CAMERA DE COMERT SUSTINE PARCURSUL PROEUROPEAN AL UCRAINEI – Presedintele CCIR si omologul sau ucrainean, discutii despre dezvoltarea relatiilor economice

1541

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a avut, marti, 15 februarie 2022, o intrevedere online cu Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Ucrainei, Gennadiy Chyzhykov, agenda discutiilor cuprinzand subiecte legate de modalitatile de dezvoltare a relatiilor economice si comerciale intre comunitatile de afaceri dintre cele doua tari.
 
Totodata, intrevederea a accentuat importanta dinamizarii schimburilor comerciale dintre cele doua state, prin dezvoltarea si diversificarea domeniilor de activitate, respectiv energie, infrastructura critica, infrastructura portuara, turism si agricultura, precum si printr-o crestere a valorii investitiilor directe reciproce.
 
„Ucraina se afla, in acest moment, intr-o situatie politica delicata, avandu-se in vedere intentiile agresive foarte evidente ale Federatiei Ruse. Escaladarea acestei situatii nu are cum sa nu aiba repercusiuni si in plan economic. Este cu atat mai important ca, prin intermediul celor doua camere de comert, sa incercam sa gasim solutiile optime pentru mediile de afaceri din Romania si Ucraina, astfel incat vecinii nostri sa isi poata continua parcursul proeuropean si sa aiba acces neingradit pe piata comunitara. 
In acest sens, vom organiza la Bucuresti, anul acesta, un Forum Economic Romania-Ucraina, iar, in paralel vom intensifica actiunile de lobby la nivel guvernamental, in scopul demararii unor proiecte mari de infrastructura. Nu trebuie uitat faptul ca acordul de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina a intrat in vigoare in luna septembrie 2017, reprezentand o etapa majora in relatiile bilaterale, oferind noi oportunitati economice ambelor parti, Datorita acestor acorduri, comertul bilateral dintre Romania si Ucraina s-a inscris pe un trend ascendent, la sfarsitul lunii noiembrie 2021, valoarea totala a schimburilor comerciale fiind de peste 1,86 miliarde euro”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Potential comercial nevalorificat

 „Prin acordul de asociere dintre UE si Ucraina, companiile noastre au primit un acces preferential stabil la cea mai mare piata unica din lume, in timp ce companiile din UE beneficiaza de acces mai usor pe piata ucraineana, permitand astfel dezvoltarea unor relatii durabile cu furnizorii si potentialii parteneri de afaceri. Chiar daca cifrele din dreptul Romaniei si Ucrainei, in ceea ce priveste schimburile comerciale, indica o activitate sustinuta, in ultima perioada, sunt convins ca exista un potential comercial nevalorificat. De aceea, astfel de intalniri, precum cea de azi, sunt deosebit de importante, deoarece reprezinta prilejul perfect de a afla impreuna cu ce provocari avem de-a face si, bineinteles de a gasi, tot impreuna, solutiile optime. 
Avem in vedere organizarea unei intalniri trilaterale la nivel cameral, Ucraina – Romania – Republica Moldova, prin care ne dorim sa stabilim, printr-un memorandum de intelegere, un plan concret de actiune in ceea ce priveste dezvoltarea economica zonala. Incurajez companiile, atat pe cele din Romania, cat si pe cele din Ucraina sa-si intensifice contactele si sa profite de toate oportunitatile de afaceri pe care cele doua state le ofera”, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Ucrainei, Gennadiy Chyzhykov.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totala al schimburilor comerciale Romania-Ucraina, era de 1,5 miliarde euro, la sfarsitul anului 2020 si de 1,869  miliarde de euro la sfarsitul lunii noiembrie 2021. La nivelul lunii decembrie 2021, in Romania activau un numar de 1090 companii ucrainene, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 98,44 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole