Grid star
camere de comert

IESIREA UK DIN UE – Mihai Daraban: Excedentul comercial cu Marea Britanie trebuie pastrat si dupa Brexit

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) condusa de Mihai Daraban, impreuna cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Directia Generala a Vamilor a organizat marti,15 decembrie, un seminar online, avand ca tema principala noile reglementari privind regimul vamal si efectele asupra activitatilor de import/export.

Obiectivul general al acestui seminar a fost furnizarea de informatii exhaustive privind noile conditii de desfasurare si reglementarile aferente principalelor domenii de cooperare economica cu Marea Britaniei, avandu-se in vedere iesirea acesteia din Uniunea Europeana.

Potrivit lui Mihai Daraban, CCIR a fost de la inceput entitatea neguvernamentala aleasa sa faca parte din comitetul interministerial de coordonare si de pregatire a mediului de afaceri pentru Brexit:

„CCIR a creat, inca din 2018, o platforma online menita sa raspunda tuturor intrebarilor mediului de afaceri legate de acest proces. Marea Britanie este una dintre putinele tari G20 cu care Romania are un excedent al balantei comerciale, acesta inregistrand 926,4 milioane de euro la sfarsitul lui 2019. Ne dorim ca acest excedent sa se pastreze si dupa Brexit.

De asemenea, vorbim de 6084 societati cu capital britanic, inregistrate la 31 octombrie 2020, cu un capital social subscris de 1,04 miliarde de euro. Nu in ultimul rand, Marea Britanie are o valoare a investitiilor directe in Romania de 2,85 miliarde euro. Astfel, Brexit-ul reprezinta un punct foarte important pe agenda CCIR pentru care am depus un efort substantial, in ceea ce priveste diseminarea oricarei informatii legate de acest proces catre operatorii economici”, a declarat presedintele CCIR Mihai Daraban.

Firmele trebuie sa fie pregatite

Dan Dragos Dragan, secretar de stat Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, a declarat ca este foarte important ca firmele romanesti care exporta in Marea Britanie sa fie pregatite pentru noile reglementari care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021:

„Astfel, evenimentul de astazi isi propune sa prezinte aceste reglementari, indiferent daca se va ajunge sau nu la un acord comercial. Marea Britanie si Uniunea Europeana sustin ca avansarea procesului de negociere este conditionat de o flexibilitate si de o ajustare substantiala a pozitionarii celor doua parti. Indiferent de incheierea unui acord sau nu intre Marea Britanie si UE, vor fi aplicate controale vamale marfurilor cu destinatia Marea Britanie sau care vin din aceasta tara. Bunurile importate de statele UE din Marea Britanie si viceversa vor trebui sa respecte regulile si standardele impuse de tara de destinatie”, a declarat Dan Dragos Dragan, secretar de stat Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

Attila Gyorgy, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, a spus ca este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand un stat alege sa parcurga invers procesul de aderare, si anume sa doreasca retragerea din uniune, proces care se dovedeste foarte complicat:

„Brexit-ul afecteaza peste 20.800 de reglementari ale UE, dintre care o parte importanta vizeaza partea de libera circulatie a bunurilor si marfurilor, precum si impozitarea acestora. In acest sens, Guvernul Romaniei si-a propus sa faca o serie de campanii de informare, astfel incat toti cei implicati in acest proces sa fie avizati de modificarile care vor urma, scopul nostru final fiind acela de a nu afecta in mod negativ volumul schimburilor comerciale dintre cele doua state”, a declarat Attila Gyorgy,

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (UK) a parasit Uniunea Europeana (UE) la data de 31 ianuarie 2020 astfel incat, in acest moment se afla in perioada de tranzitie care se va finaliza la 31 decembrie 2020. Astfel, prin parasirea pietei unice UE si a uniunii vamale, noi reglementari vor fi implementate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, pe relatia cu Regatul Unit.
 
Evenimentele vor beneficia de prezenta unor responsabili de rang inalt din cadrul institutiilor si administratiei centrale romanesti, a caror arie de competenta reglementeaza relatiile comerciale bilaterale romano-britanice, si vor aborda aspecte tehnice punctuale privind noul regim vamal, norme fiscale (de interes pentru operatori economici, transportatori rutieri de marfa etc).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani