Care este măciuca anti-pensionari?
Atunci cand, sub guvernarea PSD, majoritatea detinuta de socialisti in Parlament a decis majorarea pensiilor cu 40%, iar Klaus Iohannis a promulgat legea, Executivul a avut in vedere o practica si o directiva statornicite la nivelul Uniunii Europene. Conform acesteia, era indispensabila o relativa aliniere a Romaniei prin cresterea puterii de cumparare a pensionarilor. Astazi, PNL invoca tot rigorile UE, pentru a proceda pe dos. Nemarind pensiile. Decizia de ieri functineaza ca o maciuca izbita in capul pensionarilor.
Generalul cu patru stele, Nicolae Ciuca, dupa o "consultare” la nivelul staff-ului PNL, a anuntat ca se opune sub orice forma rediscutarii la nivelul Uniunii Europene a procentului din Produsul Intern Brut alocat pensiilor. Invocand faptul ca Uniunea Europeana nu va fi de acord cu nicio renegociere si ca exista riscul ca intreg programul de imprumuturi si granturi pentru Romania sa fie astfel dat peste cap. Dar cel mai surprinzator argument este altul. Si anume ca, de fapt, exista resurse bugetare pentru o crestere semnificativa a pensiilor, fara a se umbla la mult discutatul procent. Aceste doua afirmatii, oricum le-am lua, ascund o mare inselatorie.
Romania are unul dintre cele mai mici procente din Produsul Intern Brut din Uniunea Europeana alocate pentru pensii. Daca am dori sa ne aliniem celorlalte state, indiscutabil ar trebui sa crestem cu cel putin o treime, adica cu cateva procente bune din PIB, aceasta alocare. Dar ce sa-i faci? Ultimul Guvern PNL, Guvernul Citu, a apucat sa negocieze cu pantalonii in vine acest program de asistenta acordat Romaniei, care ne poate aduce pe de-o parte un imprumut consistent, de aproape 15 miliarde de euro, si pe de alta parte, in anumite conditii riguros urmarite de Comisia Europeana, granturi, adica bani nerambursabili, tot cam la aceeasi valoare. Iar morisca a pornit si, asa cum sustine Guvernul Ciuca, nu mai poate fi oprita pentru a i se regla altfel viteza. Ceea ce ieri era adevarat, astazi nu mai e adevarat. Pana ieri dimineata, inclusiv lideri marcanti ai PNL, ca sa nu mai zic de liderii PSD, asigurau de zor populatia ca renegocierea nu ar fi vreo buturuga mica ce rastoarna carul mare. Pana si presedintele Klaus Iohannis a admis acest lucru, printr-o declaratie oficiala. Cateva ore mai tarziu, dupa o sedinta a staff-ului PNL si fara a fi introdusa pe teava nicio informatie suplimentara, lucrurile s-au dat peste cap. Iar Nicolae Ciuca, in numele PNL si al Guvernului pe care-l conduce, i-a asigurat pe pensionari ca nu vor putea beneficia de o crestere a procentului alocat din PIB, pentru ca Romania nu vrea sa dea niciun fel de batai de cap Uniunii Europene.
Aici intervin doua elemente care merita a fi supuse dezbaterii publice. Primul este acela ca, din experienta de 15 ani pe care o avem ca membri UE, am aflat ca deciziile acestui organism suprastatal, care oficial se prezinta doar ca o reprezentanta a unor state asociate, nu sunt deloc infailibile. Ca unele decizii sunt gresite. Motiv pentru care, nu de putine ori, Comisia Europeana este silita sa revina asupra lor. Birocratia de la Bruxelles poate gresi. Si greseste. Iar cand greseste, o face pe seama statelor membre. A celor care se conformeaza. Respectiv pe seama populatiilor. Prin urmare, un minimum instinct de conservare sau de supravietuire, cum doriti sa-i spunem, ar trebui sa ne oblige sa fim circumspecti. Sa nu inghitim cu undita cu tot orice carlig ne este servit de la Bruxelles. Cu atat mai mult cu cat, cinstit vorbind, nu avem nicio obligatie. A existat zilele trecute o disputa apriga, legata de o ipotetica aliniere obigatorie a deciziilor CCR deciziilor UE. Tema este falsa. Nu exista nicio obligatie pe care ne-am asumat-o vreodata de aliniere a legislatiei interne celei comunitare, cu o singura exceptie: atunci cand exista o norma comunitara, care le creeaza cetatenilor mai multe drepturi decat norma interna. In problema pensiilor, situatia este insa pe dos. Deci, pe fond, nu avem nicio obligatie de a accepta acel procent mic din PIB rezervat pensiilor si de a il pune in opera. Ce se intampla la acest capitol? Avem de-a face cu o ticalosie a guvernantilor? Sau cu o prostie de zile mari?
Si, iata, urmatoarea informatie senzationala care ne este servita de cei mai apropiati colaboratori ai premierului cu patru stele Nicolae Ciuca. Pensionarii sunt asigurati ca vor primi mai multi bani decat se preconiza prin buget chiar cu respectarea blestematului procent. Cum? Prin faptul ca economia duduie. Prin faptul ca vom avea o crestere economica cu cateva procente. Iar pensionarii sunt imbroboditi, in sensul ca acele procente, concretizate in cateva miliarde de euro, se vor scurge in buzunarele lor. Cand? In ce fel? In baza caror acte normative care sunt de natura sa modifice Legea bugetului national?
Si in timp ce PSD ramane literalmente blocat la mantinela, nu prea se stie pana cand, auzind aceste declaratii ale partenerului de guvernare, veniturile pensionarului sunt mancate zi de zi de o inflatie galopanta, concretizata in primul rand prin cresterea preturilor la energie, la alimente si la servicii. Astfel incat viata multora dintre pensionari este pusa in pericol, in conditiile in care nu numai ca nu le mai ajung banii pentru medicamente, dar ei nu ajung nici pentru sustinerea cosului zilnic de alimente. Asa ca, fara a face un simplu joc de cuvinte, putem afirma ca maciuca lui Ciuca a lovit din nou.
sursa: corectnews.com