CAND E PREA TARZIU SA INVESTESTI IN BITCOIN – Iata ce spun matematicienii care consiliaza marile companii cand sa cumpere criptomoneda
Pentru cei care se gandesc daca este momentul potrivit pentru a cumpara Bitcoin, predictiile matematicienilor care consiliaza marii investitori institutionali pot fi extrem de utile. Deciziile marilor companii sunt bazate strict pe modele matematice, iar timingul achizitiei de criptomoneda este extrem de important. JC Parets, expert in analiza tehnica a pietelor, care in ultimul deceniu a condus si un serviciu de cercetare numit All Star Charts, se afla in spatele mutarilor pe piata cripto a sute de companii. Graficele evolutiei pretului Bitcoin spun ca inca nu este prea tarziu sa cumparam, dar in curand ar putea fi.
In prima jumatate a lunii martie Bitcoin a fluctuat in jurul valorii de 50-55.000 de dolari, reusind sa „atace” pragul de 60.000 de dolari pentru prima data weekend-ul trecut. Dar pentru toate miscarile aparent capricioase pe care le face Bitcoin, care nu tin cont de regulile pietelor traditionale, exista o explicatie, o formula matematica ce poate descrie corect o fluctuatie aparent ilogica. Iar pentru asta trebuie putin geniu, scrie in revista Fortune Jen Wieczner, jurnalist expert in criptomoneda.
Secventa Fibonacci este veriga lipsa din modelul care anticipeaza evolutia pretului Bitcoin
Lumea Banilor a descris anterior modul in care un model la fel de vechi ca timpul: secventa Fibonacci, este veriga lipsa din modelul care anticipeaza evolutia pretului Bitcoin. Asa numitul sir al lui Fibonacci poate fi regasit si in structurile organice atat de complexe pe care le regasim in natura: spiralele scoicilor, petalele florilor, conul de brad sau modelul verzei de Bruxelles cresc si evolueaza dupa aceasta formula matematica. Aceeasi secventa ajuta, de asemenea, la prezicerea pretului Bitcoin.
Fibonacci functioneaza asa: Fiecare numar nou din secventa este suma celor doua figuri precedente. Incepand cu 0, merge la 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 si asa mai departe. (Secventa deriva dintr-un experiment de gandire despre cresterea iepurilor de la matematicianul italian Leonardo Pisano din secolul al XII-lea, alias Fibonacci.)
Sute de investitori institutionali de prim rang in piata cripto cumpara Bitcoin pe baza predictiilor matematice
JC Parets, expert in analiza tehnica a pietelor, care in ultimul deceniu a condus si un serviciu de cercetare numit All Star Charts, a gasit o modalitate de a aplica acest tipar Bitcoin. Parets spune doar despre clientii sai, este vorba despre cateva sute de companii, investitori institutionali de prim rang in piata cripto, care includ aceste modele matematice in procesele lor de investitii - desi probabil combina Fibonacci cu alti indicatori si strategii „pentru a veni cu o propunere de risc favorabil fata de recompensa”, explica el.
„Acesta este graficul pe care l-am trimis astazi catre birouri. L-am revazut deja de 3 ori. Bitcoin cu o divergenta descendenta de 3 varfuri in impuls (14d RSI). Credeti ca este asa? Sau #bitcoin este pe cale sa rupa, invalidand orice potentiala divergenta?” a scris Parets pe twitter joi, 18 martie 2021. (Foto)
In 2017, Parets a prezis corect ca Bitcoin va depasi 6.500 de dolari, apoi va creste peste 7.400 de dolari (o tendinta care a continuat in acel moment).
Bitcoin va ataca in curand un nou prag de 70.000 de dolari
Parets a descoperit acest lucru impartind miscarile preturilor Bitcoin in segmente. Dupa o prabusire, daca pretul si-a revenit aproape 62%, apoi a continuat sa recastige 100% din vechiul sau maxim, Bitcoin ar fi probabil sa creasca mai mult, cu 162% din minim. Dupa aceea, daca Bitcoin nu a revenit la nivelul anterior, era probabil sa creasca la aproape 262% fata de ultimul nivel inferior (deoarece 262 este suma celor doua cifre procentuale anterioare: 100 + 162 = 262).
Acest lucru l-a determinat pe Parets sa prezica la mijlocul lunii decembrie 2020, cand Bitcoin se tranzactiona doar sub 20.000 USD, ca pragul Bitcoin de 30.000 USD era aproape; iar criptomoneda a atins 30.000 de dolari in primele zile ale anului 2021. Urmatoarea sa predictie a fost de aproximativ 45.000 de dolari, prag pe care Bitcoin l-a depasit pe 8 februarie.
Acum, pentru ca Bitcoin se mentine peste acest nivel, Parets vizeaza „atacarea” unui nou prag de 70.000 de dolari in continuare.
Daca matematica este greu de urmarit, diagrama lui Parets este ceva mai clara.
„Nu este clar de ce acest tipar functioneaza atat de bine. La baza, analiza tehnica este menita sa masoare si sa prezica sentimentul pietei pe termen scurt, spre deosebire de analiza fundamentala axata pe valoarea de baza pe termen lung. Si modelul Fibonacci al lui Parets descrie cu siguranta ciclul de boom-and-bust al pietei criptografice”, scrie Jen Wieczner.
Bitcoin, de asemenea, ricoseaza intre miscarile sale mari si, intre timp, se poate plasa deasupra sau sub pragurile cheie.
„Ganditi-va la pragul cheie ca la o saltea. Nivelurile de sustinere si rezistenta sunt arcurile care imprima miscarea in sus sau in jos a pretului”, spune Parets.
Dar atata timp cat Bitcoin ramane peste 45.000 de dolari, el crede ca exista motive pentru a fi optimist.
Atentie, totusi, daca lucrurile se schimba, trendul se poate inversa
„O scadere liniara sub 45.000 de dolari ar putea sa trimita Bitcoin inapoi la 30.000 de dolari sau mai putin”, adauga Parets.
https://fortune.com/2021/03/17/the-ancient-mathematical-pattern-predicting-bitcoin-will-hit-70000