Bruxells-ul explica cresterea cheltuielilor Romaniei
17 November 2024 10:30 Lumea Banilor 583Comisia Europeana (CE) condusa de Ursula von der Leyen (foto stanga, langa Klaus Iohannis) prognozeaza ca in 2025 si 2026 deficitul Romaniei va ramane ridicat. In 2025, costul pe termen scurt al reformei pensiilor si o crestere suplimentara a platilor dobanzilor (2,2% din PIB in 2026, fata de 1,4% din PIB in 2022) sunt proiectate sa mentina cresterea cheltuielilor guvernamentale la un nivel ridicat, sustine CE
Conform celei mai recente prognoze pentru Romania, se estimeaza ca deficitul public al Romaniei va ajunge la 8% din PIB in 2024, mult mai mare decat in 2023 (6,5% din PIB). Deficitul mai mare decat se astepta reflecta o crestere foarte rapida a cheltuielilor guvernamentale, in principal din cauza cresterilor mari ale salariilor din sectorul public, a cheltuielilor cu bunuri si servicii si a transferurilor sociale, inclusiv a pensiilor.
De asemenea, reflecta o crestere usor mai lenta a veniturilor din cauza activitatii economice mai slabe decat se astepta. Se asteapta ca investitiile publice ca pondere din PIB sa creasca semnificativ, reflectand obiective ambitioase atat pentru proiectele de investitii finantate la nivel national, cat si pentru cele finantate de UE.
Datoria publica ajunge la 60%
Cresterea veniturilor ar trebui sa ramana robusta, in concordanta cu evolutia activitatii economice. Datoria publica generala este de asteptat sa creasca de la 48,9% din PIB in 2023 la aproape 60% in 2026, reflectand deficite mari si o crestere mai lenta a PIB-ului nominal in urmatorii ani”, arata CE:
“Important este ca prognoza nu include niciun impact al potentialelor masuri de reducere a deficitului asupra veniturilor sau cheltuielilor incluse in planul fiscal si structural pe termen mediu pe care Romania l-a prezentat Comisiei la 25 octombrie. Aceste masuri nu sunt suficient specificate in aceasta etapa. Cu toate acestea, ele au potentialul de a reduce semnificativ deficitul public in raport cu aceasta prognoza, daca sunt concepute si implementate corespunzator in contextul bugetului pentru 2025. Datoria publica generala este de asteptat sa creasca de la 48,9% din PIB in 2023 la aproape 60% in 2026, reflectand deficite mari si o crestere mai lenta a PIB-ului nominal in urmatorii ani”.
Sursa foto: Facebook Comisia Europeana