CARTEL ALFA: SALARIATII RISCA SA RAMANA FARA ASIGURARE DE SANATATE SI PENSIE - Sindicalistii cer retragerea de urgență a proiectului de act normativ
Cartel Alfa trage un semnal de alarma: salariatii risca sa ramana fara asigurare de sanatate si pensie, si cere retragerea de urgenta a proiectului de act normativ despre care se sustine ca “nu numai ca elimina prevederea prin care retinerea si nevirarea contributiilor sociale este infractiune (evaziune fiscala), ci incurajeaza mediul de afaceri sa schimbe destinatia sumelor retinute de la salariat pe o durata nedefinita”.
Sindicalistii precizeaza intr-un comunicat ca la sfarsitul anului 2021 a fost adoptata o prevedere prin OUG 130/2021 prin care nevirarea contributiilor sociale de catre angajator constituie infractiune, si spun ca aceasta este reglementarea corecta, deoarece banii sunt ai salariatului (parte din salariul sau brut). Nevirarea contributiilor retinute conduce la pierderea de catre salariat a unor drepturi. Pierderea calitatii de asigurat in sistemul public de sanatate si pierderea dreptului la pensie pentru perioada respectiva:
"Cu toate acestea, Guvernul a inaintat de curand un proiect de act normativ care nu doar ca elimina tratarea neplatii contributiilor drept evaziune fiscala, ci chiar incurajeaza angajatorii sa foloseasca sumele retinute de la salariat pe o durata incerta”.
Iata anuntul Cartel Alfa:
“Salariatii risca sa ramana fara asigurare de sanatate si pensie!.
CNS Cartel ALFA cere retragerea de urgenta a proiectului de act normativ care nu numai ca elimina prevederea prin care retinerea si nevirarea contributiilor sociale este infractiune (evaziune fiscala), ci incurajeaza mediul de afaceri sa schimbe destinatia sumelor retinute de la salariat pe o durata nedefinita.
Reamintim faptul ca din anul 2018, cand a fost realizat transferul de taxe, contributiile de asigurari sociale sunt in intregime platite de angajati, acestia fiind sigurii care contribuie la fondul de asigurari sociale si la fondul unic de sanatate.
Reglementarea corecta
La sfarsitul anului 2021 a fost adoptata o prevedere prin OUG 130/2021 prin care nevirarea contributiilor sociale de catre angajator constituie infractiune. Aceasta este reglementarea corecta, deoarece banii sunt ai salariatului (parte din salariul sau brut). Nevirarea contributiilor retinute conduce la pierderea de catre salariat a unor drepturi. Pierderea calitatii de asigurat in sistemul public de sanatate si pierderea dreptului la pensie pentru perioada respectiva.
Cu toate acestea, Guvernul a inaintat de curand un proiect de act normativ care nu doar ca elimina tratarea neplatii contributiilor drept evaziune fiscala, ci chiar incurajeaza angajatorii sa foloseasca sumele retinute de la salariat pe o durata incerta.
Avertismentul sindicalistilor
Am avertizat in mod repetat ca formula din Legea pensiilor, contributii DATORATE si PLATITE poate conduce la situatia in care, fara vina salariatului, acesta sa fie privat de exercitarea unui drept pentru care a contribuit. O astfel de reglementare nu are nicio justificare, chiar si in conditiile economice dificile din aceasta perioada. Exista in prezent posibilitatea ca angajatorii sa solicite esalonari la plata impozitelor si contributiilor. Insa este complet aberant ca prin prevederile legale angajatorii sa fie stimulati sa nu mai plateasca contributiile, ba mai mult, sa foloseasca aceste resurse financiare destinate impozitelor si contributiilor pentru plata ALTOR DATORII.
Statul legitimeaza furtul din banii salariatilor. Nu ar fi exclus sa vedem angajatori care platesc DIVIDENDE actionarilor, fara sa achite mai intai contributiile salariatilor. Tot printr-o perioada extrem de dificila trec si salariatii, de ce nu ar putea acestia sa foloseasca banii pentru plata altor cheltuieli urgente?.
Guvernul se arata excesiv de generos cu bani care nu ii apartin, ci sunt ai lucratorilor! Propunerea legislativa este o incurajare directa a angajatorilor sa directioneze platile in alte scopuri decat bugetul public, punand in pericol finantarea sistemelor de protectie sociala. Este o incalcare brutala a contractului social pe baza caruia sunt constituite sistemele publice de sanatate si pensii. Solicitam Guvernului sa retraga propunerea de Ordonanta! Cadrul legal trebuie sa garanteze exercitarea drepturilor pentru care salariatii contribuie!”.