„BOMBA CU CEAS” DE LA CASA ALBA – Pietele sunt cu „degetul pe tragaci” si cu ochiul la investirea lui Joe Biden: Impactul va fi dublu, spun analistii
Miercuri, 20 ianuarie, va avea loc ceremonia de investire a lui Joe Biden, al 46-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii. Un job care vine cu foarte multe provocari, scrie publicatia britanica standard.co.uk, care analizeaza cum vor reactiona bursele la schimbarea de la Casa Alba. Pietele sunt intotdeauna obsedate de ceea ce pot face sau incearca sa faca noii presedinti americani, probabil ca de data aceasta impactul va fi dublu, estimeaza jurnalistii britanici.
Insa, de departe, cea mai dinamica piata a momentului este cea a activelor criptografice. Toti analistii sunt cu ochii pe Bitcoin, a carui valoare a „inghetat” in intervalul 35.000 – 37.000 de dolari in ultima saptamana. Iar parerile sunt impartite, cu exceptia unui singur punct: indiferent ca va creste puternic sau va scadea rapid, Bitcoin nu va stagna multa vreme la aceasta valoare.
Cateva intrebari care ii ingrijoreaza pe investitori, porivit jurnalistilor standard.co.uk care nu mentioneaza criptomonedele in analiza. Cu toate acestea investitorii in Bitcoin sunt si cei care jongleaza pe burse, astfel ca intrebarile sunt valabile pentru toate pietele.
Cele 5 provocari-cheie ale mandatului lui Joe Biden
Iata intrebarile sintetizate de analistii consultati de publicatia britanica:
- Este capabil Biden sa depaseasca problemele declansate de Covid?
- Daca o face, ce inseamna asta pe termen lung pentru inflatie, pentru datorii nationale, pentru piata de valori?
- Daca reuseste sa uneasca o natiune divizata, isi reia America locul de „far” stralucitor de alta data, ca ultima, cea mai buna speranta pentru omenire? Sau este prea tarziu pentru asta si ar trebui sa presupunem ca China si Rusia vor conduce trendul politicilor globale de acum incolo?
- Daca decide sa elibereze resursele extraordinare (nelimitate?) ale Rezervei Federale SUA pentru a rezolva problemele natiunii, in ce moment investitorii vor intra in panica, subminand astfel aceasta operatiune?
- Cat de mare poate deveni deficitul SUA inainte ca aceasta sa fie o problema mai mare decat cea pe care o rezolva?
Un raspuns la toate cele de mai sus: nimeni nu stie si oricine pretinde ca este sigur de raspuns este in eroare, arata jurnalistii britanici. Dar multi sunt de acord ca preturile actiunilor incep sa para volatile, avand in vedere emisiile de datorii si un raspuns lent la pandemie.
Vineri, 15 ianuarie 2021, Dow Jones, o masura a valorii primelor 30 de companii americane si, prin urmare, o imagine instantanee a pietelor si a modului in care arata viitorul, s-a inchis la aproape 31.000. Deci, aproape s-a dublat din martie, cand lumea era blocata in lockdown.
Aceasta piata a favut o scadere moderata vineri, deoarece Biden a dezvaluit propunerile pentru un plan de stimulare de 2 trilioane de dolari, osuma care este fie nesabuit de mare, fie insuficienta, dupa diferite opinii
„Presedintele ales Biden are o problema uriasa pe maini. Da, a acceptat un pachet de stimulare de 2 trilioane de dolari, mult prea tarziu pentru a avea efectul real pe care ar fi trebuit sa-l aiba” - David Buik de la Aquis Exchange.
Ce impact va avea acest plan asupra politicii fiscale?, se intreaba investitorul. Cheltuielile pot creste fara ca impozitele sa faca la fel?
Este momentul in care Teoria monetara moderna, si anume ideea ca, in vremuri de dificultate Guvernul poate inventa bani pentru a-i injecta in economie cu pretentia ca este „un pranz gratuit” primeste sigiliul oficial de aprobare chiar de la presedintele SUA. Doar ca pranzul nu este atat de gratuit cum pare, spun analistii.
„Acesta este aspectul cel mai important pentru mine - este anul in care ajustam politica fiscala si monetara coordonata la Teoria monetara moderna (MMT)? MMT spune in esenta ca nu este nevoie sa colectati dolari fiscali pentru planurile de cheltuieli - tipariti ceea ce aveti nevoie, iar impozitul vizeaza o redistribuire, stimuland anumite parti ale economiei”, spune Neil Wilson de la markets.com.
De fapt, planurile de stimulare economica ale lui Biden presupun mai multe imprumuturi, crede si Russ Mold de la AJ Bell.
Cheltuirea trilioanelor de dolari atunci cand alternativa este somajul in masa si cicatricile din economie dureaza de ani de zile este de bun simt, dar problema unui guvern american cheltuitor a fost lipsa disciplinei in anii buni.
„Deci, SUA si ceilalti dintre noi ar putea plati pretul pentru ca nu suntem mai prudenti cu ani in urma, inainte ca cineva sa fi auzit chiar de Covid”, crede Simon French, economist-sef la Panmure Gordon.
Companiile cu tehnologii inovatoare, precum Tesla, ar putea iesi „pe val” din haosul economic
In ceea ce priveste sectoarele individuale, presupunand ca Biden imbratiseaza stanga partidului sau si trece printr-un acord verde serios, unul care dauneaza companiilor energetice de sist si traditionale, probabil asta inseamna ca cresterea uimitoare a actiunilor Tesla mai are de parcurs.
Poate ca fondatorul Elon Musk, inspiratia pentru un super erou de film interpretat de Robert Downey Jr, este cu adevarat Iron Man.
Pentru Google, Amazon si restul, ce pregateste administratia Biden?
Silicon Valley este pro-democratic din punct de vedere politic, dar acest lucru nu poate impiedica noii lideri sa majoreze impozitul pe profit si impozitul pe castigurile de capital pentru a-i da o lectie, pentru a arata cine este cu adevarat responsabil.
Incertitudinile cu privire la politica fiscala ar putea impulsiona „migrarea” catre Bitcoin
„Investitorii vor cauta, de asemenea, orice informatie cu privire la cat de repede si in ce masura Biden si Harris intentioneaza sa mareasca impozitul pe societati din SUA, deoarece acest lucru va atinge profitul net al companiilor si, in cele din urma, profiturile si fluxul de numerar conteaza mai mult pe termen lung sa impartasim preturi si evaluari de capitaluri proprii care pura politica. Exista o scoala de gandire ca majoritatea ingusta a Senatului, prin votul decisiv al vicepresedintelui Harris, ar putea insemna ca administratia care intra alege sa calce cu atentie aici, mai ales ca perspectivele economice raman fragile”, mai spune Russ Mould at AJ Bell.
Este un context neclar care, pana acum, a impulsionat migrarea marilor investitori catre Bitcoin si altcoins si, acum, intrebarea pietelor este: incotro?
Reamintim ca dupa cateva incercari de a depasi pragul de 40.000 de dolari, directia parcursului Bitcoin pare sa fie cam neclar pentru cei mai multi analisti.
De partea optimista pentru Bitcoin se afla un nou raport al firmei de investitii si al fondului speculativ, Pantera Capital, care a sugerat ca BTC va ajunge la 115.212 USD pana la 1 august si ca actiunea actuala a pretului Bitcoin este in concordanta cu modelul de crestere.
Potrivit CoinTelegraph, modelul se concentreaza pe impactul asupra pretului „evenimentelor de injumatatire (halving)” a Bitcoin care au loc la fiecare 4 ani. In timpul acestor evenimente, cantitatea de Bitcoin extrasa in fiecare bloc este redusa la jumatate. Un numar de analisti au observat anterior o corelatie pozitiva intre halving si pretul Bitcoin.
Modelul Pantera demonstreaza ca impactul deplin al acestor evenimente injumatatite devine evident la aproximativ sase luni dupa fiecare injumatatire. Astfel, de exemplu, cand Bitcoin s-a „injumatatit” pe 11 mai 2020, pretul sau a fost de aproximativ 8.000 de dolari. Sase luni mai tarziu, BTC tranzactiona peste 15.000 de dolari. Pana la sfarsitul anului, BTC a atins un alt nivel record din toate timpurile. Modelul ia in considerare faptul ca vor exista corectii pe drumul pe termen lung pana la 115.000 USD.
Finance Magnates a raportat anterior ca un numar de analisti de piata, inclusiv strategul JPMorgan Nikolaos Panigirtzoglou, au declarat intr-un raport ca BTC ar putea risca sa scada accelerat daca nu va depasi pragul de 40.000 de dolari. JPMorgan spune ca investitorii institutionali ar fi tentati sa se retraga daca Bitcoin nu „confirma” cat mai repede stabilizarea peste acest nou prag.
„Evolutia recenta a preturilor arata ca traderii care urmeaza tendintele ar putea propaga corectia saptamanii trecute si ca preturile vor scadea in mod natural de aici pana la sfarsitul lunii martie daca pretul Bitcoin nu reuseste sa depaseasca 40.000 de dolari”, au spus strategii in raportul JPMorgan.
Cu exceptia cazului in care Bitcoin este capabil sa „rupa pragul” de 40.000 de dolari in curand, investitorii care urmeaza tendintele ar putea incepe sa faca exitul, au scris analistii JPMorgan pentru Bloomberg.
Multi investitori institutionali care cauta sa investeasca Bitcoin au dat navala la Grayscale Bitcoin Trust in ultimul an. In ultimul trimestru al anului 2020, Grayscale a strans 3,3 miliarde de dolari pe vehiculele sale de investitii in criptomonede, un record pentru managerul de active digitale. Grayscale Bitcoin Trust a crescut in medie cu 217 milioane de dolari in fiecare saptamana in ultimele trei luni ale anului.
https://www.cnbc.com/2021/01/18/stock-market-futures-open-to-close-news.html