Grid star
banci

Camera Deputatilor a aprobat majorarea cotei Romaniei la Fondul Monetar International (Document)

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru acceptarea majorarii cotei de participare a Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), initiatorul proiectului fiind Guvernul Romaniei. Suma va fi suportata de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) condusa de Mugur Isarescu (foto).

Potrivit proiectului adoptat, care merge in Senat pentru votul final, cota de participare va creste, de la 1.811,4 milioane DST cat este in prezent, la 2.717,1 milioane DST. Drepturile speciale de tragere (DST) sunt moneda virtuala a Fondului, conceput ca inlocuitor al standardului aurului. Tranzactiile sunt calculate in DST. Valoarea DST se calculeaza in functie de dolarul american (41,73%), euro (30,93), yuanul chinezesc,  (10,92%), yenul japonez (8,33%) si lira sterlina (8,09%).
Sumele reprezentand majorarea cotei Romaniei la FMI vor fi suportate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Potrivit procedurilor FMI, diferenta de 905,7 milioane DST se va achita astfel: 
-226,4 milioane DST, reprezentand 25 la suta din majorare, in active de rezerva, respectiv in DST, prin debitarea contului de DST al Romaniei de la FMI, administrat de catre BNR ca parte a rezervei valutare internationale;
-679,3 milioane DST, reprezentand 75 la suta din majorare, in lei (la cursul LEU/DST al FMI valabil la data efectuarii platii).

Explicatiile Executivului

In ceea ce priveste plata partii in active de rezerva (RAP - reserve asset portion), respectiv suma de 226,4 milioane DST (25 la suta din majorarea cotei), operatiunea nu ar avea niciun impact asupra nivelului rezervelor totale, sustine Guvernul.
"Acest lucru se datoreaza faptului ca, prin utilizarea activelor de rezerva pentru efectuarea platii partii RAP pentru majorarea cotei, tara membra primeste o creanta lichida de aceeasi marime asupra FMI, denumita transa de rezerva , care constituie, de asemenea, un activ de rezerva. 
Prin urmare, plata partii in active de rezerva ar modifica doar componenta rezervelor unei tari membre. In ceea ce priveste plata partii in lei (LCP – local currency portion), respectiv echivalentul sumei de 679,3 milioane DST, operatiunea se va realiza la cursul LEU/DST al FMI valabil la data efectuarii platii (cel mai probabil in perioada 15 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024, dar sub rezerva indeplinirii celor 2 conditii prevazute in Rezolutia 79-1) prin creditarea cu suma echivalenta in lei a contului numarul 1 al FMI de la BNR. Aceasta operatiune va fi inregistrata in bilantul BNR atat pe partea de active externe (pozitia participatii la FMI), cat si pe partea de pasive externe (pozitia obligatii fata de institutii financiare internationale)”
, se arata in proiect.

>>Proiectul de lege pentru acceptarea majorarii cotei de participare a Romaniei la Fondul Monetar International

>>Expunerea de motive a Proiectului de lege pentru acceptarea majorarii cotei de participare a Romaniei la Fondul Monetar International

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani