Grid star
eveniment

Buget de 300 milioane euro pentru antreprenori. Ministrul Energiei a stabilit conditiile

Ministerul Energiei condus de Sebastian Burduja (foto) lanseaza un nou program de sprijin pentru industria romaneasca: al doilea apel de proiecte pentru producerea de energie electrica pentru autoconsum, cu un buget de 300 de milioane de euro pentru companiile care vor sa-si produca propria energie curata.

Ministerul Energiei anunta lansarea spre consultare publica a Ghidului solicitantului aferent apelului de proiecte destinat sprijinirii investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum.

"Prin lansarea acestui nou apel oferim si mai mult sprijin concret companiilor care vor sa investeasca in independenta energetica a Romaniei. Simplificam accesul la finantare si inlaturam bariere administrative inutile. Vrem ca fiecare kilowatt produs din surse regenerabile si consumat local sa insemne mai multa eficienta, competitivitate si sustenabilitate pentru economia romaneasca. In plus, extindem accesul catre sectoare importante pentru economia nationala, precum cel agricol si agroalimentar, si incurajam tranzitia acestora catre solutii energetice competitive si curate. Romania are un potential urias in zona regenerabilelor, iar acest apel este inca un pas hotarat pentru valorificarea acestui potential”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Modificarile vizeaza:

    • Acceptarea tuturor tipurilor de ipoteci in etapa de evaluare, cu conditia ca, in termen de 60 de zile lucratoare de la semnarea contractului de finantare, imobilul sa fie liber de sarcini sau ipoteca sa fie in scopul realizarii proiectului;
    • Eliminarea obligatiei de a prezenta dovada scoaterii din circuitul agricol si autorizatia de construire in termen de 1 an de la semnarea contractului – acestea vor fi necesare doar la cererea de prefinantare/rambursare;
    • Actul de reglementare de mediu nu mai este necesar la contractare, ci doar inainte de prima cerere de plata (prefinantare sau rambursare);
    • Eligibilitatea extinsa pentru solicitantii care desfasoara activitati secundare CAEN 01, 10 si 11 (agricultura, industrie alimentara si bauturi), neeligibili in alte scheme, conform conditiilor specificate in schema de ajutor.
Apelul de proiecte are un buget total estimat de 300 milioane euro, echivalent in lei, provenit din Fondul pentru Modernizare. Valoarea maxima a ajutorului de stat acordat este de 20 milioane euro per proiect, iar cel putin 70% din energia produsa trebuie destinata autoconsumului.
Valori maxime ale sprijinului acordat per MW instalat:
    • Energie solara:
        ◦ pana la 5 MW: max. 450.000 euro/MW
        ◦ peste 5 MW: max. 360.000 euro/MW
    • Energie eoliana: max. 700.000 euro/MW
    • Energie hidro: max. 1.805.000 euro/MW

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani