CALIFORNIA DEVINE AL 13-LEA STAT AMERICAN CARE PERMITE DONATII CRIPTO PENTRU CAMPANIILE ELECTORALE – Noua lege va intra in vigoare inainte de alegerile din noiembrie 2022 pentru Congresul SUA

889

Statul California a adoptat o lege care va permite candidatilor americani sa accepte donatii in criptomonede. Noua reglementare a fost aprobata in 21 iulie de Comisia pentru Practici Politice Echitabile (FPCC) a statului, iar legislatia va intra in vigoare in 60 de zile, relateaza publicatia Los Angeles Times. Astfel, campaniile electorale ale politicienilor care candideaza pentru alegerile pentru Congresul SUA din noiembrie 2022 vor putea fi finantate cu active digitale.

Gilda Popa

California este acum unul dintre cele 13 state americane, la care se adauga Districtul Columbia, care au reglementari locale care permit donatiile cripto pentru campaniile politice.

Decizia FPCC este remarcabila, avand in vedere ca, din 2018, California a fost unul dintre cele noua state care au interzis donatiile de criptomonede catre campaniile politice, noteaza si californiaglobe.com. FPPC a luat initial aceasta masura din cauza preocuparilor legate de trasabilitatea donatiilor cripto si de transparenta politica. In timp ce celor care candideaza pentru functii federale li se permiteau inca donatii cripto, California a ramas ferma in decizia de a interzice acest tip de donatii pana la momentul adoptarii acestei legi.

Noile reguli privind donatiile cripto vor intra in vigoare in 60 de zile

Potrivit legii, donatorul pentru campania electorala din California trebuie sa efectueze tranzactia in cooperare cu un procesor de criptomonede licentiat. Alte proceduri esentiale Know Your Customer (KYC) pe care procesatorul trebuie sa le efectueze includ colectarea numelui, adresa, ocupatia si angajatorul contribuitorului.

FPPC are inca o atitudine foarte precauta cu privire la aceste donatii. Practic, trateaza din punct de vedere legal (n.r. contributia in criptomoneda la campaniile politice) ca pe orice donatie in numerar, dar cu pasi suplimentari, cum ar fi conversia in dolarul american. Acest lucru opreste, de asemenea, echipele de campanie ale politicienilor sa faca speculatii cu active digitale, cum ar fi pastrarea acestora pana cand pretul creste din nou. Acest proiect de lege previne toate acestea”, a declarat Greg Thornton, un contabil care a lucrat la mai multe campanii de stat pentru californiaglobe.com.

Noile reguli privind donatiile cripto vor intra in vigoare in 60 de zile, ceea ce inseamna ca politicienii care candideaza la alegerile din noiembrie 2022 pentru Congresul SUA pot incepe sa primeasca donatii in Bitcoin si in alte active cripto incepand de la jumatatea lunii septembrie.

Comisia Electorala Federala din SUA, avertisment impotriva donatiilor in Bitcoin

Majoritatea statelor americane sunt in general rezervate in ceea ce priveste donatiile cripto in campaniile politice, invocand probleme precum volatilitatea pietei, lipsa de transparenta si a reglementarilor. Comisia Electorala Federala din SUA a emis anterior un avertisment impotriva donatiilor electorale in Bitcoin, noteaza californiaglobe.com.

Nu sunt sigur de viabilitatea pe termen lung a acestei reglementari (…) Este bine sa vedem ca apar tipuri de donatii alternative, mai ales cele usor de transferat, cum ar fi criptomonedele. Dar trebuie sa fim cu ochii pe aceste donatii si sa ne asiguram ca nimeni nu inseala sistemul. O donatie gresita aici si s-ar putea transforma intr-un scandal, mai ales daca numele persoanei care a donat nu este declarat, ceea ce a fost o mare ingrijorare (n.r. a legiuitorilor din California). Insa multi donatori, in special cei mai tineri, ar putea sa fie incantati de usurinta de a face donatii pentru campaniile politice, dar, in cele din urma, oricum totul va fi convertit in numerar”, a precizat, in acest sens Greg Thornton.

Potrivit noilor reglementari din California, comitetele electorale sunt eligibile sa primeasca Bitcoin atata timp cat vand activul. FPCC a clarificat, insa, ca detinerea Bitcoin nu scuteste organizatiile politice de datoria lor de a returna o donatie care provine dintr-o sursa ilegala sau care depaseste limita de contributie a contribuabilului.

FPCC mai precizeaza ca din 2014, donatiile facute cu criptomonede sunt permise in alegerile federale. Unele state americane, insa, se opun ideii si au adoptat o legislatie care interzice contributiile cripto in campaniile politice. Comisia a mai precizat ca donatiile facute in moneda digitala trebuie evaluate de comitetele politice in functie de valoarea lor de piata la momentul donarii.

Se asteapta ca donatiile cripto reglementate acum sa fie destinate campaniei electorale care va incepe in urmatoarele doua luni, in conditiile in care alegerile pentru Congresul SUA vor avea loc in luna noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole