BONUS LA PLATA IMPOZITULUI – Lege pentru contribuabilii buni-platnici. Se acorda 3% (Document)

608

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Proiect de lege pentru contribuabilii buni-platnici. In Senat a fost depusa propunerea legislativa semnata, printre altii, si de fostul premier Nicolae Ciuca (foto), care prevede ca toti contribuabilii care nu au datorii, platitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microintreprinderilor, sa beneficieze de un bonus de 3%.

Exista si o conditie: sa fi achitat in ultimul an impozitul datorat trimestrial sau in plata anticipata pana la termenele scadente si care la 1 ianuarie 2024 nu inregistreaza obligatii fiscale restante la buget. Bonusul se acorda pentru realizarea de investitii.
Potrivit expunerii de motive, Legea 227/2015 privind Codul fiscal a prevazut, pentru scurte perioade de timp, bonificatii pentru contribuabilii persoane juridice. Acestea au fost cuprinse intre 5% si 10% si s-au acordat, in special, pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale. Iar impactul bugetar ale acestui tip de masuri a fost pozitiv, ajutand la consolidarea veniturilor fiscale pentru anii in care s-a aplicat.

Stimulare prin reducere

Bonificatiile fiscale din anii anteriori au fost aplicate nediscriminatoriu, indiferent de istoricul fiscal al contribuabilului, fiind conditionate doar de plata anticipata a obligatiilor fiscale. In conditiile in care mediul economic reactioneaza favorabil la stimulente si bonificatii fiscale, iar o parte importanta a operatorilor economici din Romania face eforturi semnificative pentru a se incadra in termenele legale de plata a obligatiilor fiscale, este firesc ca toti contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale restante si si-au platit obligatiile fiscale la termen, in anul anterior, sa fie stimulati/incurajati sa continue sa aiba o conformare fiscala ridicata”, arata initiatorii.

Doar pentru realizarea de investitii

Astfel, se propune ca toti contribuabilii buni-platnici, platitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microintreprinderilor, care in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente si care la 1 ianuarie 2024 nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, sa beneficieze de o bonificatie de 3% exclusiv pentru realizarea de investitii, respectiv:
-Grupa 1 – Constructii;
-Grupa 2 — Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale ssi plantatii, precum si pentru sustinerea invatamantului profesional-dual.
Bonificatia de 3% poate fi utilizata de catre contribuabil si pentru cofinantarea unei/unor-investitii mai mari decat valoarea bonificatiei, sub conditia sa faca parte din categoriile de investitii prevazute de prezenta lege.

Vin bani la buget

Potrivit initiatorilor, din punct de vedere bugetar, impactul masurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu si lung:
-bonificatia va stimula conformarea fiscala voluntara si va asigura finantarea trimestriala a bugetului de stat (impact bugetar pozitiv asupra finantarii deficitului bugetar si asupra dinamicii datoriei publice, inclusiv prin diminuarea cheltuielilor cu dobanzile in sarcina datoriei publice);
-bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea fortei de munca.

*Cititi aici expunerea de motive

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole