Grid star
eveniment

CAPII ASF SI BNR POT CUMULA VENITURILE – Comisia pentru buget din Senat a avizat negativ initiativa legislativa care interzice cumulul veniturilor pentru sefii BNR si ASF (Documente)

Comisia de buget din Senat a dat aviz negativ proiectului de lege initiat de mai multi parlamentari USR care interzice cumularea veniturilor pentru sefii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si cei ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), condusa de Alexandru Petrescu. Ne referim la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea articolului 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara si pentru modificarea articolului 53 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei

Astfel, cu majoritate, proiectul a primit aviz negativ de la Comisia pentru buget, cu urmatoarea motivare:


Potrivit expunerii de motive, interventiile legislative propuse prevad faptul ca 'membrii conducerii executive a celor doua autoritati publice beneficiaza exclusiv de indemnizatia cuvenita acestui statut, fara a mai putea beneficia si de indemnizatia cuvenita membrilor consiliilor de administratie', avand in vedere ca ,'nu exista nicio justificare pentru dubla remunerare a conducerii executive a celor doua entitati, un astfel de mecanism intrand intr-o vadita contradictie atat cu principiile bunei guvernante, cat si cu standardele de calitate in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici'.

Membrii Comisiei au analizat propunerea legislativa, avizele primite si punctele de vedere exprimate si au hotarat, cu majoritate de voturi, sa adopte raport de respingere, fara amendamente. Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital supune spre dezbatere si adoptare, Plenului Senatului, raportul de respingere si propunerea legislativa”.

 

Argumentele BNR contra proiectului


Nici BNR nu sustine proiectul de lege. Institutia condusa de Mugur Isarescu (foto) arata ca dispozitiile art.33 alin.(1) lit.d) din Legea 312/2004 stabilesc drept atributie a Consiliului de Administratie al BNR organizarea interna, indemnizatiile, salariile si alte drepturi banesti ale personalului. Se arata ca principiul independentei financiare statueaza ca banca centrala trebuie sa dispuna in mod autonom de resurse financiare suficiente pentru indeplinirea propriilor atributii la nivel national (de exemplu finantarea administrarii si a operatiunilor proprii):

“In acest context, excluderea indemnizatiei aferente calitatii de membru al Consiliului de administratie pentru membrii care fac parte din conducerea executiva, in conditiile in care numirea Parlamentului este pentru indeplinirea unor functii/calitati diferite, interfereaza cu competenta membrilor organelor de decizie ale bancii centrale de a hotari cu privire la remunerarea personalului propriu. Acest aspect este de natura sa contrazica prevederile legislatiei nationale si europene ce stabilesc independenta bancii centrale. Va comunicim faptul ca BNR nu sustine modificarea art.53 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei si, in consecinta, nu avizeaza propunerea legislativa transmisa”.

 

Si ASF respinge initiativa legislativa

 

In ceea ce priveste Autoritatea de Supraveghere Financiara, aceasta a precizat urmatoarele in legatura cu proiectul depus in Senat:

"Asa cum se arata in Expunerea de motive, propunerea legislativa ce vizeaza modificarea OUG nr. 93/2012 care reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea ASF, autoritate administrativa autonoma, este motivata prin raportare la principiile guvernantei corporative. Or, legislatia privind guvernanta corporativa este aplicabila intreprinderilor publice constituite ca regii autonome, companii nationale, societati nationale si societati la care statul este actionar unic, majoritar sau la care detine controlul, si nu institutiilor publice, autoritatilor administrative autonome infiintate prin lege speciala, cum este si cazul ASF (...).
In ceea ce priveste argumentul potrivit caruia ASF este condusa de catre doua organisme: consiliul de administratie si conducerea executiva, aratam ca la nivelul autoritatii nu sunt constituite doua organisme, astfel cum se sustine in Expunerea de motive, ci functioneaza un singur organ colectiv de conducere-Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara. (…).
Din punct de vedere al modalitatii in care stabileste remuneratia membrilor Consiliului si a personalului angajat, potrivit art. 15 alin. (2) din OUG nr. 93/2012, Consiliul aproba prin regulament propriu regimul si principiile privind remunerarea membrilor Consiliului si a personalului angajat. Membrii Consiliului ASF fiind numiti de Parlament pe o perioada determinata (mandat), apreciem ca este de esenta mandatului ca plata remuneratiei catre acestia sa fie efectuata pentru activitatea prestata. Autoritatea de Supraveghere Financiara nu sustine propunerea legislativa”.

 

Explicatiile initiatorilor


De partea cealalta, initiatorii proiectului de lege reclama ca sefii executivi ai BNR si ASF sunt platiti de doua ori pentru aceeasi munca: salariu pentru a face propuneri in Consiliul de Administratie ASF si BNR, respectiv indemnizatii ca sa isi analizeze si voteze propriile propuneri. Or, prin acest proiect s-ar elimina atat o problema de guvernanta determinata de dubla remunerare a membrilor din conducerea executiva a BNR si ASF, cat si o practica ce nu poate decat sa decredibilizeze organele de conducere ale celor doua autoritati. Concret, o persoana desemnata intr-o functie executiva in una dintre cele doua institutii beneficiaza nu numai de remuneratia atribuita pentru exercitarea acestei functii, dar inclusiv de o remuneratie acordata in baza calitatii de membru al consiliului de administratie.

In prezent, arata autorii proiectului de lege, salariul lunar net al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este de 52.447 de lei, iar indemnizatia pentru calitatea de membru in consiliul de administratie al aceleiasi institutii este de 22.706 lei. Presedintele Autoritatii pentru Supraveghere Financiara castiga lunar 43.178 de lei, salariul net, si 19.665 de lei indemnizatie pentru CA.

 

* Cititi aici proiectul de lege pentru modificarea si completarea articolului 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara si pentru modificarea articolului 53 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei 

* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea si completarea articolului 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara si pentru modificarea articolului 53 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei 

*Cititi aici avizul Comisiei pentru buget

*Cititi aici avizul BNR

*Cititi aici avizul ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani