BURSA DE VALORI BUCURESTI – Iata ce s-a intamplat cu tranzactiile

877

sursa foto: Realitateafinanciara.net

Investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-au intensificat activitatea de tranzactionare in luna mai, ceea ce a condus la cresteri ale valorilor medii zilnice pe toate tipurile de instrumente financiare comparativ cu luna aprilie, anunta Bursa.
Pe segmentul de actiuni, lichiditatea zilnica a fost de 35 milioane lei in mai comparativ cu 33 milioane lei cu o luna in urma. Cel mai important avans a fost consemnat pe segmenul de instrumente cu venit fix, care a depasit 56 de milioane de lei in mai.
Valoarea medie zilnica a tranzactiilor realizate la BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 137% in mai fata de aprilie, de la 39,5 milioane lei la 93,9 milioane lei. Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare a ajuns la 70,9 milioane lei, in crestere cu 37% fata de primele 5 luni ale anului anterior.

Maxim istoric

Potrivit VBV, cresterea activitatii investitionale a dus piata de capital la noi maxime in luna mai. In sedinta de tranzactionare din 12 mai, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.763 puncte, iar pe 24 mai indicele BET-TR a afisat un record istorice de 19.986 puncte.
Luna mai a continuat seria lunara de cresteri cu un avans de 0,8% pentru BET si de 2,8% pentru BET-TR. Dupa primele 5 luni ale anului, BET a crescut cu 16,6%, iar BET-TR cu 18,9%.

Tranzactiile

Activitatea investitionala la BVB si-a continuat parcursul ascendent in prima parte a anului 2021, dupa rezultatele record obtinute in 2020 cand investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuala inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in anul 2007. In septembrie 2020, Romania a fost promovata de catre furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piata Emergenta.
Valoarea de piata a companiilor locale listate pe piata principala a BVB a depasit nivelul atins inainte de declansarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societatilor romanesti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti a ajuns la aproape 120 de miliarde lei, echivalentul a 24 miliarde euro. 

*Cititi aici Raportul BNV pe luna mai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole