Grid star
eveniment

BUGETUL PE 2023: OBIECTIVELE GUVERNULUI – Adrian Caciu a prezentat cifrele

Guvernul adopta bugetul pe 2023, iar ministrul de Finante, Adrian Caciu, a dat detalii inainte de inceperea sedintei, precizand, printre altele, ca vor creste salariile.

Potrivit acestuia, bugetul pe anul 2023 pleaca si se construieste pe ceea ce s-a prezentat de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, referitor la evolutia indicatorilor macroeconomici, in prognoza de toamna din 2022. Astfel, pentru anul viitor avem o prognoza de PIB nominal la 1.552,1 miliarde de lei, cu o crestere reala de 2,8%, in incetinire fata de ceea ce a insemnat cresterea economica prognozata pentru 2022, care a fost de 4,6%.
Ministrul de Finante a mai precizat ca se are in vedere o descrestere a nivelului inflatiei pana la valoarea medie anuala de 9,6, cu un obiectiv ca inflatia in 2023 sa ajunga, la sfarsitul anului, la 8%. Se prognozeaza si o crestere a salariului mediu brut lunar la 6.789 de lei, de la 6.120, a salariului mediu net lunar la 4.235 de lei de la 3.801 lei, o crestere a numarului mediu de salariati la 5.252.000 fata de 5.175.000 in 2022 si o scadere a ratei somajului inregistrat la 2,7%, de la 2,9, cat este estimata pentru anul 2022.

Iata declaratiile facute de ministrul de Finante:

Bugetul pe anul 2023 pleaca si se construieste pe ceea ce s-a prezentat de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, referitor la evolutia indicatorilor macroeconomici, in prognoza de toamna din 2022, respectiv: pentru anul 2023 avem o prognoza de PIB nominal la 1.552,1 miliarde de lei, cu o crestere reala de 2,8%, in incetinire fata de ceea ce a insemnat cresterea economica prognozata pentru 2022, care a fost de 4,6%. Dar o reducere a deficitelor este cel mai important lucru, de aceea si constructia bugetara a urmarit acest lucru, reducere a deficitelor gemene, respectiv: deficitul de cont curent scade la 8,5% din PIB, de la 8,8%, si deficitul public scade la 4,4% din PIB, de la 5,7%.

Salarii mai mari

De asemenea, se are in vedere o descrestere a nivelului inflatiei pana la valoarea medie anuala de 9,6%, cu un obiectiv ca inflatia in 2023 sa ajunga, la sfarsitul anului 2023, la 8%, o crestere a salariului mediu brut lunar la 6.789 de lei (de la 6.120 lei), a salariului mediu net lunar de la 4.235 de lei (de la 3.801 lei), o crestere a numarului mediu de salariati la 5.252.000 (fata de 5.175.000 in 2022) si o scadere a ratei somajului inregistrat la 2,7%, de la 2,9%, cat este estimata pentru anul 2022.
Obiectivele politicii fiscal-bugetare pe care am avut-o in vedere si o avem in vedere sunt reprezentate de continuarea masurilor pentru o redresare economica robusta, mentinerea si sustinerea unui nou cadru de dezvoltare durabila, justa si incluziva, care sa asigure o tranzitie ecologica, eficienta economic, suportabila social si axata pe competitivitate, inovatie si decarbonizare, care sa conduca la eliminarea vulnerabilitatilor din economie si sa asigure un nivel de trai, pe cat se poate, decent. De asemenea, se continua realizarea graduala a consolidarii fiscale, prin masuri care sa permita atingerea tintei de deficit prevazut in regulamentele europene, pana la sfarsitul anului 2024.

Bani pentru investitii

Bugetul pe anul 2023 este construit, din punctul nostru de vedere (am vazut astazi si opinia Consiliului Fiscal), este construit prudent si echilibrat si axat major catre investitii. Avem o alocare de 7,2% din PIB in anul 2023, pentru investitii, respectiv un volum nominal de 112 miliarde de lei, dar, in acelasi timp, echilibram si pe partea de stimuli catre economie si pe partea de sprijin pentru populatie, mai ales in scopul si in lupta de a combate cat se poate de mult din erodarea puterii de cumparare care a fost produsa de inflatie.

Impartirea banilor

Avem institutii cu alocari mai mari decat in anul 2022, avem Ministerul Apararii, care, asa cum ne-am asumat cu totii, incepand cu 2023, alocarea creste la 2,5% din PIB; avem Ministerul Agriculturii: o crestere cu 7%, la 25 miliarde de lei; avem Ministerul Afacerilor Interne: o crestere de 12,17%, la 25,5 miliarde de lei; avem Ministerul Antreprenoriatelor si Turismului: cu 4 miliarde de lei pe care ii acordam pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii; o crestere de 69,7% la Ministerul Cercetarii, pastrandu-ne angajamentul sa recuperam gradual, intr-un orizont de timp mediu, astfel incat sa ajungem in 2025 la 1% din PIB, poate si mai devreme, depinde cat vom putea sa si implementam din programe.
La Ministerul Educatiei, o crestere de 7%, la Ministerul Economiei, o mentinere de 702 milioane de lei, la Ministerul Dezvoltarii o alocare mai ampla, avand in vedere ca in 2023 si intra in implementare si programul Anghel Saligny. La Ministerul Transporturilor, o crestere de 16,6%, un buget care porneste cu 23,3 miliarde de lei si speram ca la rectificare, de altfel la toate este posibila o suplimentare, pentru ca pe partea de investitii, 2022 a insemnat un an de angajamente, de contracte, iar 2023 ar insemna un an de implementare, respectiv de executii; la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, o crestere de 29,7%, o crestere cu 11,7 miliarde de lei; si la Ministerul Mediului, o crestere de 7,6%, cu 3,76 miliarde de lei.

De asemenea, la Ministerul Familiei se implementeaza programele, anul acesta a fost de constructie, iar anul viitor este an de implementare de programe, bugetul alocat fiind de 620 de milioane de lei.

Diminuari

Sunt, evident, si ordonatori de credite care, aparent, sa spun, au diminuari de alocari. Dar as vrea doar sa specific, in ceea ce priveste Ministerul Energiei si Ministerul Muncii, avand in vedere prevederile Ordonantei 119 (n.r. din 2022), prin care am schimbat sistemul de decontare a facturilor, a compensarii facturilor la energie. Practic, banii care se alocau catre ministere nu se mai aloca, ei gasindu-se in contul de disponibil din contributia de solidaritate din care se compenseaza facturile si astfel se explica, de altfel, scaderi de bugete la cele doua ministere, partea de asistenta sociala, partea la Ministerul Muncii sau partea de sprijin prin programe pastrandu-se intacta; la Ministerul Energiei, partea de investitii pastrandu-se intacta chiar cu suplimentare pentru anul 2023”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani