niciodata o firma, nu au platit niciodata un salariu cuiva. Eu care am avut zeci de angajati si am platit milioane taxe si impozite statului roman. Dar acesti oameni care se dau liberali si nu au avut niciodata o firma si au fost bugetari de lux toata viata nu inteleg acest fenomen.
-Statul nu isi plateste singur taxe si impozite, tot ce colecteaza, colecteaza de la privati. Iar daca ei spun ca doar 10.000 de firme sunt bune in Romania si restul de 490.000 trebuie sa moara, o sa vezi cel mai mare deficit bugetar din istoria Romaniei anul acesta.
-Orban prin inactiune a contribuit la evapoarea a 20% din PIB.
-Pensionarilor le taie pensiile. Legea veche spunea ca este o indexare plus care dadea undeva la 10% pe an, daca nu se aplica aceasta lege noua cu 40% pe an. Ei vor acum sa dea, de fapt, o jumatate din marirea de pe legea veche, care inseamna de fapt o scadere de 40%, pana la urma, a pensiilor in Romania fata de drepturile obtinute. Pentru copii nu vor sa dea alocatii.
-S-a dus Liviu Dragnea la inchisoare. Eu nu am vazut niciodata pe aceasta planeta ca oamenii sa sarbatoreasca in strazi. Si totusi, pe vremea lui a fost crestere economica, programe pentru antreprenori, bani la pensionari, bilete pentru studenti, tichete de vancata. Tot ce s-a putut, s-a facut. Presa care era impotriva lui Liviu Dragnea a reusit sa faca din el un demon. Omul cand a vazut ca Dragnea a plecat s-a bucurat ca la stadion. Eu nu cred ca asa ceva este normal intr-o societate si cred ca acest lucru a fost cultivat in ultimii 30 de ani in Romania cu atat mai mult in era Facebook, fake-news, in era televiziunilor in care nu poti sa ajungi daca nu ai contract.
-S-au cheltuit miliarde care puteau sa ajunga in autostrazi ca sa fie demonizat PSD-ul. Acum daca este PNL si face de trei ori mai rau ca PSD nu i se intampla nimic. Gandeste-te ca aveam o guvernare PSD si se intamplau lucrurile astea. Cred ca lua foc si Palatul Victoria, si sediul PSD si nu mai exista. Dar, acelasi timp, PSD este partas in acest moment. PNL acum face acum toate aceste prostii si nu mai are pe cine sa injure, ca PSD voteaza acum cu doua maini toate propunerile PNL si ale presedintelui Iohannis.
-Am intrat in politica foarte tanar, am venit ca un profesionist. Nu fusesem in PSD cand am fost secretar de stat. M-a chemat domnul Dragnea din Statele Unite sa ma ocup de Ministerul Mediului de Afaceri si de Invest Romania pentru ca aveam foarte multe relatii cu investitori. In perioada in care m-am ocupat a fost o crestere remarcabila a investitiilor straine in Romania, dupa care am ajuns ministru.
-Evident ca pentru mine a fost un soc cand am vazut ce este in PSD. Eu m-am asteptat ca ne strangem acolo niste oameni si cei mai buni dintre noi stau, discuta niste solutii, se intampla si in acest fel se implementeaza programul de guvernare si oamenii in tara asta vor trai mai bine. Am avut surpriza ca mi s-a atras atentia in partid ca sunt prea vizibil, ca fac programele prea ok, din toate punctele de vedere, si o sa platesc cu functia.
-Cred ca Marcel Ciolacu greseste in acest moment, cred ca a gresit pana acum predandu-se cumva, cu arme si bagaje PNL-ului. Nu inteleg de ce, avand Parlamentul si fiind presedintele Camerei Deputatilor nu a initiat singur proiecte de lege si sa insiste pentru ele. E simplu sa spui 'domne, am venit cu un plan si l-au respins astia', dar nu asa se face politica. Politica se face prin majoritate. Daca reuseste sa impuna o chestiune si are sustinere pentru ea, o face, daca nu, da Guvernul jos. Mi se pare o greseala politica foarte mare a lui Marcel Ciolacu faptul ca a zis ca nu va face motiune de cenzura atat timp cat avem stare de alerta. Perfect, vom avea stare de alerta 4 ani.
-Nu cred ca PSD poate sa creasca doar din greselile PNL, asa cum spera in acest moment Marcel Ciolacu. Cred ca PSD trebuia sa faca o opozitie activa, pe care nu o face, si lucrul acesta se vede. PSD nu a crescut asa cum se vrea in sondaje in acest moment. Cine a crescut este Victor Ponta care a preluat vocea Opozitiei si lucrul acesta se vede in sondaje. Este foarte simplu: PSD nu a reusit sa se regaseasca.
-Reforma in PSD a inceput cu un CEX paralel. Nu poti in momentul in care preiei puterea in felul asta in partid, chiar daca te sustin colegii... nu a fost statutar. Nu exista in statutul PSD functia de presedinte interimar. Teoretic, Eugen Teodorovici are dreptate. El este de drept presedinte al PSD si, de fapt, el nu conteaza in partid in acest moment pentru ca a fost preluat partidul in acest fel.
-Daca va fi congres online, va castiga Ciolacu, cu siguranta, fiindca are o influenta foarte mare in partid in acest moment si a dat functii, a dat bani.
-Blatul cel mai mare intre PNL si PSD a fost pe umplerea conturilor primarilor si autoritatilor locale in teritoriu. Daca nu se prelungea starea de alerta, conturile PSD si PNL, al primarilor, nu mai erau umplute acum cu cateva miliarde. PSD-ul prin Marcel Ciolacu a contribuit si contribuie in continuare doar ca sa aiba ei niste avantaje si niste functii si niste bani pe plan local la distrugerea economiei romanesti. Ne va lua cel putin 6 ani sa iesim din aceasta criza.
-Daca va fi un congres pe bune, cred ca Eugen are o sansa mare sa castige sefia PSD.
-Nu sustin o cota progresiva. Cred ca este in defavoarea dezvoltarii business-ului cat si a atragerii de investitii straine.. este prima data in ultimii ani, cand investitiile sunt pe minus.
-Cand am lansat Platforma Social Liberala nu exista epidemia, iar economia Romaniei era pe un tren asecendent, iar noi aveam proiecte de infrastructura, de dezvoltare, de inovare, de start-up. Ne duceam catre tineri, catre mediul privat si in acelasi timp ne-am dorit sa consolidam companiile de stat care, pana la urma, pot sa genereze un profit urias care se poate intoarce in economia romaneasca.
-Am propus un proiect de lege a repatrierii prin care romanii care doresc sa se intoarca din strainatate sa aiba aceleasi drepturi ca cei care sunt in tara, in sensul ca pot sa isi ia o casa, Prima Casa Diaspora. Romanul s-ar intoarce in tara daca ar stii ca vine cu 5% avans si isi ia o casa. Lucrul asta s-a ruinat in acest moment. Am venit cu niste proiecte foarte bune. Am venit cu un proiect de lege pentru armata obligatorie sau un proiect de voluntariat pentru cei pana in 35 de ani. Acum cred ca este extrem de valabila aceasta chestiune. Daca noi vom avea un milion de someri, si cred ca avem deja, varsta cea mai vulnerabila va fi pana in 35 de ani. Ei sunt primii dati afara intr-o companie.
-Problema noastra cea mai mare este implementarea. Start-Up Nation din punctul asta de vedere a fost un exemplu de urmat la nivel european. A fost dat si exemplu de Comisia Europeana ca cel mai bun proiect de Start Up din Europa.
-Se poate si in Romania, dar nu cu oameni incompetenti care se dau mari liberali si au muncit toata viata la stat.
-Munca este suprataxata in Romania, dar pana acum am avut un avantaj competitiv. Salariul minim in Romania nu era comparabil cu salariul minim din Austria, Germania, Franta si asa mai departe. Dar nivelul de productivitate nu era echivalent, adica daca salariul era de patru ori mai mic in Romania, romanul producea jumatate din cat producea neamtul. Aveai un balans. Intr-adevar, avem unele dintre cele mai mari taxe pe munca din Uniunea Europeana, suntem undeva pe primele locuri. Dar in continuare economia putea sa reziste pentru ca salariile erau foarte mici.
-Cati bani reuseste statul roman sa investeasca in economie? Asta este intrebarea. Daca noi nu reusim anul viitor sa venim cu o infuzie giganta, cum nu a mai fost niciodata, Romania va intra in cea mai adanca criza economica pe care a cunoscut-o in istoria ei. Per total acest lucru va face ca un milion de tineri sa se radicalizeze, sa devina infractori, sa dea in cap, sa iasa la proteste, sa devina violenti, exact ce se intampla in America. Vine spre noi!
-Eu ma astept sa creasca TVA-ul pentru ca primul venit din care traieste Statul este TVA-ul. Impozitul pe profit este o poveste. Marea parte vine din TVA si contributiile pe salarii.
-Sa nu confundam faptul ca multinationalele platesc cel mai mult din punct de vedere al contributiilor la salarii. Deci, impozitele pe salarii sunt platite intr-adevar de multinationale si reprezinta o suma foarte mare. Asta este partea buna pe care multinationalele o fac. Partea mai putin buna este ca ele produc profit in Romania si, conform tuturor Tratatelor internationale, profitul trebuie sa fie impozitat acolo unde este produs. Dar prin tot felul de holdinguri, companii, artificii, acel profit se evapora complet si nu mai este platit in tara. Nu suntem singura tara care se confrunta cu acest fenomen, dar suntem printre singurele tari care nu fac nimic. Inclusiv Guvernul american, inclusiv alte state din UE, cand au ajuns la concluzia ca Google, Facebook, etc., isi trag profitul, i-au chemat la masa si le-au tras o amenda, ori au ajuns la o intelegere. Platiti 400 de milioane, un miliard, fiindca nu ati platit, si au iesit.
-Nu a fost fezabila propunerea (taxarea cu 2% a impozitului pe cifra de afaceri), nu a fost documentata, insa buna ca intentie. Daca luam o companie, hypermarketurile, le cunosc foarte bine modelul de business, ele lucreaza cu marja de profit de 3-4%, fiindca incarca foarte multe cheltuieli. Daca vii si le spui ca le iei 2% din cifra de afaceri, le-ai luat toti banii. Pe hartie le-ai luat toti banii, raman fara profit, ceea ce ii loveste direct pe Bursa. S-a atins de o chestiune foarte sensibila, nu a fost gandita foarte bine, trebuia facuta pe sectoare. Sunt sectoare cu cheltuieli de maxim 20-30%, iar restul intra in buzunar. Companiilor cu cifra de afaceri pana intr-un milion de euro, pana in 5 milioane de euro poti sa le iei 0,5 sau 1 sau 2 la suta din cifra de afaceri. Nu spunea nimeni nimic, spuneau si multumesc. Dar in clipa in care te duci spre companii care au sute de milioane, care se joaca foarte mult cu profitul si profitul lor in planul de afaceri este 2 sau 3% . si atunci, daca te duci si ii taxez la cifra de afaceri cu 3%, i-ai omorat.