BOMBELE DIN LEGEA PENSIILOR – Agentia de rating Fitch prezinta pericolele ascunse din noua lege a pensiilor: "Ar putea submina sustenabilitatea pe termen mediu a sistemului de pensii. Creste riscul unor derapaje fiscale"
24 November 2023 10:58 Lumea Banilor 1568Agentia de rating Fitch trage un serios semnal de alarma cu privire la Legea pensiilor adoptata in aceasta saptamana de Parlament (click aici pentru a citi).
Mai exact: legea ar putea slabi credibilitatea fiscala pe termen mediu daca este implementata conform planificarii si fara masuri compensatorii. Impactul va depinde de politica fiscala a Guvernului, inclusiv de eforturile depuse pentru a depasi procedura de deficit excesiv.
Noua lege are scopul de a elimina neconcordante in modul in care sunt calculate pensiile de stat, ca parte a eforturilor de imbunatatire a sustenabilitatii pensiilor publice in cadrul PNRR. Varsta de pensionare pentru femei va creste la 65 de ani pana in 2035, iar indexarea se va baza pe ratele medii ale inflatiei de anul viitor: "Cu toate acestea, un element neasteptat al reformei este recalcularea, care va duce la o crestere a aproximativ trei milioane de pensii cu o medie de 22% in septembrie anul viitor, potrivit guvernului. Acest lucru ar putea submina sustenabilitatea pe termen mediu a sistemului de pensii”, arata Fitch.
Risc de derapaje fiscale
De asemenea, agentia mai precizeaza ca implicatiile fiscale pe termen scurt par limitate, deoarece impactul recalcularii s-ar concretiza abia la sfarsitul lui 2024. Totusi, din 2025, impactul fiscal va fi mare si persistent:
"Adoptarea noii legi creste riscul unor derapaje fiscale, deoarece guvernul nu a precizat in detaliu cum ar fi finantate platile mai mari catre pensionari. Nu este clar daca legea ar putea fi reproiectata pentru a reduce impactul sau fiscal potential si/sau masuri suplimentare de politica fiscala introduse pentru a creste veniturile sau a reduce cheltuielile in alta parte. Politica fiscala este supusa incertitudinii politice".
Majorare si recalculare
Amintim ca noua lege a pensiilor prevede ca de la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie se majoreaza cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majoreaza in urma recalcularii. Totodata, legea stabileste, printre altele, modalitatea de calcul, formula de majorare, fiind prevazuta si posibilitatea de a munci pana la 70 de ani.
Conform Executivului, noua lege vine sa corecteze inechitatile dintre cei care au muncit la fel dar au iesit la pensie in ani diferiti, dintre barbati si femei, intre cei care incaseaza indemnizatia minima sociala. Dreptul la pensie se obtine dupa minim 15 ani de contributii, fara a fi luate in calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul sau detentia politica).
Nu in ultimul rand, se egalizeaza treptat, pana in 2035, varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani. In cazul femeilor, concediul pentru cresterea copilului este considerat perioada contributiva, iar varsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (pana la cel mult 3 ani si 6 luni).