BUCHAREST FOOD SUMMIT – Nicolae Badea, Computerland Romania: "Cazurile de integrare in agricultura romaneasca sunt insulare!"
In viitorul Plan National Strategic, afacerile in sistem integrat din agricultura vor beneficia de o atentie sporita, iar prin urmare si fondurile alocate vor fi importante.
O adevarata sansa pentru fermierii romani care trebuie sa profite la maximum de aceasta oportunitate daca vor sa devina rentabili.
Altfel spus, a cam sosit momentul sa nu mai vanda materii prime, ci sa treca la procesare, fara de care nu vor avea nicio sansa sa reziste pe o piata cu o concurenta tot mai mare.
Chiar daca in Romania exista si integratori de succes, iar Dimitrie Musca de la CAI Curtici este poate cel mai bun model in acest sens, trebuie sa recunoastem ca in agricultura romaneasca intalnim prea putin conceptul de integrare, destul de putin inteles, de altfel, poate si pentru ca vorbim de un proces aflat la inceput de drum. Cu exceptiile de rigoare, bineinteles.
„Noi suntem abia la inceputurile intelegerii conceptului de integrare si exemplele domnului Musca (n.red – Dimitrie Musca, presedintele CAI Curtici) si altele sunt insulare. Aceste cazuri sunt in faza de accelerare, dar altii sunt departe de a ajunge in punctul zero, punctul de start”, a declarat la BucharestFoodSummit Nicolae Badea (foto), presedintele Computerland Romania, partenerul Gold al evenimentului.
Integrarea este obligatorie pentru agricultura romaneasca, caracterizata de randamente mici de productie, raportat la cele ale competitorilor europeni, dar si de lipsa unor reglementari, facilitati care sa-i incurajeze pe fermeiri sa aleaga aceasta cale.
„Asa este corect sa ne raportam la situatia in care suntem si sa reusim sa anticipam mutatiile viitoare, ce a lipsit si in continuare lipseste – absenta continuitatii, a consolidarii elementelor de reglementare, a bazei de reglementare, absenta facilitatilor de finantare … Este nevoie de conexiune cu mediul academic si de inovare. In afara de concept, abnegatie, stoicism si sacrificiu, ai nevoie de un cadru de reglementare care sa dea stabilitate, care sa fie continuativ, sa permita consolidari, sa accepte feedback-uri continue care inseamna modificare pentru a stimula, nu pentru a strangula”, a mai spus Nicolae Badea, Computerland Romania.
BucharestFoodSummit.ro, ajuns la cea de-a treia editie, este cel mai mare si important eveniment international al toamnei din Romania, in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa.
BucharestFoodSummit.ro, Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare si important eveniment international al toamnei din Romania in agribusines, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa.
Conferinta a fost moderata de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.
La conferinta au participat Florin Citu, ministrul Finantelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar si fermierii integratori – Alexandru Baciu si Nicusor Serban. Au mai fost prezenti Calin Musca, antreprenor, PorkProd, Adrian Radulescu – presedinte Asociatia Fermierilor Romani, Nicolae Istudor, Rector ASE Bucuresti, Valentin Vladut, director general Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu si Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.
BucharestFoodSummit.ro este organizat in parteneriat cu #RomaniaFunctioneaza, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Maracineni, HORA, Agrostandard si Academia de Studii Economice Bucuresti.
Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.
Partenerii media: FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul.
Seria de conferinte BucharestFoodSummit este in desfasurare. Se mai pot face inscrieri de participare dar locurile sunt limitate!
Articol preluat de pe Foodbiz.ro