Grid star
eveniment

CAMPIONI LA INFLATIE – Romania are pentru a doua luna la rand cea mai mare rata din Uniunea Europeana. Letonia si Danemarca stau cel mai bine (Raportul)

“Performanta” greu de egalat: Romania are pentru a doua luna la rand cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, arata cifrele Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. 

Rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 2,6% in februarie 2024, in scadere de la 2,8% fata de ianuarie.  Inflatia anuala a Uniunii Europene a fost de 2,8% in februarie 2024, in scadere de la 3,1% in ianuarie.


Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in:

-Letonia, Danemarca (ambele 0,6%)"
-Italia (0,8%).

Cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in:
-Romania (7,1%);
-Croatia (4,8%);
-Estonia (4,4%).

Comparativ cu ianuarie, inflatia anuala a scazut in douazeci de state membre, a ramas stabila in cinci si a crescut in doua.

In februarie, cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,73 puncte procentuale,), urmate de alimente, alcool si tutun (+0,79), bunuri industriale neenergetice (+0,42).

In ianuarie 2024, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost:

- Romania (7,3%); 
- Estonia (5%);
- Croatia (4,8%.

 

A scazut putere de cumparare


Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata recent ca economia Romaniei s-a comportat bine in ultimii ani, ceea ce a dus la cresterea nivelului de trai, dar inflatia ridicata a afectat puterea de cumparare. Organizatia se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa se majoreze cu 3,1% in 2024 si 3,3% in 2025, fata de 2% in 2023. Nivelurile ridicate ale investitiilor vor sprijini economia, la fel ca recuperarea cererii externe (n.r. - magnitudinea cererii partenerilor comerciali externi pentru produsele de export), in timp ce presiunile costurilor asupra gospodariilor se vor atenua treptat.
OCDE precizeaza ca inflatia a scazut de la varful de 16,8% din noiembrie 2022 (in timpul crizei energetice) la 7,4% in ianuarie 2024, dar presiunile subiacente ale preturilor in economie raman puternice. Se estimeaza ca inflatia totala va continua sa scada la 5% in 2024 si la 3,7% in 2025:

“Consolidarea finantelor guvernamentale prin venituri fiscale mai mari si imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice este necesara pentru a mentine datoria publica la niveluri gestionabile si pentru a crea spatiu pentru presiunile crescande ale cheltuielilor, cum ar fi imbatranirea populatiei si tranzitia ecologica. Consolidarea fiscala este necesara pentru a reduce deficitul bugetar, in timp ce ar contribui, de asemenea, la sprijinirea politicii monetare restrictive prin reducerea presiunilor cererii intr-o perioada de inflatie ridicata”.

>>Raportul Eurostat

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani