BUGETUL SUA BAGA IN CEATA PIATA CRIPTO – Jucatorii „lichideaza” detinerile cripto: Bitcoin, Ethereum si altcoins pierd intre 10% si 20% din valoare
Jucatorii din pietele financiare si-au mutat piesele pe tabla de sah vineri, 28 mai, in asteptarea discursului public prin care presedintele american Joe Biden urmeaza sa prezinte primul buget complet din mandatul sau. Administratia de la Casa Alba intentioneaza sa antreneze nu mai putin de 6 trilioane de dolari in cheltuieli federale pentru anul fiscal 2022, un buget care duce Statele Unite la cele mai ridicate niveluri de cheltuieli federale de dupa cel de-al doilea razboi mondial, scrie New York Times.
Bitcoin, Ethereum si celelalte criptomonede au revenit pe o panta descendenta vineri, in contextul in care jucatorii din piata au cautat sa isi asigure lichiditate in asteptarea anuntului lui Biden. Astfel, Bitcoin a scazut cu aproximativ 10% vineri, ajungand sa se tranzactioneze cu doar 35.000 de dolari dupa ce in ziua precedenta (joi, 27 mai), cumparatorii au esuat in a stabili un punct de sprijin peste pragul de 40.000 de dolari. Ethereum a pierdut, in mai putin de 24 de ore, aproape 14%, ajungand sa se tranzactioneze sub 2500 dolari, in timp ce criptomonedele din top 10 pierd si ele circa 10- 20% din valoare.
Paradox pe piata cripto: Bitcoin scade, pe fondul unei presiuni inflationiste in crestere
Evolutia descendenta a Bitcoin este paradoxala, in contextul in care cheltuielile uriase anuntate de presedintele Joe Biden, respectiv presiunea inflationista declansata de acestea ar trebui sa conduca la un efect contrar in piata: migrare investitorilor catre criptomoneda, scrie CoinDesk.
Documentele obtinute de The New York Times arata ca propunerea de buget, prima din mandatul lui Biden, solicita cresterea cheltuielilor totale la 8,2 trilioane de dolari pana in 2031, cu deficite de peste 1,3 trilioane de dolari in urmatorul deceniu.
Propunerea arata ca administratia Biden ramane netulburata de temerile recente privind inflatia si este putin probabil sa inchida robinetul de lichiditate in curand, avand deja pompate miliarde de dolari in sistem pentru a contracara efectele economice ale pandemiei coronavirusului din martie 2020, comenteaza jurnalistii de la New York Times.
Reactia adversa a Bitcoin in contextul in care se vorbeste despre mai multe stimulente financiare pare confuza, dat fiind aceasta temere a investitorilor a dus la cresterea critomonedei de la 5.000 dolari in martie 2020 la peste 60.000 (varful inregistrat in urma cu doar cateva saptamani).
Temerile investitorilor in cripto, legate de restrictiile anuntate de China si SUA
Criptomoneda a primit validarea investitorilor ca fiind o acoperire impotriva inflatiei de la gigantii de pe Wall Street si de la mai multe companii listate.
„Personal, as prefera sa am bitcoin decat o obligatiune, intr-un scenariu inflationist”, a declarat fondatorul Bridgewater Associates, Ray Dalio, intr-o conversatie de o ora cu CoinDesk Chief Content Officer Michael J. Casey la inceputul acestei saptamani.
Preocuparile din ce in ce mai mari cu privire la impactul asupra mediului al exploatarii criptomonedelor si recentele anunturi de reglementare ale Chinei ar putea tine insa cumparatorii cripto la distanta.
Frica, incertitudinea si indoiala pun presiune pe pretul criptomonedelor
„Comertul cu amanuntul (n.r. micii investitori cripto) pare sa incetineasca, in timp ce preocuparile de reglementare si frica, incertitudinea si indoiala declansate de noile declaratii din China au luat locul central”, a declarat Matthew Dibb, cofondator si COO al Stack Funds.
„Multi participanti la piata acopera pozitii in lumina stirilor anticipate care (ar putea) sa iasa la iveala. ESG, care inseamna „guvernanta de mediu, sociala si corporativa”, este un termen folosit pentru a se referi la durabilitatea si impactul companiilor asupra societatii, iar consumul urias necesar pentru minarea de Bitcoin a pus presiune pe acest indicator numit ESG”, a continuat el.
Bitcoin a scazut brusc de la 58.000 de dolari la aproape 30.000 de dolari la inceputul acestei luni, dupa ce Tesla a suspendat achizitiile de vehicule cu bitcoin, invocand preocupari de mediu.
„Preocuparile de mediu vor creste cu timpul. Acest lucru va reprezenta o turbulenta majora pe termen lung pentru bitcoin si va duce la diminuarea dominantei criptomonedei”, a scris pe Twitter comerciantul si analistul Alex Kruger.
In plus, temerile ca Rezerva Federala ar putea creste rata dobanzii pentru a contracara inflatia ar putea mentine criptocurrency sub presiune. Acest lucru se datoreaza faptului ca majorarile ratei dobanzii de catre FED dilueaza atractia activelor de stocare cu valoare precum bitcoin.
„Sprijinul larg al Fedului fata de economie de la debutul pandemiei a oferit suport pentru preturi mai ridicate ale activelor, inclusiv al actiunilor si criptomonedelor. In cele din urma, eliminarea acestui suport va oferi probabil premisa pentru cresterea pretului activelor.”, a declarat pentru CoinDesk Ariel Zetlin-Jones, profesor asociat de economie la Tepper School of Business de la Universitatea Carnegie Mellonla inceputul lunii mai.
Temerile privind cresterea ratei dobanzii se pot amplifica, daca cheltuielile de consum personal de baza (indicatorul PCE) - masura preferata a inflatiei folosita de catre Fed - depasesc asteptarile din trecut. Acest lucru ar putea duce la o scadere mai abrupta a bitcoinului, comenteaza CoinDesk.