Grid star
interviuri

CAPUSE LA PALATUL VICTORIA – Senatorul Radu Preda acuza la Lumea Banilor: “La nivelul cel mai inalt al Guvernului s-au cocotat oameni cu diverse interese. Ai un secretar de stat ale carui prime decizii au fost in favoarea companiilor la care lucreaza...

Lumea Banilor a prezentat pe parcursul ultimelor editii dezvaluirile senatorului PSD Radu Preda, liderul grupului PSD din Senatul Romaniei, despre situatia din Partidul Social Democrat, despre motiunea de cenzura impotriva Guvernului Orban sau despre lupta pentru Primaria Capitalei si Primaria Craiovei. In editia de astazi, publicam integral interviul cu Radu Preda, in care acesta vorbeste pe larg despre masurile catastrofale luate de Guvernul Orban, masuri care vor ingropa Romania.

Unul dintre subiectele abordate de Radu Preda priveste cele cateva sute de milioane de euro date de Guvernul condus de Ludovic Orban (foto) catre trei companii straine de asigurare. Este vorba despre acordarea unor garantii de stat pentru multinationalele Coface, Euler Hermes si Atradius, statul roman transformandu-se practic intr-un reasigurator al acestora, preluand obligatia de a acorda despagubiri catre clientii acestora. In acest sens, Radu Preda remarca modul in care Guvernul gaseste bani pentru companii, dar se plange ca nu poate dubla alocatiile copiilor. Liderul grupului PSD din Senat sustine ca Executivul PNL ajuta financiar companii despre care insa nu se stie cu exactitate cine sunt, cum au pierdut banii astfel incat sa aiba nevoie de ajutorul de la statul roman, cati angajati au in Romania sau cate impozite au platit in ultimii 20 de ani:

In momentul de fata traversam o catastrofa epidemiologica si o catastrofa economica. Pe de-o parte tu onor Guvernul Romaniei spui ca nu vrei sa dai alocatiile copiilor pentru ca nu ai bani, dar pe de alta parte dai niste sume de bani care sunt colosale in Romania (1 miliard de lei este o suma de ordinul sutelor de milioane de euro) unor companii care isi fac afacerile asigurand niste riscuri. Oamenii astia au incasat bani de la companiile care i-au platit sa-i asigure, neplatind nimic. In asta consta sistemul de asigurari. Ani de zile au facut afaceri bune in Romania, indiferent de unde vine actionariatul lor, la fel de bine putea sa fie actionariat romanesc, la fel de bine puteau sa fie acele IFN-uri cu dobanzi camataresti pe care Guvernul Romaniei le-a trecut in programul IMMInvest. Tu cand incasezi ani de zile dobanzi de 3.000-4.000% pe imprumuturile pe care le dai oamenilor, nu poti sa te plangi ca a venit o pandemie si au scazut profiturile, pentru ca orice societate comerciala are momente mai bune si mai proaste. Stiti cum e: 7 ani de belsug, 7 ani de seceta. Din nefericire pentru noi, cand vine PNL la guvernare, sau cand vin astia din partea Dreapta a esicherului politic, in Romania vin anii de seceta. Si cand spun ani de seceta, sunt la propriu pentru ca am avut o calamitate continua. In agricultura am avut calamitati si banii pentru agricultori nu au ajuns nici pana in ziua de astazi, nu au fost despagubiti, nu au fost ajutati in niciun fel; in economie avem o calamitate cvasitotala si aduceti-va aminte de acel program care ar fi trebuit sa ajute companiile care activeaza in Romania, cum a plecat la drum, cum s-a desfasurat, si daca cereti astazi o evidenta cu cate companii au beneficiat o sa constatati ca sunt totusi destul de putine, iar daca le cautati la actionariat s-ar putea sa aveti o surpriza care sa nu va placa absolut deloc. (…) La toate cadorurile care vin de la bugetul de stat catre companii care au probleme se ascunde afacere. O afacere buna pentru unii, dar rea pentru statul roman. Pe de-o parte, noi ne imprumutam cu niste sume ametitoare de la orice creditor care este dispus sa dea bani statului roman, pe de alta parte facem niste cadouri de foarte multe ori nesolicitate. Eu va intreb: ati vazut solicitari din partea acestor companii, stim pe cine reprezinta ele, stim unde au pierdut banii astia, cati angajati au in Romania, cate impozite au platit la statul roman in ultimii 20 de ani? Eu va spun ca daca veti cauta raspunsurile la intrebarile pe care le-am pus eu aici s-ar putea sa aveti o surpriza neplacuta pentru ca oamenii astia niciodata nu au platit impozite consistente catre statul roman. S-ar putea sa constatati ca aceste companii au doar un birou si un calculator, si asta e tot. Inteleg solidaritatea cu mediul de afaceri, dar inteleg solidaritatea cu mediul de afaceri care chiar are nevoie de ajutor. Asa sa facem cadouri unor prieteni ai unora sau ai altora...”.

De asemenea, in acelasi interviu acordat Lumea banilor, senatorul Radu Preda acuza ca la nivelul cel mai inalt al Guvernului exista oameni cu interese in anumite zone, care iau decizii tocmai pentru a sustine aceste zone in care au interese. Cu alte cuvinte, se folosesc de functiile pe care le detin pentru a scurge banii publici spre domeniile in care au legaturi. Ceea ce reprezinta, in opinia noastra, o capusare a bugetului de stat: “La nivelul cel mai inalt al Guvernului Romaniei s-au cocotat oameni cu diverse interese. La Ministerul Sanatatii ai un ministru secretar de stat care nu a lucrat in viata lui intr-un spital public, ale carui prime decizii pe care le-a luat au fost in favoarea companiilor la care lucreaza in mediul privat, care se intrece in a da sfaturi celor care isi petrec viata in linia intai. La nivelul cel mai inalt al Guvernului stim ca avem un reprezentat al celor din industria cu jocurile de noroc, cu pacanele”.

Iata interviul acordat Lumea Banilor de senatorul PSD Radu Preda:

https://www.youtube.com/watch?v=xIMmz2-eAeY

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani