Grid star
criptomonede

CASA ALBA IA IN CALCUL "LIMITAREA SAU INTERZICEREA" MINERITULUI BITCOIN – Un raport solicitat de presedintele Joe Biden recomanda legiferarea severa a retelelor de tip PoW, din cauza consumului urias de energie

Casa Alba a recomandat „eliminarea” utilizarii protocoalelor de tip Proof-of-Work (PoW), in urma unui raport al Biroului pentru Politica in Stiinta si Tehnologie (OSTP) din cadrul Administratiei Prezidentiale a SUA, care analizeaza legatura dintre tehnologiile blockchain si schimbarile climatice. Mecanismul de consens PoW, folosit in prezent de reteaua Bitcoin, presupune un consum anual estimat la 90 pana la 145 de miliarde de kWh, arata raportul. Consumul urias de energie „contribuie la poluarea aerului, apei si fonica in unele zone”, precizeaza documentul.

Gilda Popa

Raportul "Implicatiile climatice si energetice ale activelor cripto in Statele Unite”, publicat zilele trecute de Biroul Casei Albe pentru Politica in Stiinta si Tehnologie, este un raspuns la ordinul executiv al presedintelui Joe Biden din martie 2022, noteaza cryptopotato.com. Liderul de la Casa Alba a desemnat peste 20 de manageri din administratia publica si sefi de agentii de resort sa trimita rapoarte de cercetare si recomandari pe diferite subiecte legate de activele cripto, pentru a contribui la promovarea unei reglementari responsabile in industrie.

SUA gazduiesc in prezent cea mai mare industrie miniera din lume

Aceasta in contextul in care, in urma interzicerii mineritului Bitcoin (BTC) in China, Statele Unite ale Americii gazduiesc in prezent cea mai mare industrie miniera BTC din lume. Fermele de minare aflate pe teritoriul SUA reprezinta aproximativ 38% din hashrate-ul global al retelei Bitcoin la nivelul lunii august 2022, arata raportul publicat pe pagina web a Administratiei Prezidentiale de la Washington.

Documentul sugereaza ca este necesara actiunea guvernului federal pentru a asigura dezvoltarea responsabila a activelor digitale. O recomandare este ca agentiile federale sa colaboreze cu statele americane si cu industria cripto pentru a dezvolta standarde de performanta de mediu pentru utilizarea si dezvoltarea tehnologiilor cripto.

Aceste standarde ar viza consumul redus de energie, consumul redus de apa, generarea redusa de zgomot si utilizarea energiei curate de catre operatorii minieri. Cu toate acestea, in cazul in care aceste metode se dovedesc ineficiente, OSTP a sugerat limitarea sau interzicerea mecanismelor de consens consumatoare de energie, cum ar fi PoW, utilizat in prezent de Bitcoin. In total, Bitcoin si alte retele POW cu capitalizare mare genereaza 0,3% din emisiile globale de GES anuale.

Raportul sugereaza "limitarea sau interzicerea” in SUA a protocoalelor PoW

"Congresul ar putea lua in considerare sa limiteze sau sa interzica prin legislatie utilizarea mecanismelor de consens de mare intensitate energetica pentru extragerea cripto-activelor (...) Activele digitale ar putea impiedica eforturile mai ample de a limita poluarea si a reduce amprenta de carbon, in concordanta cu angajamentele si obiectivele climatice ale SUA”, a declarat OSTP in raport.

Asa cum a relatat Lumea Banilor la inceputul lunii septembrie, sunt analisti care au avertizat ca tranzitia retelei Ethereum de la actualul protocol Proof-of-Work (PoW) la modelul Proof-of-Stake (PoS), cunoscuta in lumea cripto sub denumirea "The Merge”, ar putea fi o lovitura uriasa pentru Bitcoin. Autoritatile de reglementare ar putea introduce restrictii severe pentru mineritul Bitcoin, care se bazeaza in continuare pe PoW pentru extragerea de noi criptomonede din retea, din cauza consumului urias de energie pe care il presupune acesta, a explicat la acel moment analistul independent Kyle McDonald pentru CoinDesk TV.

Retelele Bitcoin si Ethereum, cele mai mari consumatoare de energie

Raportul publicat de Casa Alba la mai putin de o saptamana de la aceste declaratii vine sa confirme aceasta avertizare.

"Majoritatea estimarilor publicate pentru utilizarea energiei electrice de catre activele cripto s-au concentrat pe Bitcoin, care se estimeaza ca consuma mai multa electricitate decat orice alta activ digital, datorita valorii sale mari de piata, popularitatii in randul investitorilor si minerilor si a mecanismului de consens PoW consumator de energie (...) Consumul total estimat global de energie electrica pentru blockchain-urile (n.r. cu tokenuri native) in 2022 atinge un nivel de 120 pana la 240 miliarde kWh pe an, echivalentul a 0,4% pana la 0,9% din consumul global anual de energie electrica. Acest interval este comparabil cu consumul anual de electricitate al tuturor centre de date conventionale (adica, non-cripto) din lume, care consumau intre 200 si 250 miliarde kWh in 2020 (...) In august 2022, doua blockchain-uri PoW reprezinta majoritatea consumului de energie electrica. Se estimeaza ca Bitcoin reprezinta 60% pana la 77% (n.r. din consum)si Ethereum circa 20% pana la 39% din totalul consumului global de energie electrica al activelor cripto”, mai noteaza raportul.

Expertii de la Casa Alba mai sugereaza ca un alt mecanism de consens, de tip Proof of Stake (PoS), ar putea reprezenta un raspuns la aceste probleme de mediu.

"Consumul global de energie electrica pentru cripto-activele (n.r. cu mecanism de consens) PoS au fost estimate la mai putin de 0,28 miliarde kWh pe an, ceea ce este mai putin de 0,001% din consumul global de energie electrica si aproximativ 0,25% din limita inferioara a global consumul total de energie electrica pe care il presupune (n.r. mecanismul de tip) PoW”, mai noteaza documentul.

Presedintele Comisiei pentru Tranzactii cu Contracte Futures pe Marfuri din Guvernul Federal al SUA, Rostin Benham, a sugerat anterior crearea de stimulente pentru tranzitia retelei Bitcoin de la Proof -of-Work (PoW) la un mecanism de consens Proof of Stake (POS). In martie, co-fondatorul Ripple, Chris Larsen, a finantat o campanie de 5 milioane de dolari pentru a incuraja tranzitia. Cu toate acestea, minerii din reteaua Bitcoin s-au opus de multa vreme unei astfel de schimbari, sustinand ca POW este necesar pentru a mentine o retea suficient de descentralizata si de securizata.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani