CALCULE PENTRU MARIREA SALARIILOR – 4.600 de lei brut pentru domeniul constructiilor, 3.500 lei in agricultura. Premierul a retras OUG pentru ca veniturile ar fi scazut (Simularea)

512

Guvernul a retras Ordonanta de Urgenta care prevedea cresterea salariului minim in constructii si agricultura, motivand ca in urma introducerii asigurarilor de sanatate pentru toti angajatii, indiferent de activitate, venitul minim net al celor din constructii, agricultura si industrie alimentara ar fi putut scadea.

Pana cand Executivul va veni cu un nou proiect, sindicatele au facut deja calculele si arata cu cat ar trebui sa creasca salariile in aceste domenii. Blocul National Sindical (BNS) propune Guvernului ca salariul minim sa creasca la 4.600 de lei brut pentru domeniul constructiilor, iar in agricultura la 3.500 lei brut.

Modificarea legii

BNS atrage atentia Guvernului ca pentru cresterea celor doua salarii minime, constructii si agricultura, solutia o reprezinta adoptarea unei Ordonante de Urgenta. Se arata ca pentru sectorul constructii, Guvernul a initiat deja un proiect de OUG pentru cresterea salariului minim, iar in acest caz singurul aspect de clarificat este nivelul salariului minim si data de la care acesta se aplica.
Potrivit sindicalistilor, in cazul sectorului agricultura, in acest moment se impune, in regim de urgenta, modificarea Legii 135 / 2022, avand in vedere ca salariul minim prevazut de lege va fi, de la 1 octombrie 2023 mai mic decat cel stabilit prin Hotararea de Guvern de modificare a salariului minim la nivel national. In acest caz, salariul minim prevazut de Legea 135/2022 va deveni inaplicabil, avand in vedere ca e mai mic decat cel stabilit ca fiind limita minima la nivel national.

Situatie complicata

Potrivit BNS, aplicarea cresterii salariului minim din constructii la 4.500 lei ar insemna ca in momentul intrarii in vigoare a legii pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, acesta se va reduce cu 56 lei. Pentru a pastra cel putin valoarea neta a salariului minim din sector ar trebui ca salariul minim brut din sector sa creasca la cel putin 4.600 lei:
„Pentru sectorul Agricultura situatia este si mai complicata, aplicarea salariului minim national, respectiv 3.300 lei ar insemna pentru salariatii din sector o reducere a salariului net de 94 lei, imediat dupa intrarea in vigoare a reformei fiscale propuse de Guvern. Pentru a atenua impactul noilor masuri fiscale, salariul minim in Agricultura ar trebui crescut la cel putin 3.500 lei.
Totodata, atragem atentia ca in acest moment trebuie clarificata, din punct de vedere juridic, si facilitatea fiscala (deducere de 200 de lei) aplicata salariului minim national conform OUG 168/2022”.

Deducere de 200 lei

BNS mai precizeaza ca initial, cresterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 a fost justificata ca o masura compensatorie pentru renuntarea la facilitatea fiscala prevazuta de OUG 168/2022, respectiv o suma de 200 de lei se deduce din baza de calcul a impozitului si contributiilor sociale pentru cei ale caror salarii de baza sunt egale cu salariul minim brut pe tara. Insa, in acest moment, situatia acestei facilitati este neclara, producand efecte pana la 31 decembrie 2023. Asta insemnand ca, in lipsa unui act normativ care sa abroge din octombrie aceasta prevedere, salariul minim net va creste de la 1 octombrie 2023 cu 181 lei, de la 1.898 lei la 2.079 lei, urmand ca la 1 ianuarie 2023, in lipsa adoptarii unui alt HG pentru modificarea salariului minim, salariul minim net va scadea cu 83 lei, de la 2.079 lei, la 1.996 lei:

Peste 1 miliard de lei la buget

Majorarea salariului minim national de la 3.000 la 3.300 lei in conditiile in care nu se renunta la facilitatea de 200 de lei va aduce la buget in ultimele 3 luni ale anului venituri suplimentare de aproximativ 666 milioane lei. In cazul in care se majoreaza salariul minim si se renunta la facilitate, veniturile bugetului public vor creste in ultimele 3 luni din 2023 cu 1,1 miliarde lei”, arata BNS.

Iata simularile privind impactul pentru cresterea salariului minim brut in constructii si agricultura facute de sindicate

 

 

 

 

Ultimele articole