BNR se lauda
12 August 2024 10:36 Lumea Banilor 957Gheorghe Piperea, europarlamentar
BNR a redus dobanda legala cu 0,25 ppt, fixand-o la 6,5%. Despre inflatie a spus ca s-ar fi fixat la 4,5% si ca ar fi sanse de scadere la toamna, cand vor curge laptele&mierea promisiunilor electorale ale puterii politice. BNR s-a laudat cu prudenta. Guvernul s-a laudat cu imprudenta si emfaza - uite domne ce buni ne aflam noi, ca avem si crestere de PIB, si scadere de inflatie si dobanzi. In realitate, nu-s deloc motive de lauda si fite.
Inflatia la produsele si serviciile de baza (alimente, imbracaminte, medicamente si servicii medicale, rechizite de baza, energie, caldura, carburant) este inca cea mai mare din UE. Pe locuitorul din urbanul mic si pe pensionar ii intereseaza mai putin ca pretul masinilor electrice s-a redus cu 50%. Ii intereseaza ca se da mai mult cu 20% pe o analiza medicala, pe un litru de benzina sau pe pantofii de scoala ai copiilor sau nepotilor. Plus ca la ATI poti fi considerat “deficit bugetar” si trimis la loc cu verdeata, unde nici intristare nu-i, nici suferinta nu se afla… Si ii mai intereseaza ca, din aprilie 2025, cand se vor fi terminat compensarile, vor da cu 40% mai mult pe energie. Plus taxe si impozite mai mari, pentru a sustine eforturile de razboi ale UE si refugiatii ucraineni.
Dobanzile la credite ipotecare sunt de 4-5 ori mai mari in Romania decat media europeana. Un clujean, ca sa cumpere pe credit apartamentul de vis, de 11 mp, cu vedere la antold, de 75 mii de euro, trebuie sa achite bancii o dobanda de 4 ori mai mare decat in Milano sau la Madrid, plus comision, plus speze, plus prime de asigurare. Asta e mai “interesant” pentru locuitorul din urbanul mare, iar nu inflatia falsa de 4,5% si dobanda legala de 6,5%. Plus spaima permanenta ca va fi evacuat din casa, caci salariul sau nu a crescut in ritmul dobanzilor la credite si nici nu a tinut pasul cu scaderea puterii de cumparare a leului, care este de 60% in raport de 2019.
In orice caz, sa te lauzi cu o inflatie de 4,5% si o dobanda de 6,5% in conditiile in care BCE a anuntat in iunie inflatie medie la nivel de UE de 2% si dobanda la nivel de zona Euro tot de 2% e un pic cam ciudat.
A se observa ca statul inca se imprumuta la banci cu 7-8%, dobanzi pe care le vom suporta noi, copii, nepotii si stra-nepotii nostri, in vecii vecilor.
Bonus - malus:
-urmeaza recalcularea pensiilor, ceea ce presupune un plus de cash de 12 miliarde de lei, ceea ce presupune o noua emisiune de bani fara acoperire in bunuri si servicii (relaxare cantitativa post-relaxare in concediu) si un nou turneu furibund de indatorare a statului la banci;
-urmeaza un final de sezon agricol dezastruos, cu multe falimente si preluari ostile ale afacerilor romanesti din domeniu, preluari pregatite de detinatorii de cash si de multinationale, inclusiv cele cu rusi in actionariatul indirect.
Sursa: Facebook Gheorghe Piperea