Grid star
eveniment

BOLOS A REPARAT E-FACTURA – Ca la stat: problemele sistemului e-Factura au fost remediate abia dupa ce sistemul a devenit obligatoriu. Reclamatiile au curs pe banda rulanta. Iata schimbarile (Document)

Ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto), sustine ca sistemul e-Factura ar fi fost reparat. Asta la aproape doua luni dupa ce e-Factura a devenit obligatorie. 

De la lansare, multi romani au reclamat ca sistemul electronic merge prost, greu, cu mari sincope, iar ei, cei care contribuie cu bani la bugetul de stat, isi tocesc nervii si timpul pentru ca statul nu este capabil sa faca o aplicatie 100% functionala. In urma reclamatiilor, Ministerul de Finante anunta imbunatatiri, desi, in opinia nostra, sistemul e-Factura nu ar fi trebuit pornit inainte ca acesta sa fie complet functional. 

Finantele precizeaza ca un aspect important semnalat de contribuabili a fost imposibilitatea accesarii sistemului in situatiile in care au loc lucrari de mentenanta la nivelul Spatiului Privat Virtual (SPV). In acest sens, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF, dar trebuie ca utilizatorul sa aiba cont in SPV, unde s-a inregistrat in baza certificatului digital.

 

Pasuire pana la 31 martie

 

Ministrul Bolos mentioneaza ca a fost introdusa si functia de autofacturare, iar platforma nu mai poate inregistra aceeasi factura de mai multe ori. Totodata, a fost introdusa filtrarea pe criterii specifice, descarcarea facturilor se poate face direct in PDF si a fost rezolvata problema zecimalelor. In situatia in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.
Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.

 

Prezentam anuntul Ministerului de Finante:

 

“Un aspect important semnalat de contribuabili a fost imposibilitatea accesarii sistemului in situatiile in care au loc lucrari de mentenanta la nivelul Spatiului Privat Virtual. In acest sens, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF (trebuie insa ca utilizatorul sa aiba cont in SPV, unde s-a inregistrat in baza certificatului digital).
‘Fiecare discutie si fiecare imbunatatire adoptata au tinut cont de nevoile semnalate de contribuabili. Avem deja o serie importanta de actualizari, din care reamintesc: A fost introdusa si functia de autofacturare, platforma nu mai poate inregistra aceeasi factura de mai multe ori, a fost introdusa filtrarea pe criterii specifice, descarcarea facturilor se poate face direct in PDF, a fost rezolvata problema zecimalelor si lista continua. Acum lucram la o aplicatie simplificata pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la inceputul lunii martie. Am spus de la bun inceput ca sistemul este unul perfectibil si ca ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback, iar toate aceste modificari demonstreaza aceasta deschidere de a face implementarea cat mai accesibila’, a explicat ministrul Marcel Bolos.
In contextul implementarii cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 in relatia business-to-business (B2B), pana in prezent, aproximativ 40 milioane de facturi au fost inregistrate cu succes in sistemul e-Factura, in valoare totala de 397 miliarde de lei.
Implementarea E-factura
Reamintim ca, in situatia in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere prevazuta la art.10 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.
Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.
In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza”.

Cititi aici Ghidul actualizat 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani