Grid star
eveniment

BOICOTUL LIBERAL – Guvernul a tinut inchis un spital din motive politice: „Suntem in genunchi! La un moment dat, va crapa ceva”

Guvernul PNL – condus de premierul Ludovic Orban (foto 1) – este profund vinovat pentru incendiul de la Spitalul Judetean Piatra Neamt, in urma caruia au murit 13 oameni.

Acuzatia a fost lansata joi, 19 noiembrie 2020, de catre presedintele Consiliului Judetean Neamt, Ionel Arsene (foto 2), in conditiile in care in momentul tragediei spitalul modular din comuna Letcani (judetul Neamt) statea inchis de trei luni, pentru simplul motiv ca regimul PNL nu dorea sa-l deschida, din cauza ca fusese construit de catre doua administratii PSD-iste: consiliile judetene din Iasi si Neamt.

Falsele pretexte

Situatia este cu atat mai scandaloasa, cu cat regimul Iohannis-Orban pretextase ca nu-i da drumul unitatii sanitare din lipsa avizelor de la Agentia de Mediu si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Or, s-a dovedit in final ca nu era nevoie de niciun astfel de aviz – dupa cum au aratat cele doua institutii in adresele catre Consiliul Judetean Neamt, a subliniat Ionel Arsene, prezent in emisiunea Marius Tuca Show de la Aleph TV.

De asemenea, Arsene a explicat cum se impart atributiile de administrare a spitalului intre Guvern si Consiliul Judetean Neamt (in conditiile in care PNL-istii incearca sa paseze intreaga responsabilitate pe administratia PSD de la CJ Neamt). Tot Ionel Arsene a a aratat cum a fost posibil ca de la inceputul anului pana acum acelasi Spital Judetean de Urgenta Piatra Neamt sa aiba nu mai putin de opt directori, si a evidentiat investitiile substantiale realizate de CJ in unitatea medicala.

Prezentam principalele declaratii ale sefului CJ Neamt (vezi video intre momentele 18:40 si 54:30):

Marius Tuca: E o intrebare legata de numirile de acolo – pentru ca au fost numiti opt manageri de la inceputul anului – adica aproape un manager pe luna.

Ionel Arsene: Au fost opt demisii. Atunci cand doctorul Codrut Munteanu (care era manager la Spitalul Judetean prin concurs, nu numit) si-a dat demisia din motive de sanatate, am fost pus in situatia de a numi imediat un manager interimar, pentru ca m-a luat pe nepregatite.

Marius Tuca: Cand era asta?

Ionel Arsene: Undeva la inceputul anului. Nu era cu Covidul.

Si atunci am apelat la unul din medicii redutabili din Spitalul Judetean – l-am rugat sa preia interimatul pana gasesc un manager. Mi-a spus ca ma ajuta, dar pe o perioada foarte scurta de timp, pentru ca el crede ca de el este nevoie in spital, ca medic, decat ca manager. Si atunci, pentru perioada asta foarte scurta, a fost doctorul Juncu – pana am gasit un manager, un domn care avea studii de management al unitatilor medicale, si l-am numit manager: domnul Mocanu, care a stat manager pana a inceput nebunia cu Covidul. Fiind bolnav cu diabet, eu cred ca s-a speriat. A venit si mi-a spus: 'Dom' presedinte, nu mai pot sa raman, pentru ca am probleme de sanatate – eu sunt diabetic'. Si si-a inaintat demisia.

Imediat l-am numit manager pe doctorul Apostoae, care era managerul spitalului din Targu Neamt. Un doctor extrem de bun si un manager bun, energic.

Marius Tuca: Adica era si medic, si manager.

Ionel Arsene: Si foarte bun manager. Mi-a placut ce a facut la Targu Neamt. Un om care punea mana; nu statea. Doar ca la patru zile dupa ce l-am numit, unitatile sanitare au trecut la Ministerul Sanatatii. A venit ministrul Tataru la Piatra Neamt, l-a demis fara niciun motiv...

Marius Tuca: Dar prioritatea ministrului Tataru era acest spital din Piatra Neamt? Ca nu inteleg ce era...

Ionel Arsene: Nu. N-au demis doar la Piatra Neamt managerul, ci aproape in majoritatea judetelor unde erau presedintii de consilii judetene PSD.

Marius Tuca: A! Pentru ca era vorba de PSD.

Ionel Arsene: Bineinteles. L-au demis pe doctorul Apostoae. Doctorul a si intrebat: 'Dom' ministru, care e motivul?'

Marius Tuca: Asta e o gluma ca au mers si au demis numai acolo unde erau din PSD.

Ionel Arsene: Puteti sa verificati.

Marius Tuca: Dar directorul era membru PSD?

Ionel Arsene: Nu! Cum sa fie membru PSD?

Dupa patru zile, l-au demis pe doctorul Apostoae... Trebuie sa ne uitam atent ca sa vedem de ce am ajuns la opt [manageri]. Fara niciun motiv l-au demis pe doctorul Apostoae si au numit-o manager pe doamna doctor Marcoci – un doctor extrem de bun si un manager bun. Eu am fost multumit de cum s-a miscat doamna doctor Marcoci, chiar daca era numita de ministrul Tataru.

Dupa 30 de zile, demisioneaza si doamna doctor Marcoci. A iesit public si a spus: 'Nu pot rezista presiunilor politice'. Le faceau prefectul, toti se urcau toata ziua pe ei...

Marius Tuca: De ce erau presiuni politice?

Ionel Arsene: Nu stiu – n-as putea sa va raspund la asta si nici nu am discutat pe subiectul asta cu ea.

Marius Tuca: Presiuni politice in ce sens asupra doamnei? Adica ce s-a intamplat? Ce era la spitalul asta, de sa se faca presiuni politice asupra unui manager?

Ionel Arsene: Habar n-am. Banuiesc ca se duceau toata ziua prefectul si altii pe la spital si ii impuneau unele lucruri. Habar n-am. Vorbesc doar din declaratiile domniei sale: s-a exprimat cu subiect si predicat ca din cauza chestiunilor politice nu mai sta in functia de manager.

Si atunci organizatia judeteana PNL i l-a propus ministrului Tataru pe celebrul patron de pompe funebre sa fie (n.r. Marius Ghinet). Eu am crezut ca n-aud bine. Initial, am crezut ca e o gluma. Am pus mana pe telefon si l-am sunat pe ministrul Sanatatii, sa-i spun: 'Dom' ministru, suntem sanatosi la cap? Cum sa numim manager la spitalul judetean un patron de pompe funebre? El are o ghereta la capatul strazii, unde vinde coroane. Suntem sanatosi?! Suntem in Covid!' Nu mi-a raspuns la telefon, desi inainte vorbisem cu el si avea telefonul meu.

Si l-au numit pe acest domn...

Marius Tuca: Il cunosteati pe domnul de la pompe funebre?

Ionel Arsene: Nu-l cunosc, dar eu n-am nimic cu domnul respectiv – sa faca business... (...) A fost numit fara sa aiba management medical, fara nimic. Imediat ce spitalul a intrat in subordinea Consiliului Judetean, l-am demis pe acest om si l-am pus manager pe domnul doctor Verzea. (...) Era a sasea [numire]. L-am numit manager pe doctorul militar Silviu Verzea – un om extrem de respectat in Spitalul de Urgenta Piatra Neamt si un foarte bun profesionist. M-am consultat cu foarte multi medici din spitalul judetean si propunerea a fost foarte bine primita. A trebuit sa ma rog putin de domnul doctor ca sa accepte, dar, intelegand ca suntem intr-o situatie dificila, domnul doctor Verzea a acceptat.

Si a fost manager pana acum trei saptamani, cand, asa cum ati vazut si dumneavoastra pe toate televiziunile, a fost celebrul scandal cu pacientii care asteptau sub cerul liber sa intre la teste. Stateau acolo pentru ca efectiv Spitalul Judetean de Urgenta din Piatra Neamt era plin.

Marius Tuca: Dar am vazut si la Matei Bals oameni care stateau afara si asteptau.

Ionel Arsene: Peste tot. Dar acolo au facut un caz. De ce stateau oamenii aia acolo? Efectiv, fizic nu mai aveam unde sa-i punem. Eu strigam pe toate televiziunile si faceam adrese catre ministrul Tataru: 'Deschideti spitalul modular de la Iasi, pentru ca suntem in genunchi! Nu mai putem! La un moment dat, va crapa ceva in spitalul asta, pentru ca suntem supraincarcati'.

Marius Tuca: Cate locuri are Spitalul Judetean din Piatra Neamt?

Ionel Arsene: 888.

Marius Tuca: Si pentru COVID cate locuri erau alocate?

Ionel Arsene: 400 si ceva.

Marius Tuca: Terapia intensiva nu era separata pentru Covid si non-Covid?

Ionel Arsene: Era separata (fiind pe doua etaje – 2 si 3), dar, hotarand sa-i duca pe toti la etajul 2, au spus ca construiesc acest paravan, ca cei care nu sunt cu Covid sa fie introdusi in saloanele din capat, pe terapie intensiva, sa nu se amestece cu ceilalti. Pentru asta a fost acest paravan.

Sa revenim la domnul Verzea: cand a fost scandalul ala (n.r. cu oamenii care asteptau afara) si presiunea cu presa si toata lumea, domnul doctor Verzea a venit la mine, si-a inaintat demisia si mi-a spus: 'Nu mai pot efectiv si cred ca e nevoie de mine in spital, pentru ca si asa suntem depasiti'.

Asta era acum trei saptamani. Si atunci a trebuit sa gasesc o varianta repede, sa numesc un nou manager. Dar eu n-am destituit decat un manager (cel pus de la pompe funebre); restul si-au dat demisia. Ca sa spunem adevarul asa cum este. (...)

Marius Tuca: Intrebarea este daca cele doua etaje care erau ATI aveau autorizatie de functionare.

Ionel Arsene: Bineinteles.

Marius Tuca: In acest spital, au fost investiti bani in ultimi ani?

Ionel Arsene: Am facut in cei patru ani de mandat investitii in spitalul judetean cate nu s-au facut in cei 30 de ani – si asta o spun documentele si cifrele, pe care am sa le prezint in perioada urmatoare, pentru ca oamenii trebuie sa stie adevarul. (...) Doar anul trecut am facut investitii de peste 20 de milioane de lei in aparatura, in echipamente medicale. Am facut o intalnire cu toti sefii de sectii si le-am cerut sa-mi dea tot necesarul de echipamente, de la toate sectiile. Pentru ca se spunea ca in sectia ATI erau echipamente vechi (n.r. in momentul incendiului). Nu; tot ce era in ATI era nou, de ultima generatie (si echipamente, si paturi)... Mai putin peretii, pentru ca, totusi, e un spital din 1973. Nu poti sa faci minuni dintr-un spital de anii '60-'70. Dar am facut investitii in tehnologie si in echipamente medicale. (...)

Marius Tuca: Apropo de aceste acuzatii care au venit dupa: dumneavoastra n-aveti un dialog cu prefectul de acolo, cu oamenii de la Directia de Sanatate Publica? Chiar daca nu sunt reprezentantii dumneavoastra in acel judet. Nu ati vorbit cu ei dupa tot ce s-a intamplat? Nu vorbeati inainte? N-aveati un dialog?

Ionel Arsene: In seara respectiva, eu ma intorceam de la Bucuresti la Piatra Neamt. (...) In mod normal, prefectul judetului trebuia sa ma sune in secunda unu, pentru ca Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit, eu fiind vicepresedintele CJSU, iar prefectul fiind presedintele, pentru ca este reprezentantul Guvernului in teritoriu. Eu n-am fost invitat nici macar la acest Comitet Judetean de Situatii de Urgenta. Asa inteleg ei sa faca politica. (...)

Marius Tuca: Pai, nu erati acolo.

Ionel Arsene: Nu, dar eu trebuia sa fiu informat. Exista un grup unde sunt introdusi toti cei care fac parte din CJSU. Eu am fost introdus in grupul asta astazi (n.r. joi, 19 noiembrie 2020). Si pot sa demonstrez.

In momentul cand a fost preluata guvernarea de PNL, prefectul judetului, cred, a dat dispozitie sa fiu eliminat din grupul ala – eu fiind presedintele consiliului judetean si vicepresedintele acestui comitet judetean. Pana la urma, ca place, ca nu place, sunt omul cu cea mai mare reprezentativitate din judet. Am fost ales de 77.000 de nemteni. Am obligatia, prin votul pe care acesti oameni mi l-au dat, sa fac tot ce este nevoie ca in astfel de situatii sa salvam vieti si sa pun umarul. Nu se poate sa nu inviti presedintele consiliului judetean, sa nu-l suni.

Inainte de acest guvern, prefectul judetului si seful de la ISU, si daca era un accident de masina in judet, ma sunau in secunda unu si ma informau cu tot ce se intampla. Pentru ca asa-i cutuma, asa-s regulamentele. (...)

Marius Tuca: In tot acest timp, exista un spital modular despre care v-am auzit vorbind de multa vreme, pe care l-ati construit cand, cum, cu ce bani? Cat ati dat pe acest spital, cand a fost gata, cand ati avut ideea? Cine sunt cei care au dat bani pentru acest spital modular?

Ionel Arsene: In acest timp, aveam un spital modular la Letcani (Iasi). Ideea a pornit in momentul in care a inceput pandemia Covid. Atunci, la un moment dat, m-a sunat presedintele Consiliului Judetean Iasi (n.r. Maricel Popa). (...) Mi-a spus ca exista posibilitatea sa achizitionam un spital modular Covid ROL 3 NATO. Si acesta, construit la Letcani, este si astazi cel mai modern spital din sud-estul Europei. (...)

Prin Agentia Euronest, toate consiliile judetene din Moldova, toate sase au facut achizitii: de autospeciale pentru ISU, de ambulante... Practic, noi suntem membrii acestei agentii.

I-am spus (n.r. lui Maricel Popa): sigur, suntem de acord. Ma interesa sa avem un suport atunci cand capacitatea Spitalului Judetean de Urgenta era depasita.

A fost atunci varful, in aprilie-mai, si deja intrasem in panica, ca nu stiam cum rezolvam problema asta. Cand a venit ideea, am fost extrem de incantat si am spus: participam. (...)

Imediat am dat drumul la treaba: am propus colegilor care alcatuiesc legislativul din judetul Neamt, am facut propunerea de hotarare de consiliu judetean si am alocat fondurile pentru partea noastra. Noi am dat 3.200.000 de euro (16 milioane de lei). Spitalul a costat 13.200.000 (n.r. de euro). Celelalte judete n-au reusit sa faca rost de bani si n-au putut sa vina in proiectul asta. Si am ramas doar Neamtul si Iasiul. Iasiul a dat restul de 10 milioane – cea mai mare parte. (...)

Repede, am reusit sa achizitionam acest spital. De trei luni de zile, sta inchis, pentru ca ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si guvernul liberal l-au tinut inchis pe considerente politice. Ati vazut ca sunt doua luni de cand urlu pe toate televiziunile si peste tot. Am si spus-o: daca am o vina in ceea ce s-a intamplat la Piatra Neamt, este ca nu m-am dus sa ma leg cu lanturile de gardurile Guvernului Romaniei si sa stau acolo pana deschid spitalul de la Letcani. Pentru ca eu am convingerea ca daca acel spital ar fi fost deschis, tragedia de la Piatra Neamt nu avea loc. Pentru ca nu aveam supraincarcarea asta. E fix ca un motor pe care tii pedala si-l turezi la maxim. La un moment dat, sare ceva din el. (...)

Spitalul a devenit deodata operational, imediat din seara in care s-a intamplat tragedia. (...)

Acest spital are 250 de paturi, din care 103 paturi terapie intensiva. Este cea mai mare capacitate spitaliceasca cu paturi ATI grupate la un loc din Romania. Este un spital (...) care a stat gol pana acum o saptamana.

Marius Tuca: Care brusc a fost autorizat dupa tragedia de la Piatra Neamt.

Ionel Arsene: Nu! Autorizatia de functionare a spitalului o avem din data de 19 septembrie. Si imediat dupa ce doctorul Cepoi – seful Directiei de Sanatate Publica Iasi – a dat autorizatia de functionare, imediat au trimis controale de la Ministerul Sanatatii si de la Guvernul Romaniei. Au facut un scandal. Din ce stiu eu, l-au urecheat bine si pe seful de la DSP de acolo si au spus: 'Nu deschideti spitalul, pentru ca nu aveti autorizari de la Mediu si de la ISU!' Haideti sa va arat autorizarea de la Agentia Mediului. Trei luni de zile au urlat pe toate televiziunile. Cand eu ieseam pe televiziuni si spuneam: 'Dati-mi drumul la spital, ca murim aici!', ei spuneau: 'N-are autorizatie de la Mediu'. Si primim in data de 15 octombrie 2020 adresa de la Agentia de Protectie a Mediului si ne spun ca, conform adresei din 12.06... Deci dupa 4 luni ne raspunde Agentia de Mediu si spune ca, de fapt, n-avem nevoie de aviz de mediu, pentru ca este o constructie modulara.

Eu sunt om politic si pot sa inteleg si jocul politic. Nu pot sa inteleg ticalosia. Nu pot sa inteleg sa jucam politic atunci cand vorbim de vietile oamenilor. De-aia eram atat de revoltat si furios, de-aia intram pe toate televiziunile si faceam scandal: pentru ca eu stiam ca noi la Piatra Neamt suntem in genunchi, ca nu mai putem sa rezolvam problema cu bolnavii. Si eu stau cu un spital (cumparat pe banii mei, nu pe banii Guvernului!) si nu vor sa ma lase sa-l folosesc!

De asemenea, primim de la cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Ne raspund in 2 octombrie: 'Conform adresei dumneavoastra din 18.06, constructia nu are nevoie de autorizatie de la ISU, pentru ca este o constructie modulara'. Deci despre asta vorbim.

Marius Tuca: Uite, citez din comunicatul Ministerului Sanatatii – Directia de Sanatate Publica Judetul Neamt. Zice asa: 'Singura autoritate competenta in ceea ce priveste managementul Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt este Consiliul Judetean Neamt. Consiliul Judetean Neamt, prin semnatura presedintelui sau, numeste in functie managerul spitalului'.

Ionel Arsene: De acord. Doar atat face Consiliul Judetean: numeste managerul si da banii. Noi suntem cei cu banii. Managementul administrativ. Dar daca vorbim de functionare si de tot ce se intampla in spitalul ala, totul se face de catre Ministerul Sanatatii, prin Directia de Sanatate Publica. Conform legii in vigoare astazi, de cand era Ciolos prim-ministru, managerii unitatilor spitalicesti pot sa fie si juristi, si economisti. Pentru ca oamenii astia trebuie sa faca management. Din punct de vedere medical, totul se intampla sub coordonarea Ministerului Sanatatii. (...)

Marius Tuca: Mai la vale, spune asa: 'Directia de Sanatate Publica Neamt verifica si avizeaza conformarea la prevederile legale a unitatilor sanitare. Aceste schimbari sunt decise de catre conducerea spitalului si inaintate de catre managerul spitalului spre avizarea sanitara catre Directia de Sanatate Publica. Directia de Sanatate Publica nu intervine in procesul intern de configurare a modificarilor sau in luarea de catre conducerea unitatii a deciziei finale privind reorganizarea structurilor unitatii'.

Ionel Arsene. Asta spune in lege. Haideti sa ne ducem sa vedem care sunt atributiile Directiei de Sanatate Publica pe ordinul de ministru pe COVID. Ei fac o chestiune extrem de ticaloasa. Din punct de vedere al coordonarii si functionarii spitalului (spital-suport COVID), tot ce se intampla acolo conduce DSP-ul. Si ati vazut si ce au spus in data de 4 (n.r. noiembrie).

Marius Tuca: Deci invoca o lege generala, cand de fapt lucrurile se desfasoara sub legea de urgenta COVID.

Ionel Arsene. Exact. Despre asta e vorba.

Marius Tuca: Pai, da, dar aici vine ceva care se bate total cap in cap cu ceea ce ati spus dumneavoastra: 'Subliniem faptul ca pentru modificarile recente efectuate asupra structurii Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt managerul spitalului nu a solicitat avizul Directiei de Sanatate Publica'.

Ionel Arsene: Pai, tocmai spuneau pe 4 ca asta fac: ca ei coordoneaza chestiunea! Cum spun dupa o saptamana ca n-au facut, cand ei vorbesc despre asta cu o saptamana inainte?! Si-au permis sa minta intr-un act oficial, de la o institutie publica a Romaniei – si ar trebui ca cei care ancheteaza ce s-a intamplat la Piatra Neamt sa se duca sa vada cum si-au permis sa dea un comunicat de la o institutie. (...)

La Neamt, seful Directiei de Sanatate Publica este un avocat – daca puteti sa credeti. In lege, spune ca este obligatoriu sa fie medic.

Marius Tuca: Cand a fost numit avocatul?

Ionel Arsene: De cand au venit liberalii”.

https://youtu.be/NQ9iU5Z6mMs?t=1120

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani