Grid star
eveniment

CA PE VREMEA LUI CEAUSESCU – Sindicalistii spun ca majorarea salariului minim cu 41 de lei este o batjocura si seamana cu promisiunile din 89

Majorarea salariului minim cu 41 de lei net este o batjocura si seamana cu promisiunea lui Nicolae Ceausescu din 1989 de a majora veniturile cu 10 lei, pentru a putea sa mai ramana la putere, spune presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marius Ionescu, aflat in fata Administratiei Prezidentiale. Romania se alfla la coada clasamentului european in ce priveste salariul minim, potrivit datelor Eurostat, in conditiile in care mentinerea veniturilor populatiei si conservarea puterii de cumparare este unul dintre pilonii strategiei de revenire economica la nivelul UE, spun reprezentantii Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA.

Sindicalistii din organizatii afiliate Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA, au participat luni la pichetarea sediului Administratiei Prezidentiale dupa ce Guvernul a adoptat miercuri, 13 ianuarie, hotararea care stabileste majorarea salariului minim brut la 2.300 de lei in acest an. Astfel, salariatii vor primi 1.386 de lei „in mana“, cu 41 de lei mai mult decat in 2020. Aceasta inseamna ca in 2021 tariful orar va creste la 13,583 lei/ora de la 13,327 lei/ora in 2020 pentru un program complet de lucru.

Romania avea in ianuarie 2020 al treilea cel mic salariu minim pe economie din UE, dupa Bulgaria si Letonia, arata un studiu facut de Eurostat

Sunt mai multe nemultumiri legate de cresterea salariului minim. In primul rand, sindicatele considera ca aceasta este in cuantum insuficient in raport cu necesitatile de baza ale angajatilor din aceasta categorie salariala.

Acesti 41 de lei cu care ei au marit in acest an salariul minim este o batjocura. Este, daca vreti, o asemanare cu cea a facut Ceausescu in '89, cand a promis 10 lei, daca il lasam sa fie in continuare presedinte. Eu am fost si la Revolutie, in 1989, am fost si acum 10 ani, aici in fata Palatului Cotroceni, cand un fost presedinte a facut acelasi lucru, a taiat salariile si pensiile. Ce s-a intamplat atunci in Romania? Care a fost cel mai afectat mediu, cel bugetar sau cel privat? Au fost oameni care s-au sinucis, drame, familii distruse, afaceri trase pe dreapta, economia s-a dus in cap, oamenii nu mai aveau ce sa mai manance, ce sa duca acasa, la familie. Noi nu vrem ca acest lucru sa se repete. Acesti guvernanti trebuie sa respecte poporul roman, sa nu ne plece oamenii afara din tara! De aia ne pleaca romanii din tara, pentru ca tara asta nu le ofera nimic. Noi aici suntem in strada ca sa aparam dreptul romanilor la un nivel de trai decent, la un salariu decent, la o pensie decenta”, a afirmat Marius Ionescu, citat de Agerpres.

Un alt aspect straniu legat de noua reglementare este legat de faptul ca HG a fost adoptata si publicata in Monitorul Oficial intr-o forma diferita fata de cea anuntata initial in etapa de proiect de act normativ. Data de la care se aplica majorarea salariului minim e informatia-cheie care a fost schimbata de Guvern in forma adoptata miercuri, fata de cea anuntata inital. Astfel, majorarea salariului minim se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a hotararii de guvern, 13 ianuarie, si nu cu data de 1 ianuarie, asa cum anuntase initial Guvernul in proiectul de act normativ.

Cartel ALFA: Politica Guvernului in ce priveste salariul minim in Romania este contrara practicilor la nivelul UE

De altfel, Confederatia Sindicala Cartel ALFA a aratat inca din noiembrie 2020 ca politica Guvernului in ce priveste salariul minim in Romania este nealiniata la practicile europene.

Daca ne raportam la tarile din jur, cu doar 7,2% crestere a salariului minim in 2020, Romania a ramas mult in urma. In Polonia, salariul minim a crescut cu nu mai putin de 15,6% in 2020, in timp ce in Slovacia a crescut cu 11,5% si in Bulgaria cu 8,9%. Daca ne gandim strict la migratia fortei de munca, nu putem sa nu remarcam ca salariul minim a crescut cu 6,2% in Marea Britanie, care se aplica insa la o baza de raportare mult mai mare. In orice caz, tendinta de crestere rapida a salariului minim este generalizata in Europa Centrala si de Est, unde guvernele tin cont de importanta salariului minim pentru atingerea unei convergente a veniturilor fata de tarile occidentale. Romania pare sa fi pierdut deja teren in 2020 si cu siguranta va mai pierde si in anii urmatori daca se va continua aceasta politica de mentinere a salariului minim la un nivel atat de scazut”, spunea Cartel Alfa intr-o scrisoare deschisa trimisa Guvernului in noiembrie 2020.

La pichetul de luni, 18 ianuarie 2021 de la Palatul Cotroceni, sindicalistii sustin ca Romania poate sustine o crestere salariala mai consistenta.

Noi am iesit in strada si pentru salariul minim, pentru ca, in ultimii ani, o anumita guvernare a demonstrat ca salariul se poate mari de la 600 de lei cat era acum cativa ani, la 2.300 de lei. Astazi este 2.300 de lei. Se poate, dragi romani! Cine spune ca nu se poate este un mincinos. Romania este o tara bogata, o tara care are resurse, o tara care nu se compara cu multe alte tari care au un nivel de trai ridicat. La noi in Romania trebuie pentru acest popor sa fie un nivel de trai ridicat. Constitutia prevede ca romanii au dreptul la un salariu decent si la o pensie decenta”, mai spune Marius Ionescu.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual a apreciat ca inghetarea salariilor din sistemul public reprezinta, practic, o taiere a acestor salarii.

Acesti guvernanti nu ca au inghetat salariile si pensiile, aceasta este o minciuna. Ei au taiat salariile si pensiile: Legea salarizarii prevede un nivel al salariului care nu este respectat de actuala clasa politica care guverneaza Romania; Legea pensiilor pentru militari si pentru politisti prevede o pensie care trebuia sa fie mai mare si care acum este mai mica si asta inseamna o taiere. Pensionarilor din Romania le-au promis un nivel mai mare al pensiilor, cum prevede legea, iar dansii, dand un nivel mai mic al pensiilor, practic au taiat pensiile. Ce le rezerva actuala clasa politica copiilor nostri”, a mai spus Ionescu.

El a avertizat ca tot mai multi oameni vor iesi in strada in cazul in care Guvernul nu va renunta la decizia de inghetare a salariilor angajatilor din sistemul public.

Printra statele membre UE care in ianuarie 2020 aveau salarii minime pe economie mai mici de 500 de euro brut lunar se numara Bulgaria, Letonia, Romania si Ungari, conform datelor Eurostat care le plaseaza in „grupul unu” al celor mai prost platiti europeni. In aceste tari salariile minime au variat intre 312 euro in Bulgaria, 430 de euro in Letonia, 466 de euro in Romania si 487 euro in Ungaria. Grupul al doilea este format din state membre UE care in ianuarie 2020 aveau salarii minime brute cuprinse intre 500 de euro si 1.000 de euro pe luna: Croatia (546 de euro), Cehia (575 de euro), Slovacia (580 de euro), Estonia (584 de euro), Lituania (607 euro), Polonia (611 euro), Portugalia (741 de euro), Grecia (758 de euro), Malta (777 euro) si Slovenia cu 941 de euro. Al treilea grup este format din statele UE unde salariile minime la nivel national au fost de cel putin 1.000 euro pe luna in ianuarie 2020. Este vorba despre Spania (1.050 de euro), Franta (1.539 de euro), Germania (1.584 de euro), Belgia (1.594 de euro), Tarile de Jos (1.636 de euro), Irlanda (1.656 de euro) si Luxemburg cu 2.142 de euro.

https://www.cartel-alfa.ro/ro/comunicate-57/noua-argumente-in-favoarea-cresterii

-salariului-minim-garantat-in-plata-pentru-anul-2021-94/

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/8/82/Minimum_wages_highlight_FP2020-RO.png

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani