Bonus de 500.000 lei incasat de un bugetar la pensionare: explicatiile autoritatilor. Bani au primit alti 1.267 de angajati
Romsilva, regie aflata in subordinea Ministerului Mediului, vine cu explicatii in legatura cu bonusul de circa 500.000 lei incasat la pensionarea unui angajat. Societatea arata ca suma neta este 290 mii lei (net) dupa impozitare, si este un caz exceptional. Precizarile vin dupa dezvaluirile ministrului Mediului, Mircea Fechet (click aici pentru a citi).
Romsilva, condusa de Marius Dan Siiulescu (foto), da informatii si despre restul sporurilor acordate. Astfel, media bonusurilor acordate in ultimii doi ani celor 1.267 de angajati care s-au pensionat este de 90 mii lei, suma neta. Potrivit companiei, conform legislatiei in vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat in Parlament, promulgat si publicat in Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiaza de o gratificatie in momentul pensionarii, ”egala cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima luna de activitate, suportata de angajator”.
Regia mai precizeaza ca sumele destinate platii bonusurilor la care s-a facut referire in spatiul public au fost mentionate in Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, supus dezbaterii publice de catre Autoritatea Publica Tutelara si aprobat prin Hotararea de Guvern 316/2024, din data de 4 aprilie 2024.
Se mai arata ca in 2024 suma totala platita drept bonusuri a fost redusa cu 60%, iar incepand cu 1 ianuarie 2025 aceste bonusuri au fost anulate.
Prezentam comunicatul Romsilva:
“In urma discutiilor din spatiul public privind bonusurile acordate angajatilor la pensionare, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva face urmatoarele precizari:
Conform legislatiei in vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat in Parlament, promulgat si publicat in Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiaza de o gratificatie in momentul pensionarii, ‘egala cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima luna de activitate, suportata de angajator’.
Acest bonus a fost prevazut inca din anul 1992, in primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an dupa infiintarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.
Prevederea legala, obligatorie pentru administratorii padurilor de stat sau private, a fost transpusa in Contractul Colectiv de Munca in urma negocierilor cu sindicatele din silvicultura, fiind prevazute, la momentul pensionarii, un bonus intre 2 si 10 salarii brute, in functie de vechimea in cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva. Beneficiarul plateste, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele si contributiile legale, ca orice alt venit salarial.
Precizam ca bonusul de circa 500 mii lei prezentat in spatiul public ca fiind incasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt in cuantumul sumei de 290 mii lei (net) dupa impozitare si este un caz exceptional. Media bonusurilor acordate in ultimii 2 ani celor 1.267 de angajati care s-au pensionat este de 90 mii lei, suma neta.
Conform principiilor transparentei institutionale, sumele destinate platii bonusurilor la care s-a facut referire in spatiul public au fost mentionate in Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, supus dezbaterii publice de catre Autoritatea Publica Tutelara si aprobat prin Hotararea de Guvern 316/2024, din data de 4 aprilie 2024, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 314, in data de 8 aprilie 2024.
Totodata, conform acelorasi principii de transparenta, Romsilva este supusa periodic auditului Curtii de Conturi si altor organisme de control abilitate, care nu au constatat incalcari ale legislatiei in vigoare in ceea ce priveste aceste plati.
De asemenea, precizam ca in anul 2024 suma totala platita drept bonusuri a fost redusa cu 60%, iar incepand cu 1 ianuarie 2025, in conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate.
In prezent, managementul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva a demarat procesul pentru modificarea Contractului Colectiv de Munca la nivelul institutiei.
Precizam ca Regia Nationala a Padurilor – Romsilva este o institutie care se autofinanteaza, inclusiv din servicii silvice asigurate proprietarilor privati de paduri, nefiind finantata cu sume si subventii de la bugetul de stat.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a inregistrat, intre 2019 si 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care a varsat, in total, la bugetul de stat, 716,71 milioane lei.
Precizam ca la infiintarea sa, in anul 1991, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva avea 46.472 angajati, administrand circa 6,3 milioane hectare fond forestier, in timp ce la finalul anului 2023 erau angajate 14.189 persoane, regia administrand 3,12 milioane hectare proprietatea publica a statului si asigurand servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane hectare fond forestier aflate in alte forme de proprietate. In plus, Romsilva administreaza si 22 de parcuri nationale si naturale si 16 herghelii si depozite de armasari”.
Sursa foto: Romsilva