CADRELE MEDICALE SUSPENDA CONFLICTUL DE MUNCA – Avertisment pentru Ciolacu daca promisiunile nu sunt respectate
Federatia "Solidaritatea Sanitara” anunta vineri, 14 iulie 2023, ca suspenda conflictul colectiv de munca. Decizia vine dupa ce in urma discutiilor cu guvernantii s-a ajuns la o intelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale. Conflictul colectiv de munca va fi redeschis daca guvernul nu-si indeplineste obligatiile asumate.
Printre acestea se numara plata integrala a indemnizatiilor si sporurilor, identificarea solutiilor de acordare integrala a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care isi desfasoara activitatea in ture, dar si recunoasterea posibilitatii de pastrare a dreptului de concediu de odihna neefectuat si a orelor nerecuperate si neplatite.
Iata anuntul Federatiei „Solidaritatea Sanitara”:
"Avand in vedere angajamentele asumate de Primul-ministru, Marcel Ciolacu, in numele Guvernul Romaniei, la negocierea din data de 12.07.2023 desfasurata cu reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, Consiliul de Coordonare al federatiei, intrunit joi, 13.07.2023, in sedinta extraordinara, a decis suspendarea conflictului colectiv de munca.
Conflictul colectiv de munca va fi redeschis in situatiile in care Guvernul Romaniei nu-si indeplineste urmatoarele obligatii asumate:
• Finalizarea negocierii contractului colectiv de munca la nivel de sector de negociere Sanatate, cu includerea propunerilor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” deja stabilite, incheierea si inregistrarea acestuia in termen de doua saptamani.
• Finalizarea acordului cu Guvernul Romaniei cu punctele propuse si cele convenite, incluzand atat modificarea si completarea OUG nr. 63/2023 cat si punctele aditionale, pana la sfarsitul lunii iulie 2023.
• Transpunerea modificarilor si completarilor la OUG nr. 63/2023 astfel incat acestea sa fie aplicabile la termenul deja prevazut in acest act normativ.
• Finalizarea proiectului legii salarizarii, partea privitoare la Sanatate, incluzand ierarhia, principiile si regulile existente in forma initiala a proiectului negociat cu Ministerul Sanatatii, pana la sfarsitul lunii august 2023.
• Stabilirea termenelor clare, convenite impreuna, de aplicarea a noii legi a salarizarii pentru angajatii din Sanatate pana la sfarsitul luni septembrie.
Suspendarea conflictului colectiv de munca este conditionata de continuarea negocierilor pentru finalizarea punctelor amintite, la termenele stabilite.
Suspendarea conflictului colectiv de munca nu este o „demobilizare”, ci doar o retragere temporara in „cazarma”, actiunile putand fi reluate rapid si cu mai mare amploare in caz de nevoie. Atentionam guvernantii ca neonorarea acestor obligatii la termenele amintite va determina reluarea conflictului colectiv de munca.
Suspendarea conflictului colectiv de munca implica si suspendarea programului anuntat privind declansarea grevei de avertisment si a grevei generale, acesta urmand sa fie reprogramat in momentul reluarii conflictului colectiv de munca. De asemenea, suspendarea conflictului colectiv de munca determina suspendarea celor doua forme complementare de protest, respectiv Demisia medicilor din contractele individuale de munca aferente garzilor suplimentare si Protestul angajatilor din Sanatate care asigura continuitatea serviciilor medicale/functionarii unitatii, acestea urmand sa fie reluate automat in caz de redeschidere a conflictului colectiv de munca.
Suspendarea conflictului colectiv de munca implica insa continuarea si accentuarea actiunilor de informare a angajatilor din sanatate in privinta situatiei existente si mai ales a proiectului legii salarizarii, aceasta devenind cea mai importanta actiune din aceasta perioada”.
Intelegere la Guvern
Minstrul Sanatatii, Alexandru Rafila, anunta in urma cu doua zile, ca s-a ajuns la o intelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale si a unor masuri de reforma a activitatii personalului din sanatate, care includ:
-realizarea de modificari si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernul numarul 63 din 2023 care sa permita plata integrala a indemnizatiilor si sporurilor prevazuta in Legea 153 din 2017, precum si completari referitoare la modalitatea de acordare a drepturilor salariatului;
-identificarea solutiilor de acordare integrala a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care isi desfasoara activitatea in ture, finalizarea si semnarea Contractului Colectiv de Munca la nivel de sector Sanatate, prin solutionarea propunerilor Federatiei Solidaritatea Sanitara referitoare la recunoasterea schimbului de tura ca timp de lucru sub forma pauzei de masa de 30 minute care sa fie inclusa in timpul de lucru;
Dreptul la concediu
-recunoasterea posibilitatii de pastrare a dreptului de concediu de odihna neefectuat si a orelor nerecuperate si neplatite;
-recunoasterea ca stagiu de cotizare suplimentara a timpului de lucru desfasurat in garzi si implinirea anticipata a stagiului maxim de cotizare, identificarea unei solutii privind excluderea indemnizatiei de hrana din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite, aferente sporurilor acordate.