BURSELE ELEVILOR – Anuntul PNL: Se intampla pentru prima data in Romania
Deputatul PNL Alexandru Muraru afirma ca pentru prima oara dupa 1990, bursele elevilor vor fi platite de la bugetul de stat. In acest sens, sustine liberalul, 535, 7 milioane lei sunt prinsi in proiectul de buget pentru finantarea burselor elevilor.
Potrivit unei declaratii a liberalului, declaratie postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Legea educatiei nationale (art. 82, alin.) prevede dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanta sau studiu:
“Pana acum, cuantumul era stabilit de catre consiliile locale. Astfel, in Romania erau situatii unde elevii primeau burse sociale sau de performanta de 8, 10 sau 15 lei. In multe cazuri, consiliile locale nici macar nu acordau bursele.
Astfel, Guvernul PNL, in decembrie 2020, a stabilit, printr-o hotarare de Guvern, ca valoarea minima a bursei, indiferent de care, este de 100 lei. Mai mult, prin legea bugetului de stat, pentru prima data in Romania, s-au asigurat fondurile pentru ca toti elevii sa beneficieze de aceasta bursa de minim 100 lei de la bugetul de stat!”.
Parlamentarul liberal a mai adaugat ca unitatile administrativ-teritoarile au posibilitatea sa majoreze cuantumul minimal stabilit de Guvern din bugetele locale:
”Consiliile locale pot adopta hotarari in sensul cresterii sumei de 100 lei, care este asigurata de catre Bugetul de Stat, diferenta urmand a fi suportata de la bugetul local. Eu ii incurajez pe toti edilii sa sustina performanta in educatie, dar si cazurile sociale, pentru ca investitia in educatie este multiplicatoare in economia locala”.
Bugetul Educatiei
Liberalul a tinut sa infirme informatiile care circula in spatiul public cu privire la micsorarea bugetului alocat Educatiei:
”Pana acum, Educatia inregistreaza, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, in crestere cu 6% fata de 2020 (crestere cu 2,24 miliarde lei). Aici este prinsa, in premiera, de la bugetul de stat, prin bugetele locale, finantarea pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). Daca vorbim doar de bugetul Ministerului Educatiei, acesta inregistreaza o crestere, in valoare absoluta, de 241,8 milioane lei. Precizez ca aceasta crestere este inregistrata in conditiile in care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum voucherele de vacanta, plata diferentelor salariale conform Legii 85/2016 sau alocari din fondul de rezerva”.