Grid star
eveniment

CARTEL ALFA: ACTIUNILE IN FORTA FUNCTIONEAZA – Sindicalistii anunta ca este nevoie de greve, proteste si actiuni de strada pentru a fi ascultati de guvernanti

Cartel Alfa arata, dupa ce angajatii de la CFR au declansat luni, 20 decembrie 2021, o greva spontana, ca actiunile in forta functioneaza si ca este nevoie de greve, proteste si actiuni de strada pentru ca muncitorii sa fie ascultati de guvernanti si pentru a-si cere drepturile.

Sindicalistii spun ca dupa aproape 10 ore de greva spontana la CFR, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, le-a promis lucratorilor o majorare salariala care sa tina cont de cresterea indicelui de consum, ceea ce reprezinta o victorie.
Sindicalistii arata intr-un comunicat de presa ca in 2021 inegalitatile sociale s-au agravat, iar vocea lucratorului a fost redusa la tacere pe cat de mult posibil de organele de conducere si de politicieni:

“Cand dialogul nu-si mai are locul, cand vedem ca nu se mai poate comunica si ca nu suntem ascultati, actiunile spontane, grevele, boicotul, blocarea lucrului sau protestele de strada sunt mecanismele pe care trebuie sa le folosim”.

Cartel Alfa ii incurajeaza pe toti cei care protesteaza in aceasta perioada sa nu se teama de actiuni in forta: Cand dialogul este absent, cand vocile nu ne sunt ascultate, manifestatiile in forta sunt singura arma pe care o putem folosi pentru a ne arata puterea”

Iata comunicatul Cartel Alfa:


“Actiunile in forta functioneaza. Avem nevoie de greve, proteste si actiuni de strada!

Cartel ALFA felicita curajul colegilor CFRisti de-a intrerupe lucrul si de-a protesta pentru conditii mai bune de munca, cat si pentru o salarizare adecvata. Colegii nostri de la FS Mecanici de Locomotiva au fost alaturi de lucratorii care au intrerupt astazi munca, iar pe aceasta cale le multumim pentru efortul depus si curajul de care au dat dovada.

In ultimii ani actiunile spontane, grevele, protestele si miscarile sindicale au fost demonizate de catre opozanti ca fiind inutile, impotrivindu-se progresului. Acestia ne vorbeau de progres, doar ca era limitat oamenilor capitalului, celor care se puteau imbogati de pe urma reducerii la tacere a oamenilor muncii. Intotdeauna puterea exercitata de lucrator a fost un element de teama pentru angajator, iar in nerepetate randuri s-a incercat reducerea la tacere a acestora.

Dialog social

Legislatia actuala din Romania limiteaza dreptul constitutional la asociere in sindicate, iar odata asociati, lucratorii sindicalizati intampina nu doar ostilitatea angajatorilor, ci si numeroase obstacole introduse de legea Boc Basescu, piedici legale care ingreuneaza sau chiar fac imposibila negocierea colectiva. De un deceniu, relatiile industriale sunt disfunctionale in Romania, cele doua parti din relatia de munca se afla in dezechilibru de putere, iar dialogul social nu poate conduce la solutii de tip castig-castig.

Este o situatie de castig pentru patroni si capital, si piederi acumulate pentru lucratori. Daca instrumentele pentru imbunatatirea conditiilor de munca ale lucratorilor (in special negocierile colective) sunt blocate, nu inseamna ca nemultumirea lucratorilor nu se acumuleaza. Am avertizat in repetate randuri ca blocarea mecanismelor de reprezentare va conduce la cresterea frecventei protestelor spontane, uneori imprevizibile si cu consecinte greu de estimat.

Ni s-a spus de-a randul anilor ca nu trebuie sa protestam, ca nu trebuie sa iesim in strada, ca nu este nevoie de greve, de manifestatii si ca protestele spontane nu ar trebui sa existe intr-un stat democratic. Directorul companiei CFR ne-a aratat inca o data ca o astfel de gandire este dominanta, cand prima reactie a acestuia a fost de-a anunta ca va face o plangere penala impotriva lucratorilor.
 
Este revoltator sa vedem cum actiunea de protest a lucratorilor care-si doresc conditii mai bune de trai si doresc ca infrastructura feroviara sa fie imbunatatita, este demonizata. Cand acestia se plangeau de lipsa de dialog social, de neglijenta conducerii, dar si pe atacurile din partea politicului (Guvernul Citu a atacat in nenumarate randuri sindicatele si actiunile de strada din 2021), oamenii din fruntea companiilor nu spuneau nimic. Pe foaie indeplineau toate atributiile, invitau sindicatele la dialog, de cele mai multe ori comunicandu-le decizii deja adoptate, spuneau cateva vorbe, iar mai apoi ii lasau pe acestia cu ochii in soare.

Inegalitati sociale

 Acesta a fost 2021 pentru noi, un an in care inegalitatile sociale s-au agravat si in care vocea lucratorului a fost redusa la tacere pe cat de mult posibil de organele de conducere si de politicieni. Cand dialogul nu-si mai are locul, cand vedem ca nu se mai poate comunica si ca nu suntem ascultati, actiunile spontane, grevele, boicotul, blocarea lucrului sau protestele de strada sunt mecanismele pe care trebuie sa le folosim.

Faptul ca oamenii capitalului se tem de actiunile noastre ne arata puterea colectiva de care dam dovada. Dupa aproape 10 ore de greva spontana la CFR, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, le-a promis o crestere salariala care sa tina cont de cresterea indicelui de consum. Aceasta crestere reprezinta o victorie nu doar pentru lucratorii de la CFR, dar si pentru fiecare om al muncii care cu aceasta ocazie poate realiza ca puterea pe care o are - de-a inceta munca, de-a manifesta, de-a boicota, de-a iesi la greva -  manifestata colectiv. este cea care sperie orice angajator.
 
In ultimii ani, am fost ascultati din ce in ce mai putin, iar nerabdarea a ajuns si ea la cote maxime. Ii felicitam inca o data pe colegii grevisti de la CFR si ii incurajam pe toti cei care protesteaza in aceasta perioada - politisti, mineri angajati ai INS-ului, lucratori in domeniul educatiei sau al sanatatii - sa nu se teama de actiuni in forta. Cand dialogul este absent, cand vocile nu ne sunt ascultate, manifestatiile in forta sunt singura arma pe care o putem folosi pentru a ne arata puterea".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani