BUGETARII DINTR-UN ORAS DIN CHINA, PLATITI IN YUANI DIGITALI – Beijingul face pasi agresivi pentru a extinde aria de circulatie a propriei monede digitale
China face pasi agresivi in implementarea Yuan-ului digital dupa ce, in septembrie 2021, a interzis atat tranzactiile, cat si minarea de criptomonede emise de entitati private. Astfel, autoritatile chineze au anuntat ca incepand cu luna mai, angajatii din sectorul public care lucreaza in Changshu, un oras cu 1,7 milioane de locuitori, vor fi platiti in e-CNY (Yuan-ul digital), relateaza CNN. Angajatii care-si primesc astfel salariul sunt nevoiti sa instaleze pe telefon o aplicatie de plata dedicata, care functioneaza ca inlocuitor pentru cardul bancar.
Gilda Popa
Spre deosebire de bancnote si tranzactiile operate in sistemul bancar traditional, platile in e-CNY functioneaza de pe o platforma aflata direct sub controlul regimului de la Beijing. Iar in loc de credibilitatea unei criptomonede administrata de comunitate, prin validarea tranzactiilor blockchain, Yuan-ul digital este garantat de autoritatea Partidului Comunist Chinez (CCP).
Aceasta reteaua a monedei digitale a Chinei este "ferita” de regulile sistemului bancar traditional și poate genera oricata lichiditate este nevoie pentru efectuarea platilor catre angajatii institutiilor esentiale (spre exemplu scoli, spitale, institute de cercetare si organizatii media), totodata stabilind valoarea monedei. Practic, sistemul de plati e-CNY echivaleaza cu o deconectare de la sistemul bancar traditional, permitand CCP sa "rezolve” din cateva apasari de taste orice deficit de finantare ce ar putea bloca functionarea institutiilor esentiale in eventualitatea unei crize induse de sanctiuni internationale aplicate dupa modelul Rusiei.
La fel ca alte criptomonede, Yuan-ul digital incorporeaza unele elemente ale tehnologiei blockchain, fiecare tranzactie fiind inregistrata in blockchain si usor de urmarit pentru stabilirea partilor implicate. In schimb, platforma controlata central nu poate fi supusa la fel de usor unui audit independent, care sa probeze ca tranzactiile sunt complet legitime.
Changshu, un oras cu 1,7 milioane de locuitori, experimenteaza deja yuanul digital, o forma de bani care exista doar online si este administrata si sustinuta de Banca Centrala a Chinei.
China face pasi importanti in implementarea Yuanului digital la nivel national
China nu a anuntat inca un deadline pentru lansarea Yuanului digital la nivel national, dar Beijingul a incercat multe modalitati de a extinde aria de circulatie a propriei sale monede digitale.
In ianuarie anul trecut, Banca Populara Chineza a lansat o aplicatie de portofel electronic pe sistemele Apple si Android care poate fi folosita in mai multe orase si regiuni in care e-CNY era in circulatie.
In acelasi timp, China a facut presiuni asupra unor companii, intre care McDonald’s (MCD) si Nike (NKE), pentru a le permite clientilor sa foloseasca yuanul digital in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing.
Mai multe orase chineze, inclusiv Beijing si Shenzhen, au oferit chiar si milioane de dolari in yuani digitale rezidentilor lor, incurajandu-i sa foloseasca banii virtuali.
De asemenea, a cerut aplicatiilor private sa promoveze activ yuanul digital. Alipay a inceput sa testeze platile digitale in yuani in 2021, iar Tencent (TCEHY) a anuntat anul trecut ca va incepe sa sprijine si yuanul digital in portofelul sau WeChat Pay.
Ant Group, care detine Alipay, a dezvaluit, in 2020, ca aplicatia a procesat in medie 1,6 trilioane de dolari in fiecare luna – de peste o mie de ori volumul de tranzactii lunar al yuanului digital la acea vreme.
Tranzactiile care utilizeaza moneda digitala a Chinei au totalizat doar 100 de miliarde de yuani (14,5 miliarde de dolari) pana la sfarsitul lunii august 2022, echivalentul unei medii de 3,6 miliarde de yuani pe luna de la inceputul procesului de implementare a e-CNY, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Populara Chineza.