Grid star
criptomonede

BOOM „INEXPLICABIL” DE 300 MILIARDE DOLARI PE PIATA CRIPTO – Bitcoin „ataca” iar pragul de 50.000 de dolari, in pofida balbaielilor legislative din SUA pe tema impozitarii criptomonedelor

Piata cripto da din nou „semne de viata” dupa declinul de sute de miliarde de dolari din ultimele luni, iar criptomonedele majore Bitcoin si Ether au atins duminica, 8 august, cele mai inalte valori de la inceputul verii, dupa un upgrade major al blockchainului Ethereum, supranumit „London hard fork”.
Aceasta in pofida incertitudinii cu privire la amendamentele care ar impune noi reguli in tranzactiile cripto, incluse in pachetul legislativ propus de Senatul american privind investitiile in infrastructura, scrie Bloomberg.

Analistii iau nota de noul raliu cripto, fara a-l putea explica in detaliu, pentru ca optimismul din piata nu este momentan alimentat de politicile celor mai puternice state din lume ce vizeaza criptomonedele. Astfel, interdictiile impuse de China in ce priveste tranzactiile si mineritul de criptomonede se mentin, Elon Musk, unul dintre cei mai puternici influenceri din piata cripto isi mentine si el scepticismul cu privire la consumul de energie al Bitcoin, iar autoritatile americane pregatesc un nou sistem de taxare a criptomonedelor, despre care Lumea Banilor a relatat pe larg.

In acelasi timp, Uniunea Europeana pregateste noi reglementari pentru actorii din piata cripto

Ethereum continua sa castige in valoare dupa actualizarea de joi a retelei

Cu toate acestea, Bitcoin a castigat aproape 5% in acest week-end, pana la un varf de peste 45.000 dolari atins duminica, 8 august, cel mai inalt nivel din 18 mai. In acelasi timp, Ether a crescut cu 20%, depasind pragul de 3000 de dolari, dogecoin a urcat cu 30% iar BNB, cardano si XRP au castigat intre 5% si 10% in ultimele 7 zile. Cumulat, piata cripto a „recuperat” 300 miliarde de dolari in ultima saptamana, noteaza forbes.com.

O stare de optimism pare sa fi revenit pe pietele criptomonedelor”, a declarat pentru bloomberg.com Paolo Ardoino, director tehnologic la Bitfinex. „Bitcoin conduce noul raliu din piata, in timp ce Ethereum continua sa castige dupa actualizarea retelei (n.r. asa-numita „London hard fork”, despre care Lumea Banilor a scris.
Totusi, a spus el, „turbulentele pe care le-am vazut pe pietele criptografice in ultimele saptamani este putin probabil sa dispara”,

Analistii constata ca noul raliu al pietei cripto nu pare sa tina cont de temerile in crestere ca SUA ar putea sa adopte o legislatie de raportare si impozitare a tranzactiilor cu criptomonede, ca parte a Legii privind investitiile in infrastructura si locurile de munca, despre care oponentii spun ca ameninta dezvoltarea tehnologiei in tara, noteaza forbes.com.

Balbaieli legislative majore in SUA pe subiectul impozitarii criptomonedelor

Bitcoin revine puternic de cand s-a consolidat in punctul de sprijin de 30.000 de dolari pe care l-am indicat anterior. Acum se afla intr-un raliu critic si in pofida optimismului ar putea urma o crestere majora peste nivelul de 40.000 dolari, in urma adoptarii modificarii amendamentelor propuse in proiectul de lege privind infrastructura SUA”, a declarat prin e-mail pentru Forbes Joe DiPasquale, directorul executiv al fondului de investitii cu expunere cripto BitBull Capital.

Saptamana trecuta, legislatorii americani au adaugat o prevedere din proiectul de lege privind investitiile in infrastructura, pentru a strange fonduri la buget prin intermediul unor reguli fiscale mai stricte. Aceste reguli includ o definitie larga a „brokerilor” din piata cripto, definitie care a atras numeroase critici din partea specialistilor care au invocat faptul ca noile reguli ar face aproape imposibila activitatea de minare cripto in SUA. Ulterior a fost propus un nou amendament care clarifica oarecum definitia unui broker cripto, excluzand in mod explicit minerii (n.r. cei care valideaza tranzactiile), producatorii de hardware si software, precum si dezvoltatorii de retea (blockchain).

Haosul legislativ a rascolit din nou piata cripto acum cateva zile, cand a aparut a treia tentativa de amendament, care exclude din randul persoanelor vizate de impozitarea cripto doar pe mineri (cei care furnizeaza proof-of-work in retea) si pe producatorii si comerciantii de hardware sau software care permite persoanelor sa controleze cheile private ce le ofera acces la activele lor digitale.

Elon Musk: Nu este momentul sa credeti ca stiti castigatorii sau perdantii din piata cripto

In acest context „tumultos” din SUA, Elon Musk a comentat, raspunzand la un tweet al directorului executiv al Coinbase, Brian Armstrong, care a calificat partea criptografica a proiectului de lege pentru infrastructura drept „dezastruoasa”.

"Nu este momentul sa credeti ca stiti castigatorii sau perdantii tehnologiei criptomonedelor. Nu exista nicio criza care sa concureze cu (n.r. efectele devastatoare) ale legislatiei pripite”, a spus Musk, care a devenit unul dintre cei mai mari influentatori bitcoin si cripto din lume dupa ce a adaugat bitcoin in valoare de 1,5 miliarde de dolari la bilantul Tesla in acest an.

Modificarile propuse ale regulilor de raportare a criptelor fiscale au fost deranjate in mod rotund de catre investitorii cripto, experti din industrie si tehnologi.

Investitorul in tehnologie si fostul director tehnic al Coinbase, Balaji Srinivasan, a considerat ca ultimul amendament al legii este „o interdictie indirecta a Bitcoin”, in timp ce Jerry Brito, directorul executiv al think-tank-ului Coin Center, l-a numit „dezastruos” si „ridicol”.

In pofida tuturor aceste framantari legislative, Ether si-a continuat nestingherit cresterea catre noul nivel de sustinere de 3000 de dolari dupa actualizarea „London hard fork”, spulberand temerila ca s-ar fi „blocat” dupa ce impulsul dat in piata de aceasta actualizare, de joi 5 august, s-a diminuat. In acelasi timp, Bitcoin, care ar „incasa” cea mai puternica lovitura o data cu implementarea pachetului legislativ pregatit de SUA, si-a restartat puternic trendul de crestere, dand semnele unui nou raliu.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani