Grid star
criptomonede

CAND VA ATINGE BITCOIN PRAGUL DE 100.000 DE DOLARI – Care sunt indicatorii pietei cripto care "semnalizeaza" urmatorul raliu al criptomonedei

Analistii sunt cu ochii pe pragul de 100.000 de dolari dupa ce Bitcoin a atins, miercuri, 20 octombrie, un nou maxim istoric de peste 66.000 de dolari, propulsat de lansarea primului ETF cripto pe bursa de la New York. Asa cum era de asteptat, in acest moment piata e marcata de volatilitate, iar Bitcoin a pierdut 4.000 de dolari dupa euforia zilei de miercuri, dar perspectivele pe termen scurt si mediu arunca "manusa" unai noi provocari: tinta de 100.000 de dolari.

Blockchain-ul Bitcoin are doar 12 ani, iar comerciantii de pe pietele digitale si de pe Wall Street sunt, probabil, mai concentrati ca niciodata asupra miscarilor criptomonedei. Asadar, cu pretul acum la niveluri fara precedent, analistii isi ajusteaza modelele si examineaza graficele pentru a prezice ce urmeaza.

"Din aprilie, cand Bitcoinul a atins anteriorul maxim istoric, a durat mult timp pana la un nou maxim si a fost o stare de panica in piata de cand activul si-a pierdut 50% din valoare in mai”, a declarat Ben Caselin, seful de cercetare si strategie pentru schimbul de criptomonede AAX, pentru coindesk.com.

Bitcoin pierde aproape 6% din valoare in ultimele 24 de ore

Revenirea a venit abia in luna octombrie, cand pretul bitcoin a crescut cu peste 50%, alimentat de prima aprobare a autoritatilor de reglementare din SUA a unui fond tranzactionat la bursa (ETF) legat de contracte futures pe bitcoin. ETF ProShares Bitcoin Strategy a inceput sa tranzactioneze marti, 19 octombrie, la Bursa de Valori din New York si a acumulat active in valoare de 570 milioane dolari in prima zi, obtinand in acelasi timp un volum uimitor de tranzactionare de 1 miliard de dolari, intr-una dintre cele mai reusite lansari de ETF din toate timpurile.

In aprilie, maximul istoric al pietei a fost de 64.889 USD. In mai, pretul a scazut cu 50% si a revenit extrem de lent. De atunci, analistii pietei au vazut aceast prag ca fiind de neatins. Acum, cu mai putini indicatori disponibi, perspectivele Bitcoin ar putea fi mai greu de masurat. Joi, 21 octombrie, Bitcoin se tranzactioneaza cu aproximativ 62.500 de dolari dupa ce cu o zi inainte a atins aproape 67.000 de dolari.

Ce spun graficele despre evolutia Bitcoin pana la sfarsitul anului 2021

Damanick Dantes, de la CoinDesk, a scris miercuri ca 86.000 de dolari ar putea reprezenta urmatoarea tinta cheie de pret pentru tauri, pe baza citirii semnalelor graficului de pret.

Coindesk a contactat analistii de piata de varf pentru informatii. Iata unde vad piata. Nu toata lumea este optimista. Unii analisti spun ca bitcoin va creste greu peste 60.000 de dolari.

"De la lansarea ETF-ului ProShares, a existat un aflux mare de participare a investitorilor cu amanuntul. Ratele de finantare pentru piata futures - un indicator al cat de dispusi sunt investitorii sa plateasca pentru pariurile 'cu parghie' - cresc, dar nu la nivelurile ridicate observate la inceputul anului. Urmatoarea noastra prognoza pentru BTC este de 80.000 de dolari pe termen scurt. Este de asteptat o rotatie a capitalului de la bitcoin in eter, criptomoneda nativa a blockchain-ului Ethereum si alte active digitale alternative.”, a spus Matthew Dibb, directorul operational al Stack Funds.

Ulrik Lykke, fondatorul ARK36, sustine ca nu ar fi surprins daca ar vedea bitcoin urcand la 100.000 de dolari in trimestrul IV al anului 2021 sau trimestrul I al anului 2022.

"Aceasta crestere este un proxy fenomenal al clientilor institutionali care au adoptat bitcoin.”, spune Juan Pellicer, analist de cercetare la IntoTheBlock.

"Asa cum s-a intamplat in trecut, cand apar evenimente majore pe piata criptomonedelor, o corectie ar putea fi in carti: De exemplu, atunci cand contractul futures bitcoin a fost lansat pe Chicago Mercantile Exchange (CME) in 2017, la scurt timp a aparut o tendinta descendenta si a durat aproape trei ani pana cand pretul a revenit", se pronunta si Samuel Indyk, analist la Investing.com.

Cresterea pretului energiei ar putea determina guvernele sa puna presiune pe minarea Bitcoin

Un risc este ca cresterea preturilor petrolului si gazelor naturale sa duca la un control suplimentar asupra consumului de energie al retelei Bitcoin, potrivit Edward Moya, analist senior de piata la Oanda. Acesta este cazul mai ales cand se apropie iarna in emisfera nordica.

"Guvernele ar putea adopta pozitii dure daca aceasta iarna ar duce la deficiente de energie in mai multe tari si ar putea sa se incurce cu hashratul”, a avertizat Moya. Hashrate este un indicator al numarului de calcule trimise in fiecare secunda retelei Bitcoin pentru a confirma noi blocuri de date si tranzactii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani