CARDUL DE ENERGIE – Ministrul Investitiilor a semnat. Valoarea ajutoarelor acordate romanilor

944

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos (foto), a aprobat modelul cardului de energie pentru acordarea ajutoarelor de 1400 lei/an persoanelor vulnerabile.
Cardul de energie ofera dreptul beneficiarului sa efectueze plati prin serviciul de mandat postal asigurate de  CN Posta Romana SA, pentru decontarea datoriilor curente si/sau restante pe care acesta le are catre furnizorii de energie.

 
De asemenea, a fost adoptat si modelul certificatelor ce vor fi emise de Asociatiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curenta sau restanta aferenta furnizarii de energie termica in sistem centralizat. 
Aceste certificate de validare a datoriilor se emit in doua exemplare, din care un exemplar se pastreaza la asociatia de proprietari/ locatari emitenta iar cel de-al doilea exemplar se pastreaza la Compania Nationala „Posta Romana” S.A, ca anexa la documentele care stau la baza platii prin serviciul de mandat postal. 
Beneficiarii trebuie sa stie ca asociatiile de proprietari/locatari primesc sumele transmise prin mandat postal de la Compania Nationala „Posta Romana” S.A, opereaza incasarea acestora in numele beneficiarilor de sprijin, opereaza in evidentele contabile plata datoriei beneficiarului fata de energia termica si vireaza sumele la furnizorii de energie termica la termenele prevazute in contractele de furnizare sau anticipat, inainte de aceste termene.

Explozia preturilor

In contextul in care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasa interventia rapida prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodarii. Ajutoarele de 1.400 de lei finantate de MIPE vor compensa cresterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrica, termica centralizata, gaze, butelie, lemne pentru foc, pacura, peleti si alte materiale de incalzire. Ma bucur sa anunt adoptarea modelului cardului de energie si a documentului ce va atesta datoriile la Asociatiile de proprietari, ambele publicate in Monitorul Oficial. A fost semnata Conventia pentru ca Posta Romana sa poata emite si distribui aceste carduri, asigurandu-ne astfel ca ajutoarele finantate din fonduri europene vor ajunge cat mai repede la cei care atat de multa nevoie de acest sprijin”, a declarat Marcel Bolos.

 Procedura

Romanii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preturilor la energie in valoare nominala de 1.400 lei, care poate fi utilizat pana la data de 31 decembrie 2023 si va fi acordat pe loc de consum/gospodarie vulnerabila, in doua transe, astfel:
-700 lei/semestru, se acorda in luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
-700 lei/semestru, se acorda in luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

 Vor beneficia de masura:

-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special cu varsta egala sau mai mare de 60 de ani si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de varsta si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-persoanele – copii si adulti – incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-familiile beneficiare de alocatie de sustinere a familiei;
-familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Conditiile pentru a beneficia de bani

 „Reamintim ca sprijinul se acorda per loc de consum, astfel ca, in gospodariile cu mai multi locuitori, venitul pe membru de familie trebuie sa fie sub 2.000 lei. 
Pentru acordarea ajutoare pentru incalzire au fost alocate fonduri europene in valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Regional pentru perioada de programare 2014–2020, in limita economiilor identificate la nivelul acestor programe si a sumelor care sunt considerate in risc de dezangajare in cadrul perioadei de programare 2014–2020.

 Anunt pentru beneficiari

Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi intocmita de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tiparit si distribuit de catre Compania Nationala „Posta Romana” S.A, fara valoare nominala, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, prin care se confera titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea pretului la energie: energie electrica, energie termica centralizata, gaze, butelie, lemne pentru foc, pacura, peleti si alte materiale de incalzire.
 
Beneficiarii ajutorului vor putea plati cu cardul de energie, prin serviciul de mandat postal asigurat de CN Posta Romana SA, datorii curente si/sau restante catre furnizorii de energie. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor in contul bancar al CN Posta Romana SA.
 
Persoanele care se incadreaza in mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordarii acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul sa primeasca acest ajutor vor fi comunicate CN Posta Romana de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale”
, precizeaza ministerul Investitiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole