Grid star
criptomonede

CALCULUL IMPOZITULUI PENTRU VENITURI DIN TRANZACTII CRIPTO - Declaratia unica pentru castigurile realizate anul trecut se depune la ANAF pe 25 mai. Mai sunt trei saptamani

Mai sunt circa trei saptamani pana la termenul limita pentru completarea si depunerea declaratiei unice, iar romanii care au realizat venituri din tranzactii cripto sunt vizati de obligatia de a calcula si plati impozitul pe castigurile obtinute in 2022. Anul acesta, ANAF a elaborat variante actualizate ale brosurilor explicative privind impozitarea veniturilor din active cripto si tokenuri nefungibile (NFT), adaugand si noutatile legate de modalitatea de calcul a contributiile sociale.

Gilda Popa

Astfel, persoanele care realizeaza venituri din transferul de moneda virtuala au obligatia de a declara aceste venituri prin completarea si depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I – Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Cum se impoziteaza castigurile din criptomonede in 2023

Pe scurt, impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului realizat, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei cripto.

Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.

Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.

Cum se calculeaza anul acesta CASS

ANAF precizeaza ca incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin cumularea veniturilor din alte surse cu venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii, baza anuala de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate fiind reprezentata de:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de cel putin 24 de salarii minime brute pe țara,

În 2023 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 3.000 lei lunar. Concret, datorati si CASS daca veniturile depasesc sau sunt egale cu 18.000 de lei in 2023 (6 salarii brute pe tara).

Astfel, în 2023 Baza anuala de calcul al CASS este:

a) 18.000 de lei pentru veniturile extrasalariale care sunt cuprinse intre 18.000 de lei inclusiv ,si 36.000 de lei exclusiv in anul 2023 (primul plafon);

b)36.000 de lei in cazul veniturilor extrasalariale care sunt cuprinse intre 36.000 de lei inclusiv ,si 72.000 de lei exclusiv in anul 2023 (al doilea plafon);

c)72.000 de lei pentru veniturile extrasalariale care sunt cel putin egale cu 72.000 de lei in anul 2023 (al treilea plafon),

Trebuie retinut si faptul ca CASS datorata de persoanele care obtin venituri din transfer de moneda virtuala se obtine prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul corespunzatoare plafonului de venit in care se afla contribuabilul.

In prezent, Bitcoin – cea mai puternica criptomoneda - se tranzactioneaza cu circa 28.000 dolari, in crestere cu aproximativ 60% in raport cu inceputl anului, cand a atins un nivel de circa 16.000 dolari. Ether se tranzactioneaza marti, 2 mai cu putin peste 1800 dolari.

Cum se impoziteaza veniturile din NFT-uri in 2023

In ultima perioada, piata NFT-urilor (active digitale sub forma de tokenuri non-fungibile) a scazut semnificativ, dar ANAF vizeaza in continuare veniturile din tranzactii.

In brosura pe 2023, ANAF face distinctia intre cei care creeaza NFT-urile si le valorifica, si cei care le cumpara si le re-vand, iar Fiscul vizeaza ambele categorii.

Persoanele fizice care obtin venituri din vanzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de continut sub forma unor fisiere digitale (NFT), in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, au obligatia de a declara aceste venituri in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. In situatia in care creatorul de continut va obtine, ulterior vanzarii initiale, venituri din vanzarile recurente/repetate, este nevoit, de asemenea, sa le declare.

In cazul veniturilor obtinute de persoanele fizice care tranzactioneaza creatii NFT, altele decat autorul care face publica spre vanzare creatia sa, esenta tranzactiei, respectiv a activitatii desfasurate/prestate conduce la incadrarea veniturilor obtinute in categoriile de venit definite de legislatia fiscala in vigoare si la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum si pentru calcularea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate.

Data realizarii venitului este data la care s-a efectuat tranzactia (vanzarea – cumpararea NFT), independent de data la care persoana fizica care a vandut produsul alege sa tranzactioneze sau sa retraga din wallet – ul virtual/sa schimbe in FIAT criptomonedele reprezentand pretul produsului.

Cititi AICI brosura ANAF pentru criptomonede 2023

Cititi aici Brosura ANAF pentru NFT 2023

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani